Moskisvet.com
Tisti, ki svoj pametni telefon nesete s seboj na piknik, bazen ali plažo, ga večino časa pustite v torbici ali pa ga pokrijte s kakšnim oblačilom ter ga tako zaščitite pred neposrednimi sončnimi žarki.

Novice

Kako pametni telefon rešiti pred vročinskim infarktom?

Ma.K.
23. 07. 2015 07.20
5

Vročina nam v zadnjih dneh ne prizanaša. A zaradi nje ne trpimo samo živa bitja, temveč tudi naše tehnične igračke. A kako jih zaščititi in rešiti pred vročinskim infarktom?

Idealna temperatura za pametne telefone in tablične računalnike naj bi bila po mnenju nekaterih strokovnjakov tam okrog 20 stopinj Celzija.
Idealna temperatura za pametne telefone in tablične računalnike naj bi bila po mnenju nekaterih strokovnjakov tam okrog 20 stopinj Celzija. FOTO: Thinkstock
Ljudje pred poletno vročino bežimo v senco in v preteklih nekaj dneh tudi nam moškim ni težko obiskati trgovske centre, kjer je prijetno hladno. Medtem pa naše pametne naprave in tehnične igračke pogosto pustimo v pregretih avtomobilih ali na s soncem obsijanih domačih policah. Pri tem ne razmišljamo, da se pregreti ne moremo samo ljudje, temveč lahko vročina povzroči kolaps tudi pri tehničnih napravah.

Posebej občutljive so baterije pametnih naprav

Če se tehnična naprava pregreje, se njene zmogljivosti močno zmanjšajo. V najslabšem primeru se predčasno izprazni baterija, zaradi napada vročine lahko ugasne tudi zaslon. Če pametni telefon dalj časa izpostavljate soncu, lahko namreč škodite tekočim kristalom v zaslonu. Posledica tega je lahko moteče (v najboljšem primeru le začasno) utripanje zaslona, v najslabšem primeru pa lahko zaslon ugasne - v večini primerov za vedno. Izpostavljanje soncu in vročini sicer ogroža tudi grafične kartice in procesorje prenosnih računalnikov.

Če se tehnična naprava pregreje, se njene zmogljivosti močno zmanjšajo.
Če se tehnična naprava pregreje, se njene zmogljivosti močno zmanjšajo. FOTO:
Kako obvarovati vaše naprave pred vročino?

Idealna temperatura za pametne telefone in tablične računalnike naj bi bila po mnenju nekaterih strokovnjakov tam okrog 20 stopinj Celzija. Družba Apple uporabnikom svojih naprav priporoča, da jih uporabljajo samo v temperaturnem obsegu od 0 do 35 stopinj Celzija. Tisti, ki ne želite tvegati vročinskega udara, lahko temperaturo svojega pametnega telefona spremljate preko aplikacije za androide 'Temp+CPU PRO'. Uporabnike Applovih telefonov njihovi iPhoni celo opozarjajo, da so pregreti in da jih je potrebno ohladiti. V kolikor se naprava pregreje, jo mora uporabnik nemudoma izklopiti in jo začeti ponovno uporabljati šele, ko je ta spet ohlajena na povprečno sobno temperaturo.

Prste stran od plastičnih ovitkov

Pametne telefone in tablične računalnike naj bi pred zunanjimi vplivi varovali ovitki. No, na plaži ali kopališču verjetno res varujejo pred peskom ter umazanijo, nikakor pa ne tudi pred pregretostjo. Pri izbiri ovitka za pametno napravo bi morali biti uporabniki po besedah strokovnjakov najbolj pozorni predvsem na material, iz katerega je narejen. V poletnem času naj bi bili tako najbolj primerni ovitki iz tkanine ali neoprena, izogibati pa se je potrebno plastičnim ovitkom – ti se lahko na soncu namreč topijo in povzročijo trajne poškodbe na napravi.

Pozor!

Tisti, ki svoj pametni telefon nesete s seboj na piknik, bazen ali plažo, ga večino časa pustite v torbici ali pa ga pokrijte s kakšnim oblačilom ter ga tako zaščitite pred neposrednimi sončnimi žarki. Nikar ga ne dajajte v hladilno torbo, saj se lahko okrog njega nabere kondenz, vlaga lahko prodre v njegovo notranjost in ga trajno poškoduje. Pri daljšem potovanju z avtomobilom je priporočljivo tehnične naprave shraniti v prtljažniku, ki velja za najbolj ohlajen prostor v vozilu. Če vročina vseeno povzroči škodo na vaši pametni igrački, je večinoma izredno težko ponovno usposobiti okvarjeno strojno opremo. Če vaš pametni telefon ali prenosni računalnik pustite oziroma pozabite v pregretem avtomobilu, napravo ob vrnitvi takoj izključite in jo ohladite na sobno temperaturo.

Tisti, ki svoj pametni telefon nesete s seboj na piknik, bazen ali plažo, ga večino časa pustite v torbici ali pa ga pokrijte s kakšnim oblačilom ter ga tako zaščitite pred neposrednimi sončnimi žarki.
Tisti, ki svoj pametni telefon nesete s seboj na piknik, bazen ali plažo, ga večino časa pustite v torbici ali pa ga pokrijte s kakšnim oblačilom ter ga tako zaščitite pred neposrednimi sončnimi žarki. FOTO: Thinkstock


 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394