Moskisvet.com
Nobelova nagrada

Novice

Nobelove nagrade v številkah

A.P. in STA
07. 10. 2020 06.00
0

Nobelovi nagrajenci so za svoje delo odlikovani z najpomembnejšim priznanjem na svetu. Prestižne nagrade v švedskem Stockholmu in norveškem Oslu podeljujejo že vse od leta 1901. Imena vsakoletnih nagrajencev razkrijejo oktobra, dva meseca pred 10. decembrom, obletnico smrti pobudnika nagrad Alfreda Nobela, ko sledi slovesna podelitev nagrad.

Zanimiva statistika, povezana z Nobelovimi nagradami.

31.587.202 švedskih kron je ob svoji smrti leta 1896 zapustil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel ter jih v svoji oporoki namenil nagradam, ki so nato dejansko zaživele pet let pozneje in nosijo njegovo ime.

Alfred Nobel
Alfred Nobel FOTO:

Po 105.782 švedskih kron so prejeli prvi Nobelovi nagrajenci leta 1901, do leta 2019 pa je ta vsota narasla na devet milijonov kron. Z letošnjim letom jo zvišujejo na deset milijonov kron na kategorijo, kar je slabih 950.000 evrov. Ta vsota je približno enaka vrednosti prvotnega nagradnega sklada.

Doslej so podelili 597 nagrad v šestih kategorijah – za medicino, fiziko, kemijo, literaturo, mir in od leta 1969 tudi za ekonomijo. 350-krat jo je prejel le en nagrajenec, 141-krat sta si jo razdelila dva in 106-krat trije.

Skupno je Nobelovo nagrado prejelo 919 posameznikov in 24 organizacij. Samo najprestižnejša, Nobelova nagrada za mir, lahko gre tudi v roke organizacije, vse ostale lahko pripadejo le enemu ali več posameznikom.

Nenavadna statistika: zaradi padca z okna se vsak dan poškoduje 15 mačk
Preberi še
Nenavadna statistika: zaradi padca z okna se vsak dan poškoduje 15 mačk

Štirje posamezniki in ena organizacija – Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) – so bili do zdaj nagrajeni dvakrat, medtem ko je bil Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) odlikovan celo trikrat.

Častitljivih 97 let je štel najstarejši Nobelov nagrajenec – Američan John Goodenough, eden od treh lanskih nagrajencev za kemijo. Rojen je bil leta 1922 v nemški Jeni.

Malala Jusafzaj
Malala Jusafzaj FOTO: AP

In rosnih 17 let je štela doslej najmlajša Nobelova nagrajenka – Malala Jusafzaj, ki je leta 2014 za svoj boj za pravice deklet in žensk v Pakistanu prejela Nobelovo nagrado za mir.

54-krat je nagrado prejela ženska, a le eni je to uspelo dvakrat – Marie Curie, ki je bila najprej leta 1903 odlikovana za svoje delo na področju fizike in nato leta 1911 na področju kemije. Curiejevi so bili sicer najuspešnejša "Nobelova" družina, saj sta Nobelovo nagrado prejela tudi njen soprog Pierre Curie in hčerka Irene Joliot-Curie ter celo hčerkin soprog Frederic Joliot.

Računalniške igrice igra skoraj polovica svetovne populacije
Preberi še
Računalniške igrice igra skoraj polovica svetovne populacije

49-krat Nobelove nagrade niso podelili, predvsem v času obeh svetovnih vojn in najhujših kriz. Največkrat, 19-krat, je umanjkal nagrajenec za mir, devetkrat nagrajenec za medicino, osemkrat za kemijo, sedemkrat za literaturo in šestkrat za fiziko. Novejšo nagrado za ekonomijo so doslej podelili vedno.

Štirje nagrajenci so bili prisiljeni zavrniti nagrade. Trije Nemci – kemika Richard Kuhn in Adolf Butenandt ter patolog in bakteriolog Gerhard Domagk, ki jim je sprejetje nagrade prepovedal Adolf Hitler, in kot četrti pisatelj Boris Pasternak (Doktor Živago) pod pritiskom komunističnega vrha tedanje Sovjetske zveze.

Aung San Su Či
Aung San Su Či FOTO: AP

Dva izbranca sta medtem nagradi zavrnila po lastni presoji: francoski filozof, dramatik in pisatelj Jean-Paul Sartre leta 1964 zaradi svojega načelnega nasprotovanja vsem uradnim nagradam in vietnamski politik Le Duc Tho, ki naj bi si leta 1973 Nobelovo nagrado razdelil z ameriškim državnim sekretarjem Henryjem Kissingerjem za doseganje miru v Vietnamu.

Trije Nobelovi nagrajenci za mir so bili na dan razglasitve v zaporu: nemški pacifist Carl von Ossietzky leta 1935, mjanmarska političarka Aung San Su Či leta 1991 in kitajski borec za človekove pravice Liu Šjaobo leta 2010.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497