Moskisvet.com
Seja slovenske vlade - 5

Novice

Skrivnost dobrih politikov je ...

N.J.
19. 03. 2014 08.34
7

Če ste se pri mnogih študijah že vprašali, zakaj neki so se takšne študije sploh lotili, ko so rezultati povsem jasni in logični, boste ugotovili, da so nekatere študije še bolj 'butaste'. Ena zadnjih je tako pokazala, da so politiki odlični lažnivci.

Od afere Watergate do Billa Clintona, ki nas je vse poučeval o tem, da oralni seks ni seks in da ni prevaral svoje žene Hilary. No, pravzaprav nam ni treba niti tako daleč, da se spomnimo kakšne politične laži. A dejstvo je, da svetovni voditelji in politiki, ki krojijo našo usodo, radi lažejo. Nekatere laži so bolj nedolžne, druge manj. A to sploh ni pomembno. Politiki so namreč odlični lažnivci. In nova študija je pokazala, da zato, ker znajo sami sebe prepričati, da govorijo resnico. Poleg tega so zaradi tega tudi bolj prepričljivi v odnosu do javnosti. Znano je namreč, da so najboljši lažnivci tisti, ki se ne zavedajo, da lažejo.

Clinton je odločno vztrajal pri izjavi, da ni imel spolnega razmerja z Monico Lewinsky, čeprav so beli madeži na njeni obleki pričali o povsem drugačni resnici ...
Clinton je odločno vztrajal pri izjavi, da ni imel spolnega razmerja z Monico Lewinsky, čeprav so beli madeži na njeni obleki pričali o povsem drugačni resnici ... FOTO: Reuters
Politične laži, razne primere in prave 'Ostržke' med političnimi klopmi je analizirala dr. Anna Galeotti. V svojo študijo je zajela najrazličnejše primere, od prepričevanja javnosti, da ima Irak orožje za masovno uničenje, do Billa Clintona, ki je zanikal afero z Monico Lewinsky, Richarda Nixona, ki je vztrajal pri svoji nedolžnosti v aferi Watergate ... Ugotovila je, da je pri prav vsakem od analiziranih primerov prišlo do tega, da so posamezniki najprej prepričali same sebe, da govorijo resnico in šele nato nastopili pred javnostjo. V reviji Political Studies je italijanska profesorica zapisala: "Vsakdo ima vgrajen svoj detektor laži. A vendar je lažje pri laganju zasačiti nekoga, ki laže namerno kakor nekoga, ki laže, ne da bi se tega sploh zavedal. Prav zato politiki ne lažejo le prepričljivo, temveč verjamejo, da govorijo resnico kljub temu, da je bilo že dokazano, da lažejo."

"Samoprevara je oblika motivirane iracionalnosti. Gre za umetnost verjeti nečemu iz preproste želje po tem, da bi bilo res, čeprav obstajajo dokazi, ki dokazujejo nasprotno," pravi Galeottijeva. "Bolj kot je voditelj prepričan v to, kar govori, bolj prepričljivo bo nastopil v javnosti. Karizmatični voditelj je bolj prepričljiv zaradi njegove vere in prepričanj, medtem ko je ciničnega in egocentričnega lažnivca lažje odkriti." Dodaja, da takšna oseba ne more nikoli postati karizmatičen voditelj, zato je prepričana, da so najuspešnejši politiki tudi največji lažnivci - in imajo hkrati tudi največjo sposobnost prepričevanja samih sebe v resničnost laži.

Afera Watergate velja za enega največjih političnih škandalov v zgodovini ZDA, ki je s predsedniškega stolčka odnesla Richarda Nixona.
Afera Watergate velja za enega največjih političnih škandalov v zgodovini ZDA, ki je s predsedniškega stolčka odnesla Richarda Nixona. FOTO:

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497