Moskisvet.com
pexels gustavo fring 5163438

Novice

Oglas

Nasveti za varčevanje z energijo s klimatsko napravo

P.R.
02. 06. 2023 08.25
0

Klimatska naprava za svoje delovanje potrebuje električno energijo, zato je smiseln tudi razmislek o čim bolj varčni uporabi.

Povišane cene energentov so poleg težav prinesle tudi za več razmisleka o tem, kako čim bolj učinkovito uporabljati klimatske naprave. Preverite naše nasvete, da bodo računi za električno energijo čim nižji, naprava pa vam bo dolgo in dobro služila.

Kaj vse lahko naredite sami

Poraba energije je odvisna od učinkovitosti in varčnosti same naprave, zato še pred nakupom izberite primeren model. Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred soncem, notranja pa nameščena v prostoru, ki je soncu najbolj izpostavljen. Ko boste ohladili ta prostor, bodo tudi drugi imeli ustrezno temperaturo. Hodnik na primer ni najboljša izbira, saj običajno ni izpostavljen sončnim žarkom. Poskrbite tudi, da bo zrak okrog notranje enote lahko neovirano krožil, sicer bo izkoristek slabši.

A pri učinkoviti rabi energije vlogo igra tudi način vaše uporabe. Prostore poleti ohlajajte na do največ 8 C manj od zunanje temperature. To pomeni, da – razen v ekstremnih vročinskih valovih – temperature naj ne bo nižja od 24 stopinj Celzija. S klimatsko napravo se lahko učinkovito tudi ogrevate, če ste izbrali tak model. To je smiselno, dokler se zunanje temperature držijo nad 10 C. Poleg tega je smiselno klimatsko napravo vključiti že na daljavo uro pred prihodom domov, če vam model to omogoča. Tako boste prihranili energijo, saj bo naprava delovala dlje, a z manjšo močjo.

Okna naj bodo med delovanjem klimatske naprave zaprta, uporabite lahko tudi rolete ali druga senčila, ki zadržujejo toploto. Prostore prezračite zvečer ali ponoči.

Pomembna sta tudi redno vzdrževanje in čiščenje

Za učinkovito delovanje je treba redno skrbeti za klimatsko napravo. Tako kot velja za avtomobil, tudi klimatski napravi enkrat letno privoščite servis. Filtre lahko očistite sami – operete jih z vodo in posušite. Zamašeni filtri namreč povečajo porabo električne energije tudi do 15 odstotkov, poslabšajo delovanje naprave in so lahko razlog za neprijetne vonjave v prostorih.

Preostalo vzdrževanje je delo za pooblaščene serviserje. Pozorni bodite tudi na morebitno uhajanje plina iz klimatske naprave. V primeru, da hladilnega sredstva ni več v napravi, jo ugasnite, prezračite prostor in se dogovorite za obisk serviserja.

Naročnik oglasa je Whitepress za Mimovrste. 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342