Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Novice

Nedolžna fotografija Grete in mame, ki dviguje prah

A.P.
06. 12. 2019 11.45
6

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg ima na svetu toliko podpornikov, kot ima tudi nasprotnikov, ki jo med drugim označujejo za hinavko. Tabor njenih nasprotnikov, ki jo imajo za privilegirano razvajenko in lutko v rokah izkoriščevalcev, je nedavno dobil novo kost za glodanje – pregrešno draga naslonjača.

Prikupna fotografije Grete Thunberg in njene mame Malene Ernman je postala predmet vroče polemike. Greta, ki je septembra s svojim nastopom na Generalni skupščini Združenih narodov stopila na svetovni oder, je odgovornim tedaj med drugim očitala, da jih zanimata samo denar in gospodarska rast. ''S praznimi besedami ste ukradli moje sanje in otroštvo. Ljudje trpijo in umirajo. Ekosistemi propadajo. Smo na začetku množičnega izumrtja, vi pa govorite samo o denarju in pripovedujete pravljice o večni gospodarski rasti. Kako si drznete,'' je bruhalo iz nje. Mnogi ji očitajo, da sama nikoli ni občutila pomanjkanja in da ne vem o čem govori. Ti imajo zdaj še dodaten razlog, da ji ne verjamejo in se utrdijo na svojih okopih. Na omenjeni družinski fotografiji namreč opazimo dva dizajnerska počivalnika iz usnja, za katera je potrebno odšteti celo premoženje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pod rumen počivalnik se je podpisal sloviti danski arhitekt in oblikovalec Arne Jacobsen. Model je med premožneži precej priljubljen. Gre za kultni naslanjač imenovan Jajce (Egg). Jacobsen ga je oblikoval leta 1958 za opremo hotela SAS Royal v Københavnu. Soba 606 je še edina, ki je opremljena z originalnim pohištvom iz leta 1960, ko so hotel odprli. Od tedaj je stol dobil številne preobleke v različnih materialih in barvah. Za original je treba odšteti več kot 6.500 evrov, cena pa se lahko povzpne tudi proti 10.000 evrov. Beli naslanjač na fotografiji sliši na ime Eames Lounge Chair. Leta 1956 sta ga zasnovala Charles in Ray Eames in ni prav nič cenejši od Jacobsenovega – cena zanj se giba okoli 7.000 evrov, dodatne evre pa je treba odšteti za počivalnik za noge.

Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote
Preberi še
Greta Thunberg vpletena v novo teorijo zarote

Zakaj sta naslanjača tako problematična? Dejstvo, da je Gretina družina zapravila na tisoče evrov za dizajnerske kose je v nasprotju s tem za kar se mlada Švedinja zavzema. Mnogi so ji stopili v bran, češ da sta lahko počivalnika cenejši različici slavnih modelov in da nista iz usnja, saj so tovrstni modeli izdelani tudi iz blaga oz. plastike. Slednje Greti sicer ne gre na roke, saj želijo okoljevarstveniki svet očistiti plastike. Kakorkoli. Ne glede na to, katera resnica je prav, bo vsak verjel v tisto, kar sam želi verjeti.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382