Moskisvet.com
Denar v denarnici

Novice

Nič več umazanega denarja v slovenskem finančnem sistemu? Slovenci razvili napravo za razkuževanje denarja!

A.P. in STA
04. 05. 2020 07.52
0

Rokovanju z gotovino se kljub možnosti plačevanje s kartico še ne moremo izogniti. Banke v času razsajanja bolezni covid-19 svetujejo, da si po rokovanju z gotovino – predvsem bankovci so namreč zelo umazani, na njih pa številne nevarne bakterije in celo fekalije – takoj umijete in razkužite roke. Kmalu bi lahko rokovanje z denarjem postalo precej manj tvegano, saj je trojica mladih Grosupeljčanov v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa razvila napravo, ki z UV-svetlobo razkuži do 100 bankovcev na minuto. Za uporabo naprave se dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami. V naslednjih dneh bodo v eni izmed bank izpeljali testno obdobje, je sporočil eden od članov ekipe Žan Brezec.

"Počasi se vračamo v normalno življenje, vendar bomo morali biti po pandemiji bolj previdni," pravi Žan Brezec in dodaja, da nekatere države, med njimi Kitajska, Južna Koreja, Madžarska in ZDA, denar že dezinficirajo ali zadržujejo v karanteni.

Fotokopiranje denarja: to se zgodi, ko skušate kopirati bankovec
Preberi še
Fotokopiranje denarja: to se zgodi, ko skušate kopirati bankovec

V anketi med 230 ljudmi so ugotovili, da več kot polovico skrbi prenos bolezni z gotovino, več kot 80 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da bi uporabili drug bankomat, če bi ta nudil dezinficiran denar.

Rokovanje z denarjem bo v prihodnosti precej bolj varno, če bo rešitev implementirana.
Rokovanje z denarjem bo v prihodnosti precej bolj varno, če bo rešitev implementirana. FOTO: Dreamstime
Najden denar na bankomatu vas lahko drago stane!
Preberi še
Najden denar na bankomatu vas lahko drago stane!

Napravo so razvili v času ukrepov za zajezitev epidemije. "Razvoj v času koronavirusa je predstavljal kar nekaj izzivov. Konstrukcijo in dizajn funkcionalnih delov in ohišja smo morali sproti spreminjati in prilagajati glede na lokalno dostopne materiale in proizvodne procese. Tudi delo na daljavo je predstavljalo ovire, saj pot do take rešitve z ničle zahteva močno timsko delo, veliko testiranj, skupnega reševanja problemov in improvizacije," je pojasnil. Napravo so uspeli z lastnimi sredstvi razviti v dobrem mesecu dni.

Od kod prihaja lažni denar iz filmov, videospotov in TV-serij?
Preberi še
Od kod prihaja lažni denar iz filmov, videospotov in TV-serij?

Naprava, ki so jo poimenovali Cash Cleaner, razkuži do 100 bankovcev na minuto s pomočjo UV-C spektra svetlobe, tehnologije, ki se uporablja za dezinfekcijo bolnišnic, laboratorijev, ordinacij in podobnih okolij. Trenutno se za uporabo naprave dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami, v naslednjih dneh pa bodo v eni izmed bank izpeljali tudi testno obdobje. V kateri banki bo to, Brezec še ni mogel razkriti. "Trenutno lahko izdelamo eno napravo na dan, večji obseg naročil pa bi nam omogočil optimizacijo procesov in proizvedli bi lahko do 100 naprav na mesec," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Brezec.

Na trgu so zasledili tri konkurenčne rešitve. Ena je naprava iz Južne Koreje, ki je bila zasnovana v času epidemije mersa leta 2012, ki pa uporablja drugačno tehnologijo. "Zasledili smo jo tudi sami, vendar zanjo v znanstvenih raziskavah nismo našli dovolj dokazov, da deluje na viruse in bakterije na površinah, da bi jo uporabili," je dejal Brezec.

Najbogatejši Zemljani: 10 zgodovinskih oseb, ki so imele pod palcem več kot Bezos
Preberi še
Najbogatejši Zemljani: 10 zgodovinskih oseb, ki so imele pod palcem več kot Bezos

Na Kitajskem je na voljo nekaj UV-omaric, ki se med drugim oglašujejo za dezinfekcijo denarja, vendar te UV-svetlobi ne izpostavijo vsakega bankovca posebej. "Deloma se zanašajo na dezinfekcijo z ozonom, ki je stranski produkt UV-žarnic in so zato časi dezinfekcije podaljšani," je pojasnil.

Trije Slovenci so razvili napravo za dezinfekcijo denarja.
Trije Slovenci so razvili napravo za dezinfekcijo denarja. FOTO: 24ur.com

Tretja pa je rešitev turškega startupa, ki pripravlja dezinfekcijo denarja v bankomatih, "vendar je ta pot razvoja daljša in planirajo širšo implementacijo rešitve šele leta 2023," pravi Brezec.

"Naša rešitev je kompaktna naprava, ki je uporabna tako pri obdelavi večjih količin bankovcev kot v poslovalnicah v uporabi sproti pri poslovanju z gotovino. Je edina naprava, ki vsak bankovec posebej z vsako stranjo za točno umerjen čas izpostavi UV-C-žarkom in to pomeni, da je vsak bankovec v manj kot sekundi dezinficiran in pripravljen na uporabo. Izpostavljenost bankovcev v naši napravi z varnostnim faktorjem ustreza predpisom dobavitelja žarnic UV-C-tehnologije Osram. Učinkovitost pa smo načrtovali tudi ustrezno z ugotovitvami potrjenih znanstvenih raziskav. Naš izdelek je cenovno manj ugoden od prve konkurenčne rešitve, z drugima dvema se ne moremo primerjati, ker nam cene niso znane," o konkurenčni prednosti njihovega izdelka pravi Brezec.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497