Moskisvet.com
Elon Musk zaslužek

Novice

Musk in potem dolgo nič: zaslužil toliko, kot 65 najbolje plačanih direktorjev skupaj

A.P.
28. 05. 2019 11.53
0

Časnik The New York Times poroča, da je prvi mož Tesle, Elon Musk, daleč najbolje plačani izvršni direktor. Musk je v letu 2018 pometel s konkurenco in je zasluži 40.000-krat več kot povprečni zaposleni pri Tesli, še bolj izvenserijski podatek pa je, da je zaslužil toliko kot 65 ostalih najbolje plačanih glavnih izvršnih direktorjev skupaj!

Študija, ki jo je The New York Times izvedel skupaj z analitskim podjetjem Equilar, je primerjala letne plače izvršnih direktorjev 200 največjih podjetij, ki kotirajo na borzi. Tekma niti približno ni bila izenačena, saj je Elon Musk tekmece pustil daleč zadaj. Po zbranih podatkih sodeč je namreč alfa in omega Tesle leta 2018 zaslužil 2,05 milijarde evrov (2,3 milijarde ameriških dolarjev).

Elon Musk je nedavno v vesolje poslal satelite (glej spodaj).
Elon Musk je nedavno v vesolje poslal satelite (glej spodaj). FOTO: Profimedia

Povprečen dohodek izvršnih direktorjev se je sicer glede na leto 2017 povečal za 16,4 odstotka, leta 2016 pa za 9 odstotkov glede na leto 2015. V tem času se je povečal tudi prepad med plačo direktorja in povprečno plačo njegovega zaposlenega, ki je zdaj 277-krat manjša. Razkorak pri Tesli je še mnogo, mnogo večji, saj je Muskova plača kar 40,668-krat višja od povprečne plače Teslinega zaposlenega, ki na letni ravni znaša cca. 50 tisoč evrov (56,163 dolarjev). Večina Muskovega zaslužka je sicer vezana na delniške opcije. Delničarji so namreč marca 2018 odobrili desetletni kompenzacijski načrt, ki veleva, da bo Musk denar prek delnic dobil le v primeru izpolnjevanja finančne rasti družbe. Musk tako od družbe ne prejema klasične mesečne plače, ampak kompenzacijski paket.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Načrt rasti vrednosti na borzi in doseganja operativnih ciljev je uprava razdelila v ducat delov, med drugim tudi na rast tržne vrednosti. Če bo želel Musk še naprej kraljevati na lestvici, bo moral slediti začrtanim ciljem v naslednjem desetletju in na poti dosegati določene meje tržne kapitalizacije. Musk ima danes v lasti okoli 20-odstotni delež družbe in njegovo premoženje ne bo veliko vredno, če podjetje začne izgubljati na vrednosti, zato je v njegovem velikem interesu, da podjetje karseda cveti. Vrednost delnic pa ni njegova edina skrb, saj Tesla Inc. finančno krvavi na številnih koncih, v mnogočem pa bo prihodnost podjetja odvisna od ''nizkocenovnega'' avtomobila Model 3, ki bo bodisi dodal, bodisi odvzel veter iz jader podjetja. Številni analitiki so bili presenečeni nad naravo kompenzacijskega paketa, vse skupaj pa je pojasnil Teslin predstavnik za stike z javnostjo. "Elon v letu 2018 na račun kompenzacije v resnici ni zaslužil nič, zato je kakršnokoli drugačno poročanje napačno in zavajajoče. Za razliko od ostalih glavnih izvršnih direktorjev, Elon ne prejema plače in bonusov ter drugih oblik kompenzacije.'' Njegov zaslužek je izrecno vezana na učinkovitost podjetja in Musk zgolj prejme nagrado za tveganje, kamor sodi tudi povečanje tržne kapitalizacije podjetja iz cca. 36 na 90 milijard evrov (40 na 100 milijard ameriških dolarjev). Debelina njegove denarnice je tako vezana na dolgoročni uspeh podjetja in njegovih delničarjev, leta 2018 pa s tega naslova ni dobil ničesar, pojasnjujejo pri Tesli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Musk kot iz drugega planeta

Čez kakšno desetletje to ne bo le pregovorna fraza, a trenutno je še. Naslednji na lestvici največjih zaslužkarjev med izvršnimi direktorji je David M. Zaslav, direktor podjetja Discovery, ki je v letu 2018 zaslužil cca. 115 milijonov evrov (129 milijonov dolarjev), kar je v primerjavi z Muskom zgolj pljunek v morje. Za kakšen razkorak gre, priča podatek, da je moral The New York Times za Muska uporabiti drugačno grafiko kot za preostalih 199 direktorjev. Stolpični graf v njegovem primeru ni prišel v poštev, zato so zanj pripravili dvodimenzionalni pravokotnik, kar samo ilustrira, kako zelo izven vseh okvirjev je njegov zaslužek, ki to ni. Tretji na lestvici je Nikesh Arora (Palo Alto Networks) s 112 milijoni evrov (125 milijoni dolarjev), četrto mesto pa si s cca. 96 milijoni evrov (108 milijoni dolarjev) delita Mark V. Hurd in Safra A. Catz (oba Oracle).

Vroč filmček posnela kar med avtonomno vožnjo
Preberi še
Vroč filmček posnela kar med avtonomno vožnjo

Šesti John J. Legere (T-Mobile) se je podkrepil s 60 milijoni evrov (67 milijoni dolarjev), sedmi Robert A. Iger (Walt Disney) z 59-imi, osmi James Heppelmann (PTC) s 44-imi, deveti Fabrizio Freda (Eeste Lauder) s 43-imi in deseti Vivek Shah s 40 milijoni (J2 Global) evrov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382