Moskisvet.com
kolesarjenje

Novice

Nihče več ne bo mogel ukrasti kolesa!

N.J.
28. 10. 2015 08.00
17

Tako vsaj trdijo v italijanskih medijih, kjer kradljivcem koles napovedujejo hude čase. V veljavo poskušajo spraviti zakon, ki bi nalagal lastnikom koles, naj kot del obvezne opreme na kolo namestijo čip, spremljanje koles pa bi potekalo po vsem italijanskem ozemlju.

Predstavnik italijanskega gibanja Movimento 5 stelle Paolo Bernini predlaga, da bi bila namestitev čipa na kolo obvezna in to bi omogočalo, da bi lahko kolesa spremljali po vsej državi. Namen naj bi bil izključno sledenje kolesom v primeru kraje. Z uporabo čipa bi lahko natančno določili lokacijo kolesa, ker bi ta vseboval podatke o lastniku, pa bi tudi lastnika lahko takoj našli.

V Italiji vsako leto ukradejo okoli 320.000 koles, kar pomeni okoli 150 milijonov evrov ekonomske škode, ugotavljajo pri italijanskem združenju prijateljev koles. Porast kraj povzroča rast črnega trga. Okoli 30–40 odstotkov kraj ostane neprijavljenih, žrtve pa se velikokrat v želji po novem kolesu obrnejo kar na katerega izmed prodajalcev na črno – ki prodajajo velikokrat kar ukradena kolesa po nižjih cenah.

Vse skupaj bi, kot opisujejo, potekalo po podobnem principu kot pri psih in mačkah, ki jim vstavljamo čipe. V kolesa bi vdelali čipe z življenjsko dobo okoli 80 let. Čip bi deloval samodejno, menjavanje baterij ne bi bilo potrebno. Namestili bi ga na del ogrodja, na neopazno mesto, od kjer bi ga bilo nemogoče odstraniti.

Kolesarka
Kolesarka FOTO: Facebook

Omogočal bi identifikacijo s pomočjo posebnega čitalca, s katerim bi razpolagali policisti. Čip sicer ne bi deloval na podlagi GPS-a, tako da tega ne bi bilo mogoče zlorabljati z namenom zasledovanja osebe. Čip naj bi vgrajevali v vsa kolesa, ki bi bile naprodaj, do podatkov pa bi lahko dostopali le policisti. Če bi kdo prodajal kolo brez mikročipa, bi ga lahko oglobili s kaznijo v višini 500 evrov na posamezno neoznačeno kolo. Tistega, ki bi ročno odstranil mikročip, bi lahko kaznovali kaznijo do treh mesecev zapora in globo v višini 700 evrov.

Predlog zakona naj bi bil v skladu s promoviranjem bolj zdravega načina življenja in propagiranjem uporabe koles v mestih kot ključnega načina prevažanja prebivalcev. Predvidevajo, da bi uporaba čipov marsikaterega lastnika kolesa, tudi tistih dražjih, prepričala, da vožnja s kolesom ni le nekaj, kar je rezervirano za izlete in počitnice, temveč da bi vožnja s kolesom postala glavni način prevažanja predvsem v mestih. 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497