Moskisvet.com
Psi in pirotehnika

Novice

Kako olajšati psu strah pred pokanjem petard?

M.S.
24. 12. 2023 05.00
1

Praznični decembrski čas (žal) spremlja tudi pokanje petard in marsikateri lastnik psa ali drugega hišnega ljubljenčka s kepo v želodcu pričakujejo obdobje okoli novega leta, ki je zaradi glasnega pokanja izjemno stresno za njihove hišne ljubljenček. Čeprav se vse več ljudi odloča petardam reči ne, pa pirotehnična sredstva ostajajo priljubljena popestritev veselega decembra, ki kulminira na silvestrski večer. Kaj lahko storite kot lastnik, da psom in drugim hišnim ljubljenčkom karseda olajšate čas okoli novega leta in preprečite karseda veliko stresa.

V decembrskih dneh se število psov v številnih zavetiščih poveča, saj so zaradi pirotehnike nekatere živali tako preplašene, da v paniki pobegnejo. Ne trpijo pa samo psi, pač pa tudi mačke in drugi hišni ljubljenčki, saj za razliko od človeka ne vedo, kaj se dogaja. Nekatere živali so zaradi tega v takšnem šoku, da edino rešitev vidijo v begu in v paniki izgubijo orientacijo ter posledično ne najdejo več poti domov. Zato je smiselno, da ima pes na ovratnici kontaktne podatke oz. vsaj telefonsko številko.

Poskrbite za svojega ljubljenčka v času pokanja petard.
Poskrbite za svojega ljubljenčka v času pokanja petard. FOTO: Shutterstock

Mnogi lastniki, predvsem tisti na obrobju mest in na vaseh, imajo pse zunaj. Svetujem, da psu v dneh, ko bo pokanja petard največ, pripravite varno zavetje za štirimi stenami, kjer se bo počutil varno in kjer ne odmeva. Nenazadnje so živali čuteča bitja, ki čutijo skoraj vse to kar čuti človek, sigurno pa strah in bolečino. Če je le mogoče, v času, ko je zunaj najhujše, bodite ob psu. Pogovarjajte se z njim, stisnitega ga k sebi in božajte, v ozadju pa vama lahko igra prijetna glasba, ki nekoliko zaduši pokanje.

Pomembno je, da psa pripravite na pestro decembrsko dogajanje. Če je pes socializiran, bo imel s pokanjem manj problemov, prav tako pomaga trda vez z lastnikom. Ne zganjajte panike, saj pes čuti vaš odziv. Tudi če se sam prestraši, vi ohranite mirno kri in ne spodbujajte njegovih misli, da je nekaj narobe. Če sami ostanete mirni, se bo lažje spopadel z nelagodjem. Če boste poskrbeli, da je pes konec dneva utrujen in mu čez dan zagotavljate dovolj psihofizične aktivnosti, se ne bo mogel toliko osredotočati na praznično dogajanje. Lahko ga zaposlite tudi z igračo, da se ne bo toliko ukvarjal s samim seboj.

Lidl je kot prvi s prodajnih polic umaknil pirotehnična sredstva
Preberi še
Lidl je kot prvi s prodajnih polic umaknil pirotehnična sredstva

Lahko pa si omislite praznike nekje drugje, proč od vsega decembrskega hrupa. Če te možnosti nimate, se v času ognjemeta umaknite s psom na kar se da mirno mesto. Psu lahko priskrbite tudi pomirjevalo ali pasji pripomoček, kot je kompresijski plašček za pomiritev.

Najbolj pomembno in odgovorno od lastnika je, da je prisoten ob psu in spremlja, kaj se z njim dogaja. Seveda pa je pri vsakemu psu drugače in kar počne en lastnik, nujno ne deluje pri drugem.

Ko začne pokati, ne zganjajte panike, saj bo psa tako še bolj strah.
Ko začne pokati, ne zganjajte panike, saj bo psa tako še bolj strah. FOTO: Shutterstock

Če naletite na tavajočega psa oz. hišno žival brez lastnika, jo poskušajte zadržati in poklicati, še bolje pa kar odpeljite v zavetišče. Ponudite ji vodo. V primeru, da zavetišča ni v bližini, pojdite na veterino, kjer lahko živali odčitajo čip. V dobi, ko smo preko spleta vsi povezani, je smiselno psa fotografirati in fotografijo deliti na družbenih omrežjih oz. v skupinah, ki so rezervirane za lastnik hišnih ljubljenčkov, saj je tako večja možnost, da se vrnejo k lastniku.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382