Moskisvet.com
Fasade

Novice

Neverjetno, kaj vse vas lahko doleti pri izdelavi fasade! Poglejte si najpogostejše napake in vzroke zanje

Moški svet
17. 12. 2021 05.00
0

Pred nekaj tedni je eden izmed največjih ponudnikov fasadnih sistemov pri nas objavil seznam najpogostejših napak pri izdelavi fasade. Kot so omenili, gre za napake, ki se pojavljajo bolj ali manj pogosto. Krivci za te napake, kot navajajo, pa so lahko tako izvajalci kot tudi proizvajalci materialov. V nadaljevanju na kratko povzemamo najpogostejše napake. Preberite si, katere so in kaj lahko storite, da preprečite možnost nastanka tovrstnih napak na svoji fasadi.

Napake niso nujno vidne

Napake pri izdelavi fasade delimo na vidne in nevidne. Vidne so napake, kot so madeži na fasadi, odstopanje fasade, pokanje, sledi izolacijskih plošč in podobno. 

Nevidne napake so v nekaterih primerih še bolj kritične. V to kategorijo sodi predvsem razmak med izolacijskimi ploščami. Posledica razmaka med ploščami izolacije je nastanek toplotnih mostov, ki v osnovi povzroča dolgoročne toplotne izgube, v bolj skrajnih primerih pa tudi nabiranje vlage in nastanek plesni.

Napake niso nujno vidne.
Napake niso nujno vidne. FOTO: Arhiv naročnika

Ukrivljanje fasadnih plošč

Pred časom je po spletu zaokrožila fotografija objekta, na katerem so se pod določenim položajem sonca na novi fasadi videli obrisi izolacijskih plošč. Lastnik je seveda spraševal, ali je to v redu, kdo je kriv in kako naj stvar sanira. 

Razlog za omenjeno težavo je bil v tem, da so bile uporabljene izolacijske plošče, ki niso bile uležane. Stiropor mora namreč, preden je vgrajen na fasado, vsaj tri tedne ležati. V kolikor se ne uleži, se na fasadi začne ukrivljati. To se potem vidi tudi na zaključnem sloju. 

Kdo je krivec? 

V takem primeru je krivda na strani proizvajalca. Žal pa se v praksi le-ta izgovarja na izvajalca, zato je dokaj težko priti stvari do dna.

Pokanje, odstopanje in odpadanje fasade

Za pokanje fasade in odstopanje slojev je najpogostejši vzrok ta, da so uporabljeni materiali slabi ali pa med seboj niso kompatibilni. 

Pri izbiri materiala imamo zato dva nasveta:

1. Izberite material priznanega proizvajalca (npr. Caparol, Weber, Baumit, …).
2. Uporabite ves material od enega proizvajalca, ki je medsebojno kompatibilen.

Varčevanje pri nakupu materiala za fasado namreč pogosto stane več kot nakup nekoliko dražjega kakovostnega materiala. A v takem primeru bo tveganje najmanjše in garancija veljavna.

Drugi razlog, da fasada poka, pa je lahko v tem, da sloji niso bili dovolj suhi, ko se je čeznje nanašalo nove. To se zgodi, ko se preveč hiti ali ko vremenske razmere niso primerne (npr. pozimi).

Preberite si, kaj morate vedeti, če želite fasado izdelati pozimi in kateri je idealen letni čas za izdelavo fasade

Bledenje fasade

Največji krivec za bledenje česar koli je sončno UV sevanje. Vse stvari bledijo. Nekatere hitreje, druge počasneje. Pri izbiri fasadnega materiala visoke kakovosti bo bledenje zanemarljivo in neopazno očem. Pri nakupu cenejših materialov pa tvegate, da bo fasada bledela hitreje in bolj opazno. 

Druge napake in razlogi

Poleg omenjenih obstaja še kar nekaj napak, do katerih pogosto ali manj pogosto prihaja pri izdelavi fasade. Katere so in kako jih preprečiti, si preberite v našem članku 7 najpogostejših napak pri izdelavi fasade, kjer boste našli tudi druge podatke o izbiri fasadnih sistemov, barve fasade in izolacijskih materialih ter subvencijah.

Sponzorirana vsebina

Nakupuj preko spleta
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382