Moskisvet.com
kako negovati copate triki nasveti

Novice

Kako negovati copate? Triki in nasveti!

M.S.
16. 12. 2022 08.00
0

Marsikdo niti ne pomisli na to, da imamo copate obute celo dlje kot katerokoli drugo obutev. Čeprav se z njimi sprehajamo le v notranjosti našega doma, pa kljub temu potrebujejo redno čiščenje. Se spomnite, kdaj ste nazadnje očistili copate?

Popolnoma normalno je, da se copati sčasoma umažejo ali oddajajo neprijetne vonjave. Ključnega pomena sta njihova pravilna nega in vzdrževanje, ki sta v največji meri odvisna od materiala. 

Če imate doma krznene ali usnjene copate, smo prepričani, da jih boste čistili z večjim veseljem, ko boste spoznali nekaj osnovnih trikov.

Nasveti za nego usnjenih copat

Usnjeni copati so v slovenskih