Moskisvet.com
dvoriscna krilna drsna vrata

Novice

Krilna ali drsna dvoriščna vrata – katera izbrati?

M.S.
30. 09. 2022 05.00
0

Dvoriščna vrata poskrbijo za varnost, hkrati pa so pika na i zunanjosti vašega doma. In ko gre za nakup dvoriščnih vrat, je izbira krilnih ali drsnih vrat ena ključnih odločitev, ki jih boste morali sprejeti. Preden pa boste sprejeli to odločitev, je pametno poznati njihove prednosti in slabosti.

Običajno so dvoriščna vrata prva stvar, ki jo opazijo mimoidoči. Zato je pri njihovi izbiri treba upoštevati estetski vidik, še bolj pomembna pa je prava odločitev o tem, kakšen način zapiranja in odpiranja boste izbrali

Dvoriščna vrata Elsnik
Dvoriščna vrata Elsnik FOTO: Arhiv naročnika

S tega vidika lahko dvoriščna vrata delimo v dve kategoriji, in sicer dvoriščna krilna vrata in dvoriščna drsna vrata. Toda katera izbrati? 

Dvoriščna krilna vrata

Dvoriščna krilna vrata so zaradi cenovne dostopnosti in primernosti pogosta rešitev za mnoga dvorišča naših domov. Zanje je značilno, da so vratna krila vpeta med dva zidana, betonska ali kovinska stebra, na katera je potrebno namestiti tečaje za odpiranje in zapiranje. 

Krilna vrata so zelo primerna rešitev na dvoriščih, ki ne potrebujejo širokih uvozov in imajo tudi dovolj globinskega prostora na dvorišču, da se lahko nemoteno odpirajo.

Obstajata dve vrsti krilnih vrat, in sicer:

- dvoriščna enokrilna vrata, ki imajo za odpiranje in zapiranje samo eno krilo,
- dvoriščna dvokrilna vrata, ki so narejena iz dveh enakih ali različno velikih kril.

Prav tako pa lahko izbirate med različnimi sistemi odpiranja:

- ročni, pri katerem se eno krilo ročno zaklepa v tla, drugo pa se zaklene ob prvo,

- avtomatski, pri katerem za odpiranje in zapiranje poskrbijo različni tipi pogonskih motorjev.

Dvoriščna krilna vrata
Dvoriščna krilna vrata FOTO: Arhiv naročnika

Podobno kot pri vseh drugih stvareh imajo tudi krilna dvoriščna vrata svoje prednosti in slabosti:

Prednosti: 

- primerna za ožje dovoze oz. parcele,
- enostavnejša montaža in izdelava,
- cenovno ugodnejša rešitev za povečanje varnosti vašega doma,
- estetska privlačnost.

Slabosti: 

- dvoriščna krilna vrata lahko montirate le v tistih situacijah, ko imate na dvorišču dovolj globinskega prostora za parkirišče in odpiranje ter zapiranje vrat,
- manjša uvozna širina, saj imajo krilna vrata večje omejitve glede širine kril kot drsna vrata.

Dvoriščna drsna vrata

V določenih situacijah pa dvoriščna krilna vrata, kljub svoji cenovni dostopnosti niso najboljša rešitev. Običajno je to takrat, ko ste omejeni s prostorom pred vrati ali kadar je želja ali potreba po širšem uvozu – v tem primeru so odlična izbira dvoriščna drsna vrata.

Kot pove že ime, se dvoriščna drsna vrata odpirajo in zapirajo tako, da drsijo levo in desno po tleh ali nekaj centimetrov nad tlemi. S tega vidika ločimo:

- Dvoriščna drsna vrata na tirnici, ki imajo po celotni potovalni poti v smeri odpiranja in zapiranja v tleh montirane tirnice, po katerih drsna vrata drsijo. Takšna vrata se dandanes uporabljajo predvsem na objektih, kjer je tirnica že vgrajena, ali kjer je bila v projektu priprave dvorišč predvidena. Pomembno je namreč da se tirnica vgradi že v fazi gradbenih del na dvorišču, saj mora biti v celotni dolžini odpiranja in zapiranja vrat betonirana v tla, kar je težko oz. zelo drago izvesti, kadar so dvorišča že končno urejena.
- Samonosna drsna vrata so sodobnejša tehnologija, ki z uporabo posebnega samonosnega C profila in vozičkov omogočajo elegantno odpiranje in zapiranje le nekaj centimetrov nad tlemi.

