Moskisvet.com
Učenci

Novice

Na osnovni šoli prepovedali pritoževanje

A.P.
23. 01. 2020 10.50
1

Poljska osnovna šola je za uvedla nenavaden ukrep, ki učencem prepoveduje pritoževanje.

Osnovna šola Szkoła Podstawowa nr 143 v Varšani se je odločila za inovativen ukrep – prepovedala je pritoževanje. Tega niso uvedli, ker bi bili učitelji in pristojni siti nenehnega pritoževanje učencev, pač pa želijo, da otroci zrastejo v odrasle, ki pozitivno gledajo na svet in znajo tudi v negativni situaciji najti pozitivne stvari.

Učenci se vse pogosteje pritožujejo nad obilico dela.
Učenci se vse pogosteje pritožujejo nad obilico dela. FOTO: Shutterstock

Poljski učenci se često pritožujejo nad številnimi preizkusi znanja, domačimi nalogami in drugimi zadolžitvami, a osnovna šola v prestolnici Poljska želi temu narediti konec. ''Šola želi učence, kot tudi starše in učitelje naučiti optimizma. Pravila veljajo samo znotraj šole,'' pojasnjuje učiteljica Aneta Purchała. S prepovedjo želijo doseči, da se učenci osredotočijo na dobre stvari. ''V danih situacijah bi morali iskati dobro in se manj pritoževati,'' dodaja učiteljica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem je šola pod vodstvom ravnatelja Krystyna Jakubowskega na šolska vrata namestila tudi znak za prepoved, ki v šolski prostorih prepoveduje pritoževanje, pristojni pa zagotavljajo, da za učence v primeru kršitve ni predvidena nikakršna kazen.

Nerganje oz. pritoževanje je sicer globoko zakoreninjeno v poljskem narodu, o čemer so bile v preteklosti napisane številne knjige. Kdor se često pritožuje, načenja lastno samozavest in negativno vpliva na okolico, po besedah psihitratov pa vodi v stres in zdravstvene težave. Težavo predstavlja tudi današnja družba, ki je bolj naklonjena pesimističnim, kot pa optimistično naravnanim ljudem, razlaga sociolog Adam Leszczyński, ki pa v isti sapi dodaja, da se je situacija v primerjavi s situacijo izpred 30 let vsekakor izboljšala, saj se je v tem času dvignil življenjski standard.

Menite, da gre za dober ukrep?
Menite, da gre za dober ukrep? FOTO: Shutterstock

Pa vendar tisti, ki se pohvali, da je srečen, da se odpravlja na potovanje ali si je kupil nov avto, naleti na splošno neodobravanje. Zato želi šlezijska šola ljudi naučiti optimizma, da bo postal priljubljenejši od pesimizma, ki tudi v srednjem razredu postaja vsem manj zaželen, še ugotavlja sociolog.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376