Moskisvet.com
Kralj Karel III. na sestanku z guvernerjem centralne banke združenega kraljestva

Novice

Poglejte si nove britanske bankovce s podobo kralja Karla III.

E.R.
12. 04. 2024 02.00
0

Kralju Karlu III. so v Buckinghamski palači razkrili nove bankovce za 5, 10, 20 in 50 britanskih funtov, na katerih bo njegov portret.

Britanski kralj Karel III. se, odkar je zbolel za rakom, ni udeležil večjih javnih dogodkov, je pa nadaljeval z zasebnimi dogodki, kot je bilo tokratno srečanje, na katerem mu je  Andrew Bailey, guverner centralne banke združenega kraljestva, pokazal nove bankovce, poroča BBC.

Diagnosticirali so mu raka, to pa ni njegova edina zdravstvena težava
Preberi še
Diagnosticirali so mu raka, to pa ni njegova edina zdravstvena težava

Guverner je kralju povedal, da je tokrat banka morala prvič zamenjati monarha na bankovcih, ker je bila pokojna kraljica Elizabeta II. prva prestolonaslednica, ki je imela svoj portret na vseh bankovcih centralne banke.

Kralj Karel III. tako sledi tradiciji monarha, ki prejme prve izdaje novonatisnjenih bankovcev. Obstoječi bankovci iz časa vladavine kraljice Elizabete II. se bodo sicer še naprej uporabljali poleg novih bankovcev.

Guverner banke je pojasnil,  da bo prišlo do postopnega uvajanja bankovcev s portretom britanskega kralja, pri čemer se bodo sedanji bankovci njegove pokojne matere uporabljali, dokler ne bodo obrabljeni ali poškodovani. Kralj je bil nad dizajnov novih bankovcev navdušen,  opisal pa ga je kot "zelo eleganten". 

Potem pa šok: Kate Middleton ima raka
Preberi še
Potem pa šok: Kate Middleton ima raka

Novi bankovci naj bi sicer prišli v promet s 5. junijem, guverner pa opozarja, da lahko vseeno preteče več mesecev, preden jih bodo ljudje videli v rednem obtoku.

Na novih polimernih bankovcih je gravura britanskega vladarja, ki temelji na sliki, posneti leta 2013. Tako kot pri novih standardnih znamkah njegove vladavine, kralj na bankovcih ne nosi krone.

Več o aktualnem dogajanju v kraljevih družinah si lahko kadarkoli preberete tudi na portalu Zadovoljna.si, pod rubriko Kraljevo!

Kralj Karel razburil svoji nečakinji in ju odrinil iz kraljeve družine
Preberi še
Kralj Karel razburil svoji nečakinji in ju odrinil iz kraljeve družine
Princesa Kate je darovala svoje lase
Preberi še
Princesa Kate je darovala svoje lase

Vabljeni pa tudi na VOYO, kjer si lahko kjerkoli in kadarkoli ogledate izjemno zanimive dokumentarne serije in filme, ki poglobljeno prikazujejo dogajanje na britanskem kraljevem dvoru. Med drugimi so vam na voljo denimo Angleški dvor: spopad z mediji, Diana: 7 dni, ki so pretresli svet, Charles in Diana: Resnica o njuni poroki in Thomas Markle: Moja zgodba.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 Vir: www.24sata.hr

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382