Moskisvet.com
kapsula

Novice

Odprli časovno kapsulo in našli ...

N.J.
02. 12. 2015 08.03
0

V časovnih kapsulah se redko skriva pravi zaklad, pogosto se stvari v njih tudi težko ohranijo, saj jih uničijo tako vremenski kot drugi vplivi. V Michiganu so nedavno izkopali časovno kapsulo iz leta 1965.

Gre za kapsulo, imenovano John F. Kennedy Peace Capsule, v katero so prebivalci Bay Cityja spravili raznorazne predmete. Kapsule naj ne bi odpirali do leta 2065, a so lokalne oblasti ocenile, da je bilo 50 let čakanja dovolj. Ko so jo pristojni odprli, je bil v njej kup uničenih stvari. V njej so bile napol gnile, plesni polne vrečke, papir v njih pa je razpadel. Dva moška sta, opremljena z maskami, kopala po kapsuli in iz nje vlekla predmete, ki jih je zob časa dodobra zdelal. 'Preživeli' so le spominski krožniki, par škornjev, mlinček za kavo in starinske klešče za led.

Eden izmed tamkajšnjih prebivalcev je povedal, da je njegov oče napisal pismo in plačal 3 dolarje, samo da je ekipa v kapsulo stisnila še to njegovo pismo. "Vprašal sem ga, kaj je napisal, odgovoril mi je, da bom izvedel čez 100 let," je dejal. "Namesto tega sem čakal le 50 let. Vem, da je napisal nekaj za nas pet njegovih otrok." A tudi to pismo je zdelal čas in moški ga ne bo mogel prebrati.

Le redko se zgodi, da se vsebina kapsul ohrani. Ena takšnih izjem je recimo 200 let stara kapsula, ki so jo letos odprli v Bostonu, v kateri je bil časnik Boston Daily, kovanec, izdelan leta 1652, in srebrna ploščica z vgraviranima imenoma Sam Adams in Paul Revere.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 630