Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Novice

Na Dunaju po sledeh Marilyn Monroe

STA
20. 12. 2011 12.46
0

Ob 50. obletnici smrti Marilyn Monroe si bo na Dunaju mogoče ogledati osebne predmete slavne ameriške igralke, pevke in manekenke. Razstavil jih bo zasebni zbiratelj in njen velik oboževalec Ted Stampfer. Razstava z naslovom "Marilyn: Intimacy" (Marilyn: Intimnost) bo odprta do 26. februarja 2012 v Novomatic forumu.

Zbiratelj Ted Stampfer bo na razstavi prikazal več kot 600 osebnih predmetov te ameriške ikone, ki jih je odkupil na različnih dražbah. Na prvi pogled je razstava precej nenavadna, saj so vitrine polne računov, ličil, navijalk za lase in kosov oblačil, ki pričajo o življenju in delu hollywoodske legende.

Večina eksponatov je oblačil, kot na primer njen znameniti črni pulover iz kašmirja ali satenasta jutranja halja, na ogled pa so tudi njeni modni dodatki, fotografije, filmski scenariji, korespondenca, usnjeni kovčki z inicialkama "MM", rokovnik in celo osebni telefonski imenik.

Marilyn Monroe se je rodila leta 1926 v Los Angelesu kot Norma Jeane Mortenson. Svoje otroštvo je preživela pri skrbnikih in v sirotišnicah ter se že pri rosnih 16 letih poročila z Jimom Doughertyjem, s katerim je bila poročena sedem let. Delala je za tekočim trakom in v lakirnici, nato kot fotomodel. Leta 1946 je podpisala prvo pogodbo za snemanje filma in si nadela umetniško ime Marilyn Monroe.

Sledil je njen drugi zakon z veliko ljubeznijo Joejem Di Maggiejem, tretjič pa se je poročila z ameriškim dramatikom Arthurjem Millerjem, ki je napisal scenarij za film "The Misfits". Za najuspešnejši film njene kariere, Nekateri so za vroče, je leta 1960 prejela zlati globus za najboljšo igralko.

Njena prezgodnja smrt pri 36 letih zaradi zastrupitve z uspavalnimi tabletami še danes ostaja predmet številnih ugibanj in teorij zarote. Energični nastopi, privlačen videz in skrivnostna smrt so jo povzdignili v ikono 20. stoletja in nesmrten seks simbol.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497