Moskisvet.com
Cider

Novice

Pozitivne lastnosti ciderja, zaradi katerih boste večkrat posegli po njem

M. A.
08. 11. 2021 12.30
0

Pred vrati je veseli december, čas, ko se sprostimo po naporni jesenski sezoni, čas, ko se podružimo z najbližjimi in najdražjimi, jim stisnemo roko, zaželimo vse dobro in z njimi nazdravimo. Vse bolj pa prihaja tudi čas, ko poudarjamo pomembnost trajnostnega in lokalnega razvoja, zato pomislite, če ne bi morebiti letos podprli lokalnih kmetov in pridelovalcev ter nazdravili s čim domačim. Cider, osvežilna gazirana alkoholna pijača iz stisnjenih jabolk, je vse bolj priljubljena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Naj bodo letošnja druženja in praznovanja v znamenju bogate jabolčne arome in nežnih naravnih mehurčkov, ki jih ustvari cider. Njegova skrivnost se skriva v naravnem postopku fermentacije, saj najprej nastane jabolčno vino, po drugi pa cider, kjer je ustvarjen vsaj 90 % jabolčni delež. Čeprav se zdi, da bolj množično po ciderju posegamo šele v zadnjih letih, pa naj bi prav v njem že v daljnem 13. stoletju pogosto krstili otroke, saj so verjeli, da je cider bolj čist kot voda. Marsikje je temu res tudi bilo tako.

Čeprav je treba vse alkoholne pijače uživati v zmernosti in pametno, pa ima cider kljub temu številne ugodne vpliva. Preverite, kakšne.

Saj veste, jabolko na dan ...

... odžene zdravnika stran. Največji delež ciderja tvorijo jabolka, ki veljajo za svojevrstno superživilo, saj vsebujejo številne vitamine in antioksidante. Glavni zmagovalec v jabolkah je zagotovo vitamin C, sta pa v jabolkah prisotna tudi kalij, ki med drugim skrbi za pravilno delovanje celic, in kvercetin, močan antioksidant, ki deluje antibakterijsko, protiglivično, protivirusno in protivnetno. V njih najdemo tudi tanine, ki so prav tako polni antioksidantov, ki pomagaju pri zniževanju tveganja za nastanek rakavih obolenj. Poleg tega naj bi jabolka poskrbela tudi za manjšo možnost srčnih bolezni. Za en liter ciderja je sicer potrebnih okrog devet jabolk.

Vitamin C je obvezni sopotnik zimskih mesecev

Kot smo že omenili, so jabolka bogata z vitaminom C, za katerega pa vemo, da je bistvenega pomena za naše zdravje in imunski sistem. Ima pa tudi številne druge učinke, ki jih morda ne poznate. Pomemben je za tvorbo kolagena v telesu, o čemer se pogosto govori v zadnjih letih, prav tako z njim pomagamo našim žilam in kostem, pa tudi dlesnim in zobem. Pomembno vpliva tudi na normalno delovanje našega živčnega sistema in zmanjšuje izčrpanost telesa.

Ne vsebuje glutena

Čedalje več ljudi se odloča za brezglutensko dieto, številni pa so zaradi porasta alergij na gluten v to tudi prisiljeni. Velika večina ciderjev glutena ne vsebuje, tudi tisti, ki vsebujejo žitarice, so med destilacijo odstanjeni. Zato je cider tudi odlična izbira za vse tiste, ki jih mučijo težave s celiakijo, saj se morajo v osnovi ogibati številnim alkoholnim pijačam, med katere sodijo tudi pivo, vodka in gin.

Ima nizko vsebnost natrija

Čeprav je natrij nujno potreben za vzdrževanje normalnih celičnih funkcij v naših telesih, pa se pojavi težava, ker ga marsikdo zaužije preveč. Ciderji imajo v osnovi nizko vsebnost natrija, čemur bodo najbolj hvaležne ledvice in srce, prav tako pa naj bi to pomagalo k nižanju previsokega krvnega tlaka. 

