Moskisvet.com
Vožnja mladih s spremljevalci

Visoki obrati

Bodite pozorni na te voznike!

V.H.
14. 01. 2019 08.04
0

Na naše navade in življenje vpliva tudi nova tehnologija in zagotovo med slabe razvade sodi uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Voznike, ki se tej razvadi ne morejo upreti, lahko na cesti hitro opazite, ker imajo veliko počasnejše reakcije: obtičijo pred zelenim semaforjem, se ne držijo svojega pasu, delujejo izgubljeno in na žalost predstavljajo tudi velik dejavnik tveganja za vse ostale udeležence v prometu.

Ko dobro premislimo ugotovimo, da za volanom istočasno opravljamo vsaj od 5 do 10 različnih opravil.
Ko dobro premislimo ugotovimo, da za volanom istočasno opravljamo vsaj od 5 do 10 različnih opravil. FOTO: Thinkstock

Marsikdo ima občutek, da ima po letih vozniškega dovoljena in vseh prevoženih kilometrih vožnjo v »malem mezincu«. V prepričanju, da lahko povsem varno vozi (ko se pogovarja po mobilnem telefonu ali tudi tako, da dogajanje na cesti spremlja le z enim očesom, medtem ko z drugim spremlja pisanje kratkega sporočila na mobilnem telefonu, pregleduje svojo elektronsko pošto ali celo piše sporočila na družbenih omrežjih) in le z eno roko drži volan, saj z drugo drži telefon na ušesu, je povsem napačno, a žal zelo pogosto. Ko dobro premislimo, ugotovimo, da za volanom istočasno opravljamo vsaj od 5 do 10 različnih opravil (gledamo na cestišče, spremljamo dogajanje za nami v vzvratnem ogledalu, pogledujemo v stranska ogledala, z nogami pritiskamo na plin, sklopko in zavoro, vklapljamo in izklapljamo smernike, menjamo prestave in obračamo volan). Takrat postane jasno, da uporaba mobilnega telefona lahko v stotinki sekunde povzroči katastrofo. Oči sicer gledajo, a možgani ne vidijo!

Oči sicer gledajo, a možgani ne vidijo!
Oči sicer gledajo, a možgani ne vidijo! FOTO: iStock

Varnost bi morala biti na prvem mestu

Uporaba mobilnega telefona v roki med vožnjo je pri nas v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa prepovedana. Sporočilo, slika, nov všeček, klic prijatelja … Vse lahko počaka in nič ne sme ogroziti varnosti, predvsem na cesti, kjer nas lahko že majhna napaka stane veliko več kot samo globa za prekršek. Uporaba mobilnega telefona postaja vedno večji dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče in kljub temu je telefoniranje med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno. V lanskem letu je policija izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je še enkrat več kot v letu 2016 (skupaj 14.496, od tega 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril). Trend je še posebej priljubljen med mlajšo generacijo in tudi med vozniki srednjih let, ki med vožnjo opravljajo poslovne pogovore, med najbolj pogostimi izgovori pa je zagotovo 'Samo en hiter klic sem opravil'.

Med tistimi, ki med vožnjo pogosto uporabljajo mobilni telefon so tudi poslovneži.
Med tistimi, ki med vožnjo pogosto uporabljajo mobilni telefon so tudi poslovneži. FOTO: Thinkstock

Kazen zaradi uporabe telefona med vožnjo

Da bi se število prometnih nesreč zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo v prihodnje zmanjšalo, naj bi poskrbele tudi prometne kazni. Predpisana kazen znaša 120 evrov, sem pa sodijo tako telefoniranje, pisanje SMS sporočil, brskanje po spletu. Dovoljena je uporaba prostoročnega telefoniranja, ampak predvidno tudi pri tej uporabi, saj prav tako zmanjšuje pozornost voznika. Agencija za varnost prometa (AVP) opozarja, da med vožnjo ne uporabljajte telefona, ampak se raje varno ustavite na primernem mestu in takrat opravite telefonski klic ali pošljite SMS sporočilo.

Za volanom imate veliko odgovornost.
Za volanom imate veliko odgovornost. FOTO: iStock

75 % slovenskih voznikov uporablja telefon med vožnjo

Kljub predpisani kazni in vsem opozorilom še vedno veliko voznikov uporablja telefon med vožnjo. Po zadnji raziskavi agencije AVP to počne kar 75 % slovenskih voznikov. Večina med vožnjo telefonira, ena tretjina pregleduje družabna omrežja, približno 7 % jih piše na telefonu, okoli 5 % jih brska po spletnih straneh, medtem ko jih skoraj desetina telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo. Po zadnjih podatkih telefonski pogovor med vožnjo v povprečju traja okoli 5 minut, pisanje sporočila pa vzame približno 3 minute. In vsaka minuta pa je lahko usodna. Ste vedeli, da v primeru, ko voznik telefonira med vožnjo, je to približno tako, kot bi imel 0,8 promila alkohola v krvi? Med pisanjem sporočila štirikrat manj vidi dogajanje v prometu kot pri vožnji brez telefona. Reakcijski čas voznika je ob uporabi telefona za 50 % slabši. Vožnja v takih okoliščinah je veliko bolj nevarna in verjetnost hude prometne nesreče se izjemno poveča.

To pa ni vse, na kar vpliva uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Omeniti velja tudi počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo, daljši zavorni čas, zmanjšano zaznavanje okolice in prometa in večje tveganje pri odločitvah, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo. Problematika uporabe mobilnih telefonov med vožnjo tako še naprej ostaja ena izmed prioritet Agencije za varnost prometa. Po njihovem predlogu bi veljala uporaba mobilnega telefona za vožnjo kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke. Preden torej primete za volan, se morate zavedati, da nosite veliko odgovornost in da lahko marsikatero nesrečo preprečite tudi s svojim ravnanjem.

Začnite pri sebi in bodite med vožnjo nedosegljivi. Tako boste tudi sami pripomogli k večji varnosti v prometu. In ne pozabite, oči gledajo, a možgani ne vidijo!

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382