Moskisvet.com
Jeff Bezos

Novice

Nov hobi milijonarjev: vlaganje v nesmrtnost in večno mladost

M.S.
01. 02. 2022 05.00
0

Ničesar ne nesemo v grob. Morda so faraoni, a dejstvo je, da nam v grobu vso nakopičeno bogastvo prav nič ne pomaga. Če smo o nesmrtnosti do zdaj lahko zgolj sanjali, je ta zdaj postala obsesija bogatešev, ki v procese, ki bi zavrli staranje, vlagajo milijarde. Na ta vlak je skočil tudi Jeff Bezos, ustanoviteja Amazona, ki je vložil denar v zagonsko podjetje, ki obljublja večno mladost.

Človeštvo je bilo skozi zdodovino pogosto obsedeno s tem, da bi doseglo nesmrtnost, a kljub izjemnemu napredku znanosti in medicine smo ljudje še vedno ranljivi na procese staranja. A morda ne več dolgo. Če sta nesmrtnost in večna mladost do zdaj spadala v domeno domišljije, temu v prihodnosti morda več ne bo tako, saj vse več bogatašev financira tovrstna znanstvena prizadevanja. Prelaganja starosti in želja po daljši mladosti oz. strah pred staranjem še nikoli ni bilo tako blizu, čeprav v ustavljanje oz. upočasnjevanje procesa staranja kozmetična industrija in kirurgija vlagajo velike napore in denar že vrsto let. A ker je sodobna družba postala zbirka narcisoidnih posameznikov tipa Dorian Grey, ki so za večno mladost in lepoto pripravljeni prodati svojo dušo, bomo nekoč igrali boga. In če bo šlo tako naprej, bo nesmrtnost nekoč res naprodaj.

Bezos se očitno hoče nehati starati.
Bezos se očitno hoče nehati starati. FOTO: Profimedia
Najpogostejše spletne prevare
Preberi še
Najpogostejše spletne prevare

58-letni Jeff Bezos in ruski milijonar in ustanovitelj investicijske družbe Digital Sky Technologies, Jurij Milner, sta nedavno združila moči v zagonskem podjetju Altos Labs, biotehnološkem podjetju, ki se bo ukvarjalo z reprogramiranjem človeških celic in razvijanjem tehnologije nesmrtnosti. V goreči želji po iskanju načina, kako živeti večno, obrniti proces staranja in odpraviti bolezni, je Bezos v svoje vrste povabil kopico proslulih znanstvenikov, med njimi tudi Nobelova nagrajenca Šinjo Jamanako in Jennifer Doudna. Dirigentsko palico je dal v roke Halu Barronu, nekdanjemu glavnemu znanstvenemu direktorju pri podjetju GlaxoSmithKline. "Zelo sem počaščen, da mi je bila ponujena ta enkratna priložnost, da vodim to edinstveno podjetje s plemenito misijo," je dejal Barron. Ustanovitelj Amazona je podjetju že zagotovil tri milijarde ameriških dolarjev sredstev. ''Če ne bo delovalo, bo tožil smrt,'' je Elon Musk komentiral objavo medijev, da Bezos investira v podjetje, ki razvija tehnologijo proti staranju. Milijarderja sta si v laseh, odkar je Bezos tožil vesoljsko agencijo Nasa, ker je namesto z njegovim vesoljskim podjetjem Blue Origin sklenila posel z Muskovim podjetjem SpaceX. Bezos je pred tem denar vložil tudi v podjetje Biotehnology Unity, čigar namen je "podaljšati obdobje, v katerem je človek neobremenjen z boleznimi, ki nastopijo zaradi staranja.''

Staranje je neizbežno, tako kot tudi smrt. A kako dolgo še?
Staranje je neizbežno, tako kot tudi smrt. A kako dolgo še? FOTO: Shutterstock
Pet stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom pametne ure
Preberi še
Pet stvari, ki jih morate vedeti pred nakupom pametne ure

V to področje znanosti že vlagajo tudi nekateri drugi milijarderji, med drugim soustanovitelja Googla in PayPala, Larry Page in Peter Thiel, ki financirata podjetje s sedežem v San Franciscu, Unity Biotechnology. Svetovni trg tehnologij za zaviranje oz. protii staranju naj bi do leta 2024 presegel 200 milijard evrov.

Globoki in temni splet: poznate razliko?
Preberi še
Globoki in temni splet: poznate razliko?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376