Moskisvet.com
Danny Bowman

Novice

Nova grozljiva odvisnost: 19-letnik je prva 'žrtev'!

N.J.
26. 03. 2014 10.58
51

Obsedenost fotografiranjem in objavljanjem tako imenovanih 'selfiejev' oziroma 'sebkov' se je v zadnjih mesecih tako močno razširila, da bi lahko govorili o pravi epidemiji. Želja po popolni fotografiji pa je pripeljala tako daleč, da je najstnik zaradi nepopolne fotografije skušal storiti samomor.

19-letni Danny Bowman je porabil po 10 ur na dan, da bi naredil popolni 'selfie'. S svojim mobilnim telefonom je tako v naredil nešteto fotografij. Izpisal se je iz šole, zapirati se je začel sam vase, do staršev je postal agresiven, iz sobe pa ni, razen za opravljanje osnovnih življenjskih potreb, stopil kar pol leta. Shujšal je 13 kilogramov, da bi bil pred kamero videti lepši in postavnejši, hkrati pa ga je obsesija gnala v skrajnost. Prepričan je bil, da je na vseh fotografijah 'grd', po šestih mesecih samodestruktivnega vedenja pa se je želel končno znebiti svoje obsesije. Danny je vzel prevelik odmerek zdravil. Na njegovo srečo je mama Penny pravočasno ugotovila, da je nekaj narobe, tako je vstopila v sobo in ga odpeljala v bolnišnico, kjer so mu rešili življenje. Tedaj se je za Dannyja začelo novo življenje.

Z objavljanjem selfiejev so pričeli pevci, igralci in politiki, trend pa se je kmalu razširil med mlade - in stare.
Z objavljanjem selfiejev so pričeli pevci, igralci in politiki, trend pa se je kmalu razširil med mlade - in stare. FOTO: Twitter

Danny je prvi v Veliki Britaniji, ki so ga zdravniki obravnavali zaradi odvisnosti od selfijev. Potem ko so ga zdravniki rešili, je obiskoval terapije pri psihiatru in se zdravil zaradi odvisnosti od tehnologije in anksioznosti, danes pa živi normalno življenje.

"Iskal sem način, kako posneti popoln selfie. Ko sem ugotovil, da je to nemogoče, sem si želel samo še umreti. Izgubil sem vse prijatelje, spoštovanje, šepalo mi je zdravje in skoraj sem ostal še brez življenja," je povedal za britanski Mirror. "Pomembno mi je bilo le, da sem imel vedno pri sebi mobilni telefon. Ljudje se ne zavedajo, kako težko je nadzorovati objavljanje fotografij na družbenem omrežju. Kako hitro te začnejo zaradi napačne slike ljudje kritizirati in žaliti."

Da je Dannyjev primer dokaz ekstremne obsedenosti, se strinjajo tudi zdravniki, toda še zdaleč ni edini, ki se spopada s to težavo. Zdravnik dr. David Veal je povedal, da težava ni nič drugačna od odvisnosti od alkohola, drog ali igranja iger na srečo: "Težava je resna, žal pa Dannyjev primer ni osamljen. Gre za mentalno težavo, ki je danes pravzaprav pogost vzrok za številne samomore."

Obsesija s selfieji se je po spletu razširila kot prava epidemija, začelo pa se je pred približno petimi leti, ko so prve 'sebke', kakor so besedo za selfie poslovenili, začeli objavljati slavni igralci, pevci, politiki in nenazadnje celo papež. Lansko leto je bila beseda 'selfie' razglašena celo za najpogosteje uporabljeno.

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497