Moskisvet.com
Potres v Zagrebu

Novice

Zaščita med potresom: kako ravnati, ko se zatresejo tla?

A.P.
22. 03. 2020 09.04
0

Danes je Zagreb doživel več potresov, ki smo jih čutili tudi v Sloveniji. Prvi je hrvaško prestolnico stresel ob 6:24 z magnitudo 5.3. Drugič je streslo ob 7:02 z magnitudo 5.0. Še tretjič je streslo ob 7:41 z magnitudo 3,7. Mnoge je zajela panika, zavladal je vsesplošen preplah. Veste, kako reagirati, ko so tla nemirna in zaslišimo ropot kozarcev v omari?

Med potresom lahko nevarnost predstavlja vsak predmet, ki lahko pade z zidu, se prevrne s police ali pade s stropa. Statistika navaja, da so se tisti, ki so se med potresom premaknili več kot 3 metre, poškodovali, zato je smiselno upoštevati nekatere napotke.

Tudi vi delate to začetniško napako?
Preberi še
Tudi vi delate to začetniško napako?

V Ljubljani smo rušilni potres doživel aprile leta 1985 (8.-9. stopnje po Mercallijevi lestvici). Zaradi bobnenja in tresenja tal je tedaj Ljubljančane zajel strah in začeli so zapuščati domove.

Zagreb je zbudil močan potres.
Zagreb je zbudil močan potres. FOTO: Bobo

Pomembno je, da smo na potres pripravljen, še preden se zgodi. Le tako boste ob tresenju tal lahko odreagirali pravilno in se izognili najhujšemu. Pa res veste, kako ravnati med potresom, če bi vas ta presenetil doma, zunaj ali v avtomobilu?

Potres z epicentrom malce izven Zagreba smo čutili tudi v Sloveniji.
Potres z epicentrom malce izven Zagreba smo čutili tudi v Sloveniji. FOTO: EMSC

Med potresom je treba:

Ohraniti mirno kri.

Če ste med potresom v stavbi, ostanite v njej, saj vas lahko med zapuščanjem stavbe poškodujejo padajoči predmeti.

Poiščite zaščito pod masivno mizo in se zvijte v klobčič – z eno roko primite nogo mize, da se boste v primeru sunkov premikali z njo. Zatecite se pod podboj vrat, če ste na hodniku, pa se stisnite k notranji nosilni steni. Pojdite stran od oken. Če ste več metrov oddaljeni od omenjenih površin, pokleknite in si z rokami zaščitite glavo in tilnik. Izogibajte se visečim predmetom, knjižnim omaram in predmetom, ki se lahko zvrnejo na vas, pa tudi elektrinčnim omaricam, vtikačem in drugi napeljavi. Izogibajte se steklenim površinam in zunanjim stenam. Ne rešujte predmetov, temveč sebe.

Podboji vrat so običajno najbolj varno mesto.
Podboji vrat so običajno najbolj varno mesto. FOTO: Shutterstock

Ne uporabljajte dvigala, ker ta lahko obstane in ne uporabljajte stopnišč, ker se lahko porušijo. Če ste ujeti v dvigalu, pritisnite tipko za naslednje nadstropje. Čimprej izstopite in poiščite varno mesto.

Nevarnosti, ki spomladi prežijo na motoriste
Preberi še
Nevarnosti, ki spomladi prežijo na motoriste

Če vas je potres ujel med spanjem, ostanite v postelji in si glavo zaščitite z rokami oz. vzglavnikom. Pomembno je, da postelja ni ob oknu, da nad njo ni lestenca, v bližini velike slike ali ogledala.

Če vas potres ujame v trgovini, ne tecite v paniki proti izhodu, ampak se umaknite od steklenih površin in prodajnih polic z velikimi predmeti. Zavarujte si glavo z rokami ali večjim predmetom. Tudi kinodvorane, gledališča ipd. ne zapuščajte v paniki, ampak poiščite varno mesto in odidite šele, ko potres mine.

Skrijte se pod masivno mizo in se primite za nogo.
Skrijte se pod masivno mizo in se primite za nogo. FOTO: Shutterstock

Če potrese začutite med vožnjo, varno upočasnite in zapeljite na rob cestišča. Ne ustavljajte v predorih, pod mostovi, nadvozi in v bližini električnega daljnovoda. Če na vas padejo električni kabli, vozila ne zapuščajte, ampak počakajte na pomoč pristojnih.

Če ste na prostem, se umaknite od električnih daljnovodov in drugih napeljav, reklamnih panojev, drogov, stavb, nadvozov in večjih dreves. Če ste v gorah, se izogibajte krušljivim delom in območju skalnih podorov. Ne hodite na robove ali pod skalne previse, saj lahko potres sproži padanje skal, plazove, podore in udore. Podobno velja na obrečnih in obmorskih pečinah.

Vožnja med potresom ni varna, saj lahko pride do nenadnih poškodb cestišča.
Vožnja med potresom ni varna, saj lahko pride do nenadnih poškodb cestišča. FOTO: Shutterstock

Če je med potresom doma nastala gmotna škoda, izklopite elektriko, zaprite ventile za plin in vodo in ne prižigajte ognja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497