Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Borilni športi

Nekoč NFL-ovec, danes pa ...

L.P.
30. 04. 2018 14.22
0

Chris Borland ve, kakšni izzivi te doletijo v primeru zgodnje upokojitve, saj se je sam že zgodaj umaknil iz nogometne kariere zaradi poškodbe glave. Borland se sedaj ukvarja s pomočjo drugim nogometašem vojnim veteranom glede prilagoditve na novo življenje. V njem pogosto pogrešajo navdušenje in tekmovalnost, ki so jo doživljali v vojski in profesionalnem športu.

»Ena stvar, ki lahko pomembno vpliva na igralce, je ta, da je zelo težko ponoviti isti občutek navdušenja, ko zmaguješ pred 100 tisoč ljudmi in si za to zelo dobro plačan,« pravi Borland. »Lahko zabredemo v težave že samo s poskušanjem. Skozi leta prehajanja iz športa v normalno življenje sem se naučil pomembno lekcijo in sicer, da je običajno življenje bolj sistematično kot šport. Vrhovi niso tako visoki in doline niso tako nizke.«

»To je prilagoditev, ki jo moramo sprejeti.«

Borlandova brata Joe in John sta služila v vojski. Borland vidi podobne izzive glede upokojitve pri vojnih veteranih, kateri se tako kot nogometaši soočajo s psihičnimi poškodbami in mentalnimi problemi.

»Bilo bi nespametno primerjati vojno in šport, toda mislim, da možgani ne poznajo razlike,« pravi Borland. »S postravmatskim stresom in travmatskimi poškodbami možganov zaradi eksplozij v vojni obstaja podobnosti in popolne razlike s poškodbami možganov pri nogometaših.«

Obstajajo zelo podobne fizične poškodbe med omenjenima veščinama, hkrati pa gre za dve populaciji, ki se težko prilagajata spremembam novega življenja in ponovni vključitvi v družbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Približno v 10 odstotkih časa pogrešam 3 do 5 odstotke igre," pravi Borland. "Če gledam nazaj, sem vesel, da sem igral. Nisem otožen. Gledalci pogrešajo velike tekme, jaz pogrešam tovarištvo svojih soigralcev. Včasih pogrešam življenjski slog, ki sem ga imel takrat. Del mojega srca bo vedno v nogometu, toda moj um se ne obremenjuje s tem."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497