Zato se v današnjem času v veliki večini uporabljajo samonosna drsna vrata, saj je njihovo delovanje zanesljivejše in ker potujejo nad tlemi, je manj motenj na njihovo delovanje. Za namestitev potrebujejo ob uvozni odprtini zgolj betoniran nosilni temelj, na katerega se zmontirajo celotna nosilna konstrukcija samonosnih vrat, steber in motorni pogon.

Podobno kot dvoriščna krilna vrata pa imajo tudi dvoriščna drsna vrata svoje prednosti in slabosti.

Dvoriščna drsna vrata Guardi
Dvoriščna drsna vrata Guardi FOTO: Arhiv naročnika

Prednosti:

- dvoriščna drsna vrata so idealna rešitev, ko gre za maksimiranje prostora na dvorišču,
- najbolj praktična rešitev, ko ste omejeni s prostorom pred vrati,
- omogočajo večje oz. širše uvoze, tudi nad šest metrov, v industrijskih izvedbah tudi čez 10 metrov,
- so manj občutljiva na ekstremne vremenske razmere (veter) kot krilna vrata,
- za odpiranje in zapiranje je dovolj le en motorni pogon.

Slabosti:

- niso primerna za ozke parcele, saj potrebujejo v smeri odpiranja prostor, ki je celo večji od same uvozne odprtine,
- v primeru drsnih vrat na tirnici lahko led, sneg, odpadno listje, umazanija in drugi odpadki ovirajo njihovo delovanje, zato je treba skrbeti za redno čiščenje tirnic, medtem ko pri samonosnih drsnih vratih teh težav ni,
- zahtevnejša gradbena priprava, saj drsna vrata zahtevajo vgradnjo tirnice ali nosilnega temelja za samonosna drsna vrata.

Katera dvoriščna vrata torej izbrati?

Ne glede na to, ali boste izbrali dvoriščna krilna vrata ali pa drsna vrata, sta vam obe različici na voljo v različnih materialih, kot so aluminij, PVC, les, in kovina. Ti pomembno vplivajo na estetsko privlačnost vrat in njihovo življenjsko dobo.

Vendar pa izbira dvoriščnih vrat pogosto ni odvisna zgolj od vašega okusa, ampak tudi od drugih dejavnikov: 

- Finančna sredstva: Dvoriščna drsna vrata so dražja kot dvoriščna krilna vrata enakih dimenzij in materialov. Če ste omejeni s proračunom, potem so dvoriščna krilna vrata za vas boljša izbira. 
- Prostorske omejitve: Drsna vrata so primernejša tam, kjer ni prostora za odpiranje krilnih vrat in kadar je dovoz na strmem terenu, kar bi pomenilo dodatno oteževalno okoliščino pri odpiranju in zapiranju. Krilna vrata pa so zagotovo edina možna rešitev v primeru, da ob straneh dovoza ni dovolj prostora za njihovo odpiranje in zapiranje.
- Zahtevnost namestitve: Dvoriščna krilna vrata so enostavnejša za umestitev, saj ni potrebe po vgrajevanju tirnic čez celo dvorišče ali postavljanja nosilnega temelja za samonosna drsna vrata.

Je pa vsaka dvoriščna vrata danes možno opremiti z motornimi pogoni, ki poskrbijo za udobje avtomatskega odpiranja vrat z daljinci, s sodobnimi nadgradnjami in celo s pametnimi telefoni tudi, ko ste v službi ali na dopustu. 

Na končno odločitev, katera dvoriščna vrata boste izbrali, v največji meri vpliva lokacija vaše nepremičnine oz. oblika parcele. Zato skrbno preverite vse možnosti, še preden se odločite za eno ali drugo različico vrat in se predhodno posvetujte s strokovnjakom za dvoriščna vrata.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497