Moskisvet.com
Eksekucija na Kitajskem

Novice

Najstnika usmrtili, 18 let kasneje pa grozljivo spoznanje!

N.J.
19. 12. 2014 13.16
15

Najstnika, obtoženega in na hitrem sodnem postopku spoznanega za krivega posilstva in umora ženske na javnem stranišču, so leta 1996 usmrtili. A 18 let kasneje je resnica prišla na dan: fant je bil nedolžen.

Staršem ponudili nizko komenzacijo.

9. aprila 1996 so na javnem stranišču v mestu Hohhot v Notranji Mongoliji našli mrtvo žensko. Našel jo je mlad fant Hugjiltu. Na podlagi priznanja po 48-urnem zaslišanju s strani tamkajšnje policije so sprožili sodni postopek in ga obsodili na smrtno kazen, ki so jo izvedli po hitrem postopku, in sicer le dva meseca kasneje. Tedaj je bil star 18 let.

Njegovim staršem se je predsednik višjega sodišča že opravičil in izrazil globoko obžalovanje. Staršem so ponudili bizarno nizko, le 30.000 juanov visoko odškodnino (kar je nekaj manj kot 4.000 evrov!) in obljubili še nekaj dodatnega denarja, poroča China Daily.

Iskanje odgovornega se nadaljuje

Odvetnica, ki je na sodišču zastopala Hugjiltujeve starše, je izjavila, da bo zdaj, ko je njun sin tudi uradno spoznan za nedolžnega, sprožila postopek za višjo odškodnino, hkrati pa zahtevala, da raziščejo, kje je prišlo do napake, saj so oblasti umorile nedolžnega človeka.

Znano je, kdo zakrivil umor, iščejo pa, kdo je odgovoren za grozljivo napako.

Leta 2005 so oblasti sicer med drugim aretirale posiljevalca in morilca Zhaoja Zhihonga, ki je priznal 10 umorov, vključno s tem, zaradi katerega so aretirali in umorili mladega Hugjiltuja. Poleg tega so Zhihingu sodili le za 9 umorov. Eden izmed visokih uradnikov, ki naj bi ga kot anonimneža navajali kitajski mediji, naj bi leta 2009 komentiral: »Dejansko stanje glede primera je bilo razjasnjeno že pred leti, zato sploh ni več nobenega dvoma. Če se bo zadeva na sodišču nadaljevala, bi morali kaznovati odgovorne in uvesti disciplinske postopke. In vsi, ki so imeli opravka s primerom, od policije do tožilstva in sodišč nasploh, so v tem času že na drugih položajih, nekateri so močno napredovali ali bili pač premeščeni. Lahko vam je jasno, o čem govorim ...«

Prijatelj ne more spati ...

Pretekli mesec (a žal 18 let prepozno) je sodišče odredilo ponovno obravnavo primera, saj je Yan Feng, prijatelj Hugjiltuja in menda edina priča tiste usodne noči, predstavil nove dokaze.

Prijatelj se čuti krivega ...
Izjavil je, da sta s Hugjiltujem tiste noči pila v baru in Hugjiltu je šel kupit žvečilni. Ko se je vrnil, je prijatelju medna rekel, da je slišal, da se nekaj dogaja na javnem stranišču. Šla sta pogledat in naletela na napol golo žensko truplo. Poklicala sta policijo.

Eksekucija na Kitajskem
Eksekucija na Kitajskem FOTO:
Obsojen in umorjen na podlagi šal?

Hugjiltuja in Yana so odpeljali na zaslišanje. Policisti so Yana povprašali o značaju prijatelja in želeli so vedeti, ali je Hugjitu na noč umora, preden je šel popivati v bar, gledal porniče. »Yan je policistom povedal, da je Hugjiltu dober človek, a so ga policisti zavedli, češ da je Hugjiltu 'vse priznal', in mu zagrozili, da bo obsojen kot sostorilec, če bo pomagal prikrivati zločin,« navaja China Daily. Na koncu je policistom priznal, da je Hugjiltu večkrat pripovedoval umazane šale. Kot poroča Sina Daily, naj bi bilo to nekaj, s čimer Yan vsa ta leta ni mogel živeti, ker ima občutek, da je izdal prijatelja. »Ampak ali ni nekaj običajnega, da kdo pripoveduje takšne šale?« si Yan ne more nehati beliti glave. Po drugi strani pa verjame, da ga prijatelj ne bi obsojal zaradi te izjave, če bi bil še živ.

Kitajska sicer vodi po številu izvedenih smrtnih kazni. Zanimivo je, da se o primerih, ko nekoga na smrt obsodijo (in izvedejo sankcijo) po krivem, v medijih malokrat piše.


 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 390