Moskisvet.com
medved Mitko

Novice

Mitko na Nanosu 22 let zaprt, zanemarjen: nihče ne opazi?

N.J.
18. 05. 2018 10.09
22

V zadnjih dneh je družabna omrežja preplavila objava slovenskega radijca in pevca Tima Koresa-Korija, v kateri je opisal situacijo, na katero je naletel na Nanosu ter 'prilepil' fotografijo na videz precej izmučenega medveda.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Medvedi v ujetništvu 00:44
    Iz SVETA: Medvedi v ujetništvu
  • Iz SVETA: Medved Mitko 02:19
    Iz SVETA: Medved Mitko

Zgodba o medvedu Mitku z domačije Abram je verjetno marsikomu znana. Pred približno 22 leti (po nekaterih podatkih pa 24, od leta 1994) so tedaj malega medvedka, ki je tehtal komaj okoli 3 kg, našli v vinogradu in ga odpeljali do bližnjega lovca. Medved je nekaj časa prebival pri njem, nato pa je Božo Jež, lastnik domačije, uredil zanj primerno zavetišče. Kat 10 let se je boril v papirni vojni z različnimi uradi in inšpektorji, nato pa so mu izdali odločbo in od tedaj naj bi imel mir. Medvedka je družina vzljubil, zanj naj bi lepo skrbeli in medved, ki zdaj tehta menda okoli 350 kg in v višino, ko se postavi na zadnje tace, meri okoli 2,5 metra, prava atrakcija.

Tako je, ko napade medved
Kaj storiti, če srečate medveda?

A zadnje čase njegovo stanje razburja mimoidoče. Na to težavo je nedavno na družabnem omrežju opozoril Tim Kores - Kori, ko je zapisal: "Če še niste videli zapora v živo, lahko zastonj izkusite jetniško atrakcijo in njenega nedolžnega, doživljenjsko obsojenega jetnika, očitno brez pogojnega ... Zdaj že 22. leto, na cca. 40m², v kletki, gnili zobje, beton... Tako da, dame in gospodje.....
Viktorja za doživljenjsko delo dobi???? Turistična kmetija Abram na Nanosu!!! Čestitke!!! Naslednjič morda probajte isto “finto” z lastnikom, to pa pridem z veseljem večkrat pogledat, ga morda celo nahranit in definitivno rezervirat mizo zraven okna. Kakšna je zgodba v ozadju ne vem, v ospredju izgleda katastrofalno! #niopravičila akcija! Nekaj bo treba ukrenit..."

Tako bomo varni pred medvedi in medvedi pred nami

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tim se je odločil objaviti fotografijo in zgodbo medveda in presenečen je, da se vsak dan mimo medveda sprehodi kar nekaj obiskovalcev in do sedaj so si očitno vi zatiskali oči. "Sem velik ljubitelj živali, že od nekdaj jih imam doma. Najraje sem kupil kakšno v trgovini, in to zaradi okolja, v kakršnem je tam bila na prodaj. Zato sem jih doma naredil ''raj'', približek njihovemu naravnemu okolju, kot je bilo v moji moči," je povedal. "No ravno zaradi te moje filozofije se me je res dotaknilo, ko sem videl tega ubogega medveda, v premajhni kletki, že menda 22 let, odpada mu dlaka, ima gnile zobe ... in potem lahko greš gladko na kosilo na to turistično kmetijo ... To je sramota," je prepričan.

Tim je kontaktiral že nekatere pristojne organizacije. "Privatni ZOO se pri nas zgleda dovoli. Tega medveda ni mogoče več spustiti v naravo, lahko pa se mu znatno poveča njegovo okolje, v katerem biva, se mu privošči malo zelenja, bazen, da se lahko cel namoči ... glede na to, da je okoli kletke ogromen travnik," še dodaja.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376