Moskisvet.com
Edward Snowden

Novice

Kaj vse bosta še razkrila?

N.J.
15. 07. 2013 08.15
1

Julian Assange in Edward Snowden - dve popolnoma različni a hkrati izjemno podobni osebnosti, ki sta si priborili pozornost javnosti.

42-letni Avstralec Julian Assange je od nekdaj veljal za upornika. V mladosti je namreč zamenjal kar 37 šol. Pri 18 letih se je poročil in postal očka, vendar s sinom nima nobenih stikov. Sam sebe imenuje za novinarja, programerja in anarhista, sicer pa je njegovo zasebno življenje odeto v skrivnostne barve.

Edward Snowden je imel v sebi tudi nekaj uporniškega. Danes 30-letni Američan ni namreč nikoli zaključil šolanjem je pa leta 2005 začel delati na Agenciji za nacionalno varnost (NSA - National Security Agency). Zatem je postal računalniški analitik in se z zaročenko Lindsay Mills preselil na Havaje. Sodeč po govoricah naj bi bil Snowden danes samski - z Lindsay naj bi se razšla še pred izbruhom škandala.

Bo Snowden končal na Ekvadorski ambasadi, tako kot Julian Assange?
Bo Snowden končal na Ekvadorski ambasadi, tako kot Julian Assange? FOTO:

Iz ozadja na naslovnice

Assange je naslovnice začel polniti, ker je soustanovitelj WikiLeaksa, strani, ki od leta 2006 predstavlja največjo nočno moro številnim politikom. Na strani so namreč objavljene številne komunikacije med skorumpiranimi politiki, njihovi tajni dogovori in dokumenti. Leta 2010 so ga Združene države Amerike obtožile vohunjenja, zaradi objave 250.000 tajnih ameriških diplomatskih dokumentov, ki so se naenkrat pojavili v javnosti. Ne le to: dve ženski sta ga tudi obtožili nadlegovanja. Tako je Assange postal najbolj iskana osebnost na svetu (danes se mu je pridružil še Edward Snowden), ki od leta 2012 naprej živi kot politični ubežnik na ekvadorski ambasadi v Londonu.

Snowden po drugi strani naslovnice polni zaradi afere Datagate, škandala, ki je pretresel administracijo Baracka Obame, pojasnjuje Fabrizio Maronta in italijanske politične revije Limes. "Snowden je razkril obstoj posebnega vladnega programa, k omogoča prisluškovanje telefonskim pogovorom in pregledovanje elektronskih sporočil prebivalcev." Od tedaj je Snowden eden najbolj iskanih ljudi s strani ZDA. In kakšno prihodnost mu napoveduje Maronta? "Verjetno bo zaprosil za azil v Ekvadorju, tako kot Assange, ki mu je na pomoč poslal tudi svojega odvetnika"

Le vrh ledene gore

Tako Assange kot tudi Snowden naj bi skrivala še kar nekaj okostij v svojih omarah. Prvi naj bi imel na grbi še nekaj spolnih napadov, kljub temu pa pozornost ves čas raje preusmerja z grožnjami, kaj vse bo še objavil in razkril. Pred kratkim je tako izdal manifest z naslovom Internet je sovražnik, s katerim je zaslužil okoli milijon dolarjev, daje pa tudi veliko intervjujev. Kaj pa zagotovo skriva tudi Snowden. Maronta pravi, da daje vtis 'tipičnega mladeniča, ki jo je zagodel mnogim'. Pričakuje, da bodo na površje privrele še mnoge informacije iz NSA, ki so se do sedaj skrivale pod oznako 'strogo zaupno'.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394