Moskisvet.com
Otroški avtosedeži - raziskava o smrtih

Novice

Starši, ne naredite te usodne napake!

A.P.
28. 05. 2019 06.42
0

Otroški avtosedeži poskrbijo za večjo varnost otroka v avtomobilu, ne pa tudi sicer! Kot ugotavlja raziskava ameriške univerze, mnogo dojenčkov umre, ker starši avtosedeže uporabljajo za to, da dojenčki v njem počivajo.

Otroški avtosedeži zagotavljajo ustrezno varnost otroka v avtomobilu, ne pa tudi drugod. Otroški avtosedeži so avtosedeži z razlogom in niso namenjeni spanju, opozarjajo strokovnjaki. ''Otroški avtosedeži so za avtomobile in niso nadomestilo za jasli in stajice,'' svari eden od avtorjev raziskave, Dr. Jeffrey D. Colvin z univerze Missouri-Kansas City School of Medicine, ki je bila objavljena v strokovni reviji Pediatrics. In medtem ko starši upoštevajo nasvete pediatrov, da ni priporočljivo, da otroci spijo sami in ne skupaj s starši (co-sleeping), da otrok vedno spi na hrbtu, ob morebitnih težavah se tako lažje zbudi, ter druga varnostna priporočila, pa ignorirajo opozorila ameriške pedagoške akademiji za pediatrijo (AAP), da naj otroci ne spijo v avtosedežih in drugih pripomočkih za sedenje, ampak le v posteljici ali zibki.

Avtosedež ni primeren za spanje!
Avtosedež ni primeren za spanje! FOTO: Dreamstime

Ekipa strokovnjakov je proučevala podatke o 11.779 primerih smrti dojenčkov v obdobju med letoma 2004 in 2014, od katerih so trije odstotki (348) umrli v pripomočku za sedenje (gugalnica, otroški stol, voziček, avtosedež ipd.). V njih otroci dnevno v povprečju preživijo od 5 do 6 ur. Od tega je bilo za smrt dojenčka kar v dveh tretjinah kriv avtosedež, le v desetih odstotkih teh nesreč pa so starši sedeže uporabljali, kot je predpisano.

Če otrok zaspi v avtosedežu, ga ne izpustite z nadzora.
Če otrok zaspi v avtosedežu, ga ne izpustite z nadzora. FOTO: Dreamstime

Večina teh tragičnih primerov je bila zabeležena doma, pri prijateljih in sorodnikih, in to v času, ko je bil otrok pod nadzorom starša ali skrbnika. Trikrat večja verjetnost za smrt je bila v primeru, ko je bil dojenček pod nadzorom otroka, in dvakrat bolj verjetna, če ga je pazila varuška, v primerjavi s starši. V 10 odstotkih je ob smrti otroka nadzorna oseba spala. "Večkrat smo opazili, da je bil otrok doma kar nekaj ur v avtosedežu, starš, ki bi ga mogel nadzorovati, pa je šel spat, " razlaga Colvin. Pogost vzrok smrti je pozicijska zadušitev, saj imajo dojenčki precej težjo glavo v primerjavi s preostankom telesa. Med spanjem lahko zdrsnejo v pozicijo, ki jim preprečuje dihanje.

Prehitra vožnja – slovenskih fantov grob
Preberi še
Prehitra vožnja – slovenskih fantov grob

Ker so avtomobilski sedež namenjeni varnosti, mnogi starši zmotno mislijo, da bo otroka varoval tudi med spanjem. "Vsi starši, vključno z mano, smo spečega otroka iz avta že vzeli skupaj z avtosedežom, ker ga nismo želeli prebuditi. Najbolj varna stvar, ki jo lahko naredimo za spečega otroka zunaj vozila, je, da ga položimo v zibelko ali posteljico, če pa že spi v avtosedežu, je ključno, da je pripet in pod stalnim nadzorom," zaključi Colvin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400