Moskisvet.com
bik

Novice

Ni za občutljive: Posnetek gorečega bika izzval ogorčenje

N.J.
27. 07. 2017 08.08
20

Če je nedavno še vladalo veselje ob spremembi zakonodaje na Majorki, kjer je po novem prepovedano poškodovanje in ubijanje bikov v bikoborbah, zdaj iz Španije prihaja nova tragična vest.

Na spletu je pristal posnetek, ki prikazuje, kako so organizatorji prireditve Toro de Fuego (goreči bik, op. p.) v Španiji biku na roge navezali goreči bakli. Prestrašena žival, privezana za lesen kol, je zmedeno divjala okoli kola, nato pa se z glavo zabila vanj in se sesedla. Kot poročajo, je bik zaradi udarca na takoj poginil.

Tragedija se je zgodila v majhnem mestecu Foios severno od Valencie. Dogajanje je spremljala množica radovednežev. Video so objavili borci za pravice živali, pod objavo pa se je vsul plaz negativnih komentarjev.

Podporniki festivala sicer trdijo, da bik pri zažiganju bakel, pritrjenih na njegove rogove, ne trpijo in se izgovarjajo na več kot 400-letno tradicijo. Španski borci za pravice živali sicer dodajajo, da je po Španiji vsako leto organiziranih na stotine takšnih dogodkov in opozarjajo, da so spremembe zakonodaje nujne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Majorki so spremembo zakonodaje že dosegli

Nedavno so namreč sprejeli zakon, s katerim so močno omejili izvajanje bikoborb. Biki ne bodo smeli biti ubiti ali ranjeni, mladoletnikom pa bo prepovedan vstop na prizorišče. V opoziciji opozarjajo, da zakon krši obstoječo zakonodajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakon predvideva tudi prepoved prodaje alkohola na bikoborbah. Določeno je tudi, da bo vsak bik v areni lahko največ deset minut.

V drugačni obliki se bo izvajal tudi od leta 1882 znamenit tek pred biki, ki vsako leto poteka v vasi Fornalutx. Biki med tekom ne bodo smeli biti več privezani, temveč bodo lahko prosto tekali po v ta namen izbrani površini. Organizacije za zaščito živali so skušale preprečiti že lansko izvedbo teka.

Zakon so podprli vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo socialisti iz stranke PSIB in stranke Mes, ter stranka Podemos. Proti je glasovala opozicija, vključno z Narodno stranko (PP), kateri pripada tudi trenutni španski premier Mariano Rajoy. V PP menijo, da nov zakon krši obstoječo zakonodajo, ki bikoborbam od leta 2013 določa status kulturne dediščine.

 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497