Moskisvet.com
Katar 2022

Novice

Plavajoče nepremičnine za nogometaše: v Katarju rastejo mobilni hoteli na vodi

A.P.
17. 02. 2020 11.38
0

Svetovno prvenstvo v nogometu se bo leta 2022 odvijalo na Arabskem polotoku, točneje v Katarju, kjer bodo za potreben prvenstva ''zasidrali'' hotele na vodi. S plavajočimi hoteli bodo zadostili potrebe mednarodne nogometne zveze FIFA, ki v času prvenstva zahteva najmanj 60.000 nastanitev. Ker se ta obmorski emirat sooča z velikim pomanjkanje le-teh, bodo Katarci težavo – organizator pričakuje, da bo Katar v času prvenstva preplavilo več kot milijon obiskovalcev – rešili na inovativen način.

Da bodo lahko zapolnili vrzel v številu sob – trenutno jih Katar, ki bo prvi gostitelj SP v nogometu na Bližnjem vzhodu, premore zgolj 27.000 (podatek je iz jeseni 2019) – bodo začasne hotelske komplekse postavili kar na vodi. Večina tekem 22. svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022 bo potekala v prestolnici Doha, kamor bodo oči svetovne javnosti uperjena med 21. novembrom in 18. decembrom, ko se bodo temperature tu gibale med 20 in 28 stopinjami Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za dodatne nastanitve oz. dizajn hotelov (bo)sta poskrbela arhitekturni biro Sigge Architect (dizajn) ter gradbeno in nepremičninsko podjetje Admares (izvajalec). Ob obali Qetaifan mesta Lusail, ki leta 2014, ko je Katar dobil SP, sploh ni obstajalo in v neposredni bližini osrednjega stadiona Lusail International, kjer bo potekala otvoritvena tekma in veliki finale, naj bi do tedaj zraslo kar 140 novih štirinadstropnih mobilnih hotelov s po 101 sobami – skupaj naj bi jih bilo kar 1.616.

Zaradi Messija imajo ti igralci doživljenjsko rento
Preberi še
Zaradi Messija imajo ti igralci doživljenjsko rento

Izstopajoči hoteli bodo v višino merili 72, v širino pa 16 metrov, vsak pa bo imel na strehi teraso, spa, restavracijo in lokal, po besedah Janija Vahale iz Sigge Architects, pa bodo imeli ''svojo identiteto, njihova arhitektura pa se bo razlikovala od okoliške. A po drugi strani se v Katarju prepletajo številni arhitekturni slogi.'' Kar drži, saj tu naletimo tako na tradicionalno islamistično arhitekturo, kot ''zahodnjaške'' nebotičnike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prve že izdelane hotele – v njih naj bi bivali tudi športniki – bodo v to polotoško državo v Perzijskem zalivu po vodi pripeljali že leta 2021. ''Prvič se bo zgodilo, da bodo plavajoče nepremičnine kot začasna rešitev za nastanitve uporabljene v takšnem obsegu,'' razlaga izvršni direktor finskega Admaresa, Mikael Hedberg. Objekti so zasnovani tako, da jih je mogoče postaviti kjerkoli je globina vode najmanj štiri metre. Tovrstni hoteli so po besedah izdelovalcev primerni za območja, kjer obala ni primerna za gradnjo večjih nastanitvenih kompleksov. ''Gre za hibridne zgradbe, saj je dizajn kombinacija pomorskih in kopenskih tehnik gradnje,'' dodaja Hedberg.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hoteli s štirimi zvezdicami so sicer minimalistično naravnani. Krasijo jih ravne površine – poudarek je na lesu – monotonost pa razbije dizajn, ki daje občutek, da se nadstropja med seboj slogovno razlikujejo. Navdih zanje so Finci črpali iz lokalnega okolja, pri zasnovi pa so morali upoštevati katarske regulative. ''Pogoji za gradnjo so v Katarju zelo strogi. Zaradi soli moramo tako paziti pri uporabi stekla,'' razlaga Hedberg. Pri konstrukciji je ključno vlogo odigralo izjemno čisto ''white'' jeklo. Objekti delujejo na sončno energijo in so nasploh zelo trajnostno naravnani ter visoko učinkoviti, zato praktično nimajo negativnega vpliva na okolje. Kakšna bo cena nočitve v teh hotelih v času svetovnega prvenstva v nogometu, še ni znano, za boljši občutek, pa lahko dodamo, da so cena za hotelske sobe na svetovnem prvenstvu v Rusiji leta 2018 v hotelih s petimi zvezdicami dosegale tudi vrtoglavih 7.700 evrov na noč. Trenutni aranžmaji niso kaj nič poceni, saj se cene gibajo med 1.400 in 2.800 evrov na noč.

Šef Amazona nadaljuje nakupovalni pohod: za 165 milijonov kupil posest na Beverly Hillsu
Preberi še
Šef Amazona nadaljuje nakupovalni pohod: za 165 milijonov kupil posest na Beverly Hillsu

Po koncu prvenstva bodo hotele – lastniki bodo vlagatelji – razvozili po drugih mestih, saj so številna evropska in južnoameriška mesta zanje že izrazila zanimanje.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382