Cider postaja vse bolj priljubljena pijača, ki ima za telo tudi več pozitivnih učinkov kot številne druge.
Cider postaja vse bolj priljubljena pijača, ki ima za telo tudi več pozitivnih učinkov kot številne druge. FOTO: Shutterstock

Vsega tega pa sta se dobro zavedala tudi Maja in Boštjan Pečar, brat in sestra iz Prešnice, ki sta že v otroštvu odraščala v domačih jabolčnih sadovnjakih na obrobju slovenske Istre, sčasoma pa sta jima posvetila tudi svojo poslovno pot. Tako sta izdelala Malner cider, osvežilno gazirano alkoholno pijačo, ki nastaja iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk v butični proizvodnji na Primorskem. Z naravnim postopkom fermentacije najprej nastane jabolčno vino, z drugo fermentacijo pa cider – alkoholna pijača, za katero sta značilna jabolčna aroma in osvežilen okus.

Malner cider je na voljo v dveh različicah – Malner Auster cider s 4,4 ‰ alkohola in Malner Bora cider s 5,8 ‰ alkohola. Oba vsebujeta vsaj 90 % sadni delež jabolk, pridelanih v sadovnjaku na Primorskem. Prav uporaba lokalnih surovin in obrtniška (kraft) proizvodnja ločujeta Malner cider od konkurenčnih pijač in mu dajeta trajnostni pečat.

Zaupanje v neizkoriščen potencial slovenskega sadjarstva in ljubezen do pijače cider sta bila glavna motiva za sestro in brata, da sta ustvarila blagovno znamko Malner cider. Njun cider si privoščite, ko si zaželite osvežitve ali kot alternativo vinu in pivu. Odlično se prileže tudi ob različni hrani.

Maja in Boštjan Pečar, brat in sestra, sta z leti prevzela družinski sadovnjak, v katerem sta že odraščala, nato pa na slovensko tržišče poslala še Malner cider.
Maja in Boštjan Pečar, brat in sestra, sta z leti prevzela družinski sadovnjak, v katerem sta že odraščala, nato pa na slovensko tržišče poslala še Malner cider. FOTO: Aljoša Rebolj

Ideja za cider je sicer pri Maji potihem tlela že nekaj let, saj je ljubiteljica ciderjev že več kot 10 let in jih je ogromno spoznala in preizkusila tekom potovanj po vsem svetu. Nekoč si je rekla, če to uspešno delajo v tujini, bi morali pri nas to še bolj uspešno početi, saj so slovenska jabolka res kakovostna, poleg tega pa sta z bratom po naravi radovedna in po duši sistematična raziskovalca. In tako se je začelo. Njuni prvi koraki na področju pridelave ciderja segajo v leto 2013; prvi poskusi so se seveda ponesrečili, tako pa sta se naučila, da potrebujeta več znanja ter časa. 'Razumeti je treba, da se jabolčno vino dela samo enkrat v letu, zato je tudi manj možnosti za preizkušanje. Čas si je treba vzeti med sezono, ko imamo sadjarji največ dela. Šele takrat, ko sva se resno odločila, da narediva dober cider, sva si vzela dovolj časa in se sistematično lotila iskanja informacij in izvajanja poskusov. Pisala sva laboratorijski dnevnik, ki je zdaj že zelo bogat, saj sva samo spomladi in poleti 2020 naredila okrog 100 različnih poskusov,' nam je zaupala Maja.

Na policah velikega trgovca je postavljenih več kot 200 izdelkov 31 podjetniških ekip. Vsem je skupno, da so v prav vsak izdelek vložili veliko znanja, trdega dela, truda in inovativnosti. Ker pa je trajnostna usmerjenost vodilo projekta Štartaj Slovenija, so podjetniki ustvarili produkte, s katerimi bomo skrbeli za boljšo skupno prihodnost in ohranjali naše okolje zeleno. Med letošnjimi podjetniki je namreč kar nekaj takšnih, ki delujejo po načelu “zero waste” - izdelke so razvili iz sestavin, ki bi bile sicer pri proizvodnji zavržene. Pri skrbi za okolje pa ne zaostaja nobena druga podjetniška ekipa letošnje sezone. Prav vsak od njih namreč pokriva vsaj en vidik, s katerim skrbijo za boljši jutri." 

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, ki Slovence navdušuje že šesto leto zapored. Letos vas na policah trgovin Interspar in izbranih trgovin Spar čaka enaindvajset produktov osmih izjemnih podjetniških ekip, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.05 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Cider Malner
Cider Malner FOTO: Aljoša Rebolj
Pasica Štartaj Slovenija
Pasica Štartaj Slovenija FOTO: POP TV

Sponzorirana vsebina

MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU.

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376