Moskisvet.com
Žar

Novice

Kateri žar kupiti?

M.S.
03. 05. 2023 05.00
0

Čas piknikov je tu. Ste brez žara? Kupujete novega? Marsikdo se pri tem sooča z dilemo – kupiti žar na oglje ali na plin? Čeprav je to običajno glavna dilema, je treba pred nakupom poiskati odgovore še na nekatera druga vprašanja.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Razmišljate o žaru? Če si želite omisliti novega, imamo za vas kratek vodič po nakupu. Še preden torej razprete denarnico in domov odpeljete novi žar, se vprašajte, za kaj ga nameravate uporabljati in kako pogosto. Vam je najpomembnejša praktičnost oz. njegova vsestranskost? Marsikdo želi imeti z žarom čim manj opravka in čim hitreje opraviti s pripravo, čiščenjem ipd., spet drugim prav to predstavlja čar peke in obvezen del rituala.

Prisegate na oglje ali plin?
Prisegate na oglje ali plin? FOTO: Shutterstock

Žar na oglje

Če je plinski žar bolj po meri današnjega hitrega ritma življenja – če pustimo trenutno situacijo zaradi pandemije ob strani – ko pogosto nimamo časa, da bi si nekaj v miru privoščili, pa je žar na oglje njegovo popolno nasprotje. Tako kot je treba potrpeti za lepoto, tudi peka hrane na oglju terja svoj čas. Marsikomu prav priprava na peko predstavlja čar peke na žaru, kajti če je lastniku plinskega žara pomemben samo cilj (pečena hrana), lastniku žara na oglje užitek predstavlja že pot do cilja. Treba je namreč segreti oglje ali brikete in zakuriti ogenj. Priporočamo nakup klasičnega žara 'kettle' z okroglo ali kvadratno delovno površino, ki je najbolj vsestranski, saj je lahek (zaradi tanke kovine je toplotna izguba sicer večja), prenosljiv in trpežen. Tovrstni žar je primeren tako za neposreden kot za posreden način peke (za to sicer potrebuje pokrov). Z uravnavanjem pretoka zraka lahko pečemo pri visokih, pa tudi zelo nizkih temperaturah. Med tovrstne žare sodi tudi vsestranski keramični žar, ki omogoča pripravo hrane s tehnikama grilanja in dimljenja, saj je obložen s šamotno glino tako kot tradicionalne krušne peči. To zagotavlja odlično izolacijo, učinkovitost in daljše vzdrževanje želene temperature.

Domača popravila: kako zamenjati kuhinjsko pipo?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati kuhinjsko pipo?

Žar na plin

Če stavite na udobje in želite, da je žar vedno pripravljen oziroma v nizkem startu in da meso na njem zacvrči že po nekaj minutah, potem je izbira plinskega žara zagotovo idealna rešitev. Z njim je precej manj dela kot z žarom na oglje, ki potrebuje predigro. Po peki je treba zgolj očistiti rešetke in ploščo, sicer pa je vaša edina skrb pri plinskem žaru ta, da vam ne zmanjka goriva (beri: plina). Argument, da meso s plinskega žara nima pristnega okusa po žaru, le delno drži, saj je dodatna aroma pri žaru na oglje odvisna od izbire lesa (cenjen je les figovih dreves, bukovina, les stare vinske trte, lovora, akacije itd.), saj dim drugače aromatizira meso (oglje lahko obogatite tudi z rožmarinom in timijanom). Če se odločite za plinski žar, je vredno razmisliti, ali potrebujete takšnega s pokrovom, saj vam to daje več svobode pri načinu peke, peko pa tudi pohitri. Smotrno je tudi razmisliti, ali potrebujete dva ločena gorilca, seveda pa poskrbite, da si omislite dovolj velikega. Za večino bo sicer dovolj manjši plinski žar.

Sezona žara je odprta.
Sezona žara je odprta. FOTO: Shutterstock

Razsodba

Glavni prednosti plinskega žara sta hitra uporaba in malo dela s pripravo in čiščenjem, prednosti žara na oglje pa sta užitek, povezan s pripravo, in pristen vonj po žaru. Žar na oglje je idealen za indirektno peko, ko je treba vir toplote dobro razporediti.

Kakšna je idealna sobna temperatura?
Preberi še
Kakšna je idealna sobna temperatura?

Če se kljub temu ne morete odločiti med obema vrstama žara, obstaja tudi srednja pot, in sicer kombiniran žar, za katerega resda potrebujete orožni list – je namreč precej velik – zato pa boste lahko vedno izbrali način peke, ki vam najbolj ustreza in ne bo vam treba sklepati kompromisov.

Domača popravila: triki in uporabni nasveti za domače mojstre, 2. del
Preberi še
Domača popravila: triki in uporabni nasveti za domače mojstre, 2. del

Električni žar

Ne gre pozabiti tudi na vse bolj priljubljene in praktične električne namizne žare, ki so od vseh najenostavnejši za uporabo in idealna rešitev za vse tiste, ki nimate vrta ali terase, a si vseeno želite dobrot z žara. Kljub majhnosti so namreč dovolj zmogljivi za pripravo mesnih dobrot.

Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?
Preberi še
Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382