Moskisvet.com
kralj karel

Novice

Diagnosticirali so mu raka, to pa ni njegova edina zdravstvena težava

E.R.
11. 02. 2024 04.15
0

Ta teden je svet pretresla novica o zdravstvenem stanju britanskega kralja Karla III. Diagnosticirali so mu raka, kar pa ni edina težava, s katero se na zdravstvenem področju sooča monarh.

75-letnemu britanskemu kralju Karlu III. so po zdravljenju povečane prostate diagnosticirali eno od oblik raka. Iz Buckinghamske palače so sporočili, da je kralj začel redno zdravljenje in da so mu zdravniki priporočili, naj zaradi tega prekliče vse svoje javne obveznosti.

Kralj odhaja na zdravljenje, kdo bo prevzel njegove naloge?
Preberi še
Kralj odhaja na zdravljenje, kdo bo prevzel njegove naloge?

Monarh se je v preteklih letih spopadal s številnimi zdravstvenimi težavami, večkrat pa se je pošalil o poslabšanju fizičnega zdravja, za kar je okrivil leta. V Brisbanu leta 2018 je množici rekel: "Ne vem za vas, ampak deli mene  odpadajo v rednih intervalih."

Že vse življenje se kralj bori z bolečinami v vratu, večkrat pa je utrpel različne zlome kosti ter poleg tega prestal več drugih operacij.

Kralj Karel III.
Kralj Karel III. FOTO: Profimedia

Ima težave z vratom in hrbtom

Kralj ima že leta bolečine v vratu in hrbtu, o čemer je princ Harry govoril v svoji knjigi z naslovom 'Spare'. Princ meni, da so težave nastale zaradi številnih poškodb, ki jih je staknil pri igranju pola.

Njegov oče je v zgodnjih 90. letih pri metu diska padel tudi na hrbet, zaradi česar je leta 1991 izpustil konjske dirke Royal Ascot. Dve leti pozneje je znova padel s konja.

To je takoj po kronanju počela Meghan Markle
Preberi še
To je takoj po kronanju počela Meghan Markle

Ravno zaradi teh bolečin  ima britanski vladar specifičen stil hoje. Najpogosteje ga lahko vidimo z rokami na hrbtu, kar je po mnenju mnogih trik, ki mu pomaga ublažiti bolečino, ki jo čuti. Prav tako nikoli ne potuje brez posebne blazine, ki pomaga lajšati njegove bolečine. Podobno blazino uporablja med banketom v Buckinghamski palači.

Ob neki priložnosti je kralj obiskal tempelj, kjer je moral sedeti na trdih tleh. Takrat se je pošalil, da bi za to potreboval pomoč strokovnjaka: "Mislim, da še nikoli nisem toliko potreboval osteopata kot danes. Moj hrbet ni opremljen za sedenje na tleh, zato bom morda potreboval pomoč, da vstanem."

Kralj Karel III. se tudi pošali na svoj račun.
Kralj Karel III. se tudi pošali na svoj račun. FOTO: Profimedia

Ima težave z otekanjem prstov

Karlu III. preglavice povzročajo tudi otečeni prsti ali kot jim v šali pravi 'klobasasti prsti'. Pred tem so o tem govorili tudi strokovnjaki in ugotavljali, kaj bi lahko bil vzrok za to.

"Obstaja veliko razlogov, zakaj ima oseba lahko "klobasaste" prste. Najpogosteje so otečeni prsti simptom zastajanja vode, ki je lahko posledica številnih zdravstvenih stanj. To stanje je posledica vnetja, artritisa, številnih bakterijskih okužb ali celo tuberkuloze. Druge možnosti vključujejo visoko vsebnost soli, alergijske reakcije, zdravstvene stranske učinke, poškodbe in avtoimunske bolezni. Zdravljenje tega stanja je mogoče določiti šele, ko se ugotovi vzrok," so povedali.

Za britanskega kralja pa tega vzroka še niso ugotovili.

Kate Middleton razgalila noge in pokazala več od načrtovanega
Preberi še
Kate Middleton razgalila noge in pokazala več od načrtovanega

Prebolel je covid-19

Za covidom-19 je zbolel marca 2020, preden so bila na voljo cepiva. Vendar so bili njegovi simptomi blagi. Takrat je bil kralj v izolaciji v Birkhallu, stran od svoje žene Camille, ki je bila negativna na testu na koronavirus.

Karel III. je v tem času izgubil občutek za okus in vonj, pozneje pa je razkril, da se je poleg vsega tega počutil 'čudno, razočarano in pogosto razburjeno', ker je bil med izolacijo brez prijateljev in družine. Drugič je za covidom zbolel februarja 2022. Do takrat je bil sicer že trikrat cepljen.

Kralj Karel III. je dvakrat zbolel za koronavirusom.
Kralj Karel III. je dvakrat zbolel za koronavirusom. FOTO: Profimedia

Šla na poseg odstranitve nekancerogene tvorbe

Leta 2008 je kralj prestal manjši poseg, s katerim so mu odstranili nekancerogeno tvorbo na obrazu. Po posegu so ga videli z obližem na desni strani nosu. Kraljeva družina ni razkrila preveč podrobnosti o posegu, dejali so zgolj, da je šlo za "manjši kirurški poseg."

Enak poseg sta prestala tudi Charlesova starša, princ Filip in kraljica Elizabeta II.

