Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Novice

Najstnika po krivem usmrtili, staršem smešno nizka odškodnina

N.J.
08. 01. 2015 06.30
3

Starša Hugjiltuja, najstnika, po krivem obsojenega posilstva in umora leta 1996, ki so ga tudi že usmrtili, sta končno prejela odškodnino. A znesek, ki sta ga prejela 18 let po tem, ko so po krivem usmrtili njunega sina, je presenetljivo nizek.

Staršem so dodelili 2,06 milijona juanov odškodnine, kar je okoli 275.000 evrov, oblasti pa so pojasnile, da gre v tem primeru za kompenzacijo zaradi ekstremno hudih duševnih bolečin, ki sta jih starša utrpela zaradi krive obsodbe njunega takrat 18-letnega sina.

Oče usmrčenega Hujiltuja je izjavil, da je odškodnina 'v redu' in da z ženo spoštujeta odločitev sodišča in države. A po mnenju mnogih je znesek veliko prenizek v primerjavi z vsem, kar sta prestala. Mama in oče pokojnega še pravita, da bosta nekaj denarja za spodoben košček zemlje na 'boljšem' pokopališču, kjer bosta poskrbela za dostojnejše zadnje počivališče njunega sina. Tega si do sedaj nista mogla privoščiti.

Hugjiltu je bil star 18 let, ko so ga po krivem obtožili posilstva in umora ženske na stranišču v Hohhotu, v Notranji Mongoliji. Obsodili so ga na smrtno kazen in eksekucijo dva meseca kasneje tudi izvedli.

Dvomi o mladostnikovi nedolžnosti so se pojavili, ko je obsojeni serijski morilec priznal 10 umorov, med katerimi je bil tudi ta, za katerega so obsodili Hugjiltuja. Na ponovni obravnavi primera je kot priča nastopil tudi prijatelj usmrčenega, ki je pod vprašaj postavil celotni preiskovalni postopek in sojenje njegovemu prijatelju pred 18 leti. Sodišče je staršem najprej dodelilo 30.000 juanov (okoli 4.000 evrov) odškodnine.

Javnost od oblasti zahteva, da ugotovijo, kje je prišlo do te grozljive napake, in naj tisti, ki so tedaj sprejeli napačne odločitve, prevzamejo odgovornost.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497