Moskisvet.com
Astronavt v skafandru - 4

Novice

Katastrofa na Mednarodni vesoljski postaji!

A.M.
12. 11. 2013 13.03
25

Kljub temu, da je Mednarodna vesoljska postaja eden najdražjih in najbolj varovanih znanstvenih laboratorijev, na njej razsaja virus. Na postajo naj bi ga prinesli ruski kozmonavti.

ISS
ISS FOTO: Profimedia
Gre za zloglasnega trojanca z imenom Stuxnet, ki so ga odkrili leta 2010.Gre za napreden računalniški virus, ki se širi preko operacijskega sistema Windows, njegov cilj pa so industrijski nadzorni sistemi nemškega proizvajalca Siemens. Ko je sistem okužen, virus zbira informacije in lahko celo prevzame nadzor nad delovanjem.

Stuxnet naj bi, po besedah Edwarda Snowdna, izdelale ZDA in Izrael, prvotno pa je bil namenjen industrijskim in znanstvenim obratom v Iranu, zlasti tistim, ki so bili namenjeni jedrskim raziskavam. Virus je, kot kaže, ušel izpod nadzora, saj je okužil številne računalniške sisteme po svetu. Nedavno so ga odkrili v neki ruski jedrski elektrarni. Kljub temu, da lokalno računalniško omrežje ni povezano s svetovnim spletom, je Stuxnet nekako zašel v nadzorni sistem. Verjetno ga je nevede prenesel kak zaposleni z okuženim USB ključkom, na podoben način pa je zašel tudi na Mednarodno vesoljsko postajo.

Nekateri strokovnjaki namigujejo, da je napad na Iran zgolj pretveza. Povsem verjetno je, da gre za načrtni 'napad' na več kot 100.000 industrijskih sistemov po svetu. Končni cilj je izdelava naprednega kiber orožja, Stuxnet pa naj bi zgolj preveril dovzetnost, občutljivost in reakcije na spletne napade.

Vesoljska postaja - 10
Vesoljska postaja - 10 FOTO: Arhiv proizvajalca

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400