Kate Middleton pristala na invalidskem vozičku
Preberi še
Kate Middleton pristala na invalidskem vozičku

Zlomil si je roko

Kralj si je zlomil desno roko med polo tekmo leta 1990, potem ko je padel s konja. Hotel je prehiteti nasprotnika, konja pa je zaneslo v desno. Kralj je izgubil ravnotežje in padel med dva konja, eden od njiju pa ga je zadel v roko. Po nesreči je tri noči preživel v bolnišnici.

Poškodba se ni zacelila, kot bi se morala, in imel je hude bolečine, ki jim je nato sledila operacija. Med operacijo so mu iz kolka vzeli kost in jo vstavili na mesto zloma ter dodali kovinsko palico. Teden dni pozneje so ga odpustili iz bolnišnice, v enem letu pa se je vrnil k svojemu najljubšemu športu – polu.

To pa ni bil edini primer, ko je britanski vladar utrpel zlom. Januarja 2001 se je namreč odpravil na lov in konj, ki ga je jezdil, je nepričakovano skočil. Kralj je padel na tla in v tistem trenutku so mislili, da si je le izpahnil ramo. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer je rentgenski posnetek pokazal, da je zlomil majhno kost na robu lopatice.

Kralj Karel III.
Kralj Karel III. FOTO: Profimedia

Prestal je tudi operacijo kolena

Kralj je leta 1998 prestal lasersko operacijo, s katero so mu popravili poškodovan hrustanec desnega kolena. Pred tem je imel operacijo levega kolena, kar je najverjetneje posledica dolgoletnega smučanja, pola in pohodništva.

Karel III. bi moral na zdravnikov predlog hoditi s pomočjo palice. Vendar je le dva dni pozneje hodil brez nje in ves dan opravljal svoje kraljeve dolžnosti.

Vse skrivnosti krone svetega Edvarda, s katero bo okronan Karel III.
Preberi še
Vse skrivnosti krone svetega Edvarda, s katero bo okronan Karel III.

Po padcu s konja se je onesvestil

Kot smo že omenili, je britanski vladar večkrat v življenju padel s konja. Med polo tekmo leta 1980 je padec botroval temu, so mu morali šivati obraz, januarja 1998 pa si je po padcu zlomil rebro, a si je hitro opomogel. Le nekaj tednov po padcu se je namreč odpravil na pohod v Himalajo.

Avgusta 2001 se je incident znova zgodil. Karel III. pa je takrat še omedlel in bil v nevarnosti do prihoda medicinskega osebja. Čeprav je bil padec videti resen, je imel na koncu le nekaj modric. 

Poleg tega, da je med igranjem pola večkrat padel s konja, si je enkrat med njim poškodoval tudi grlo. Žoga ga je nekoč zadela v grlo in kralj je za 10 dni izgubil glas.

Kralj Karel III. se je največkrat poškodoval med jezdenjem in igranjem pola.
Kralj Karel III. se je največkrat poškodoval med jezdenjem in igranjem pola. FOTO: Profimedia

Imel je težave z vidom

Novembra 2001 je imel kralj težave z vidom. Rezal je vejo z drevesa na svojem posestvu Highgrove in žagovina mu je prišla v oko ter poškodovala roženico.

Domači zdravnik mu je pomagal, nato pa so ga prepeljali k specialistu. Počivati je moral le en dan, na sestankih pa je nosil prevezo na očesu.

Tako bi bila danes videti princesa Diana, če bi bila še živa
Preberi še
Tako bi bila danes videti princesa Diana, če bi bila še živa

Operirali so mu kilo

Marca 2003 so Karlu III. operirali kilo v zasebni bolnišnici King Edward VII v Londonu. Vzrok za kilo je bila poškodba, ki jo je dobil med delom na vrtu. 

V bolnišnici je bil le en dan, a je zaradi operacije trpel hude bolečine. Zato je moral odpovedati smučanje v Švici.

Kralj Karel III., princ William, kraljice Elizabeta II
Kralj Karel III., princ William, kraljice Elizabeta II FOTO: Instagram

V otroštvu so mu operirali slepič

Pri 13 letih so morali Charlesa nujno odpeljati v bolnišnico na operacijo slepiča. 

"Prišel sem ravno pravi čas, preden je tista stvar eksplodirala. Tako da so me na srečo operirali brez zapletov, medicinske sestre pa so skrbele zame," je takrat rekel.

Operacijo je imel februarja 1962 med šolanjem na Cheam School.

Nenavadna dejstva o kraljici Elizabeti II.
Preberi še
Nenavadna dejstva o kraljici Elizabeti II.

Več o aktualnem dogajanju v kraljevih družinah si lahko kadarkoli preberete tudi na portalu Zadovoljna.si, pod rubriko Kraljevo!

Meghan spet na udaru, pricurljal video, ki jo je razkrinkal
Preberi še
Meghan spet na udaru, pricurljal video, ki jo je razkrinkal
Razkrivamo nenavaden vzdevek princa Williama
Preberi še
Razkrivamo nenavaden vzdevek princa Williama
Vabljeni pa tudi na VOYO, kjer si lahko kjerkoli in kadarkoli ogledate izjemno zanimive dokumentarne serije in filme, ki poglobljeno prikazujejo dogajanje na britanskem kraljevem dvoru. Med drugimi so vam na voljo denimo Angleški dvor: spopad z mediji, Diana: 7 dni, ki so pretresli svet, Charles in Diana: Resnica o njuni poroki in Thomas Markle: Moja zgodba.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.24sata.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382