Moskisvet.com
Nasa je sicer na konferenci v Kaliforniji danes tudi sporočila, da je s pomočjo teleskopa Kepler odkrila več kot tisoč novih potencialnih planetov.

Novice

Nasa s Keplerjem prvič potrdila obstoj Zemlji podobnega planeta

STA
06. 12. 2011 10.22
1

Ameriška vesoljska agencija Nasa je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočila, da je s pomočjo vesoljskega teleskopa Kepler prvič doslej potrdila obstoj Zemlji podobnega planeta, ki se nahaja v za življenje primernem - ne prevročem in ne premrzlem - pasu zunaj našega Osončja.

Planet Kepler 22b se nahaja kakih 600 svetlobnih let od Zemlje, je približno 2,4-krat večji od našega planeta, temperatura na njem pa se giblje okoli 22 stopinj Celzija. Za pot okoli svoje Soncu podobne zvezde potrebuje 290 dni. Gre za najbližji doslej potrjeni planet, podoben našemu.

Nasini znanstveniki pa zaenkrat še ne vedo, ali je Kepler 22b sestavljen predvsem iz kamenin, iz plina ali iz tekočine, bi pa naj po pisanju ameriške tiskovne agencije AP verjetno imel tako vodo kot kopno.

Kot dodaja AFP, morajo astronavti za potrditev obstoja nekega eksoplaneta vsak trikrat zabeležiti, kako ta planet obkroži oz. prekrije svojo zvezdo.

Francoski astronomi so sicer letos že potrdili obstoj prvega eksoplaneta, tj. planeta zunaj našega Osončja, ki izpolnjuje ključne kriterije za obstoj življenja na njemu. Poimenovali so ga Gliese 581d. A Kepler 22b, ki so ga prvič ugledali leta 2009, je prvi tovrsten planet, ki so ga potrdili Nasini znanstveniki, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nasina prva misija iskanja Zemlji podobnih planetov, ki krožijo okoli sonc, podobnih našemu, se je začela marca 2009 in naj bi trajala do novembra 2012. Kepler se lahko pohvali z največjo kamero, ki so jo doslej poslali v vesolje. Zasnovan je tako, da spremlja fiksen pas neba oz. kakih 150.000 zvezd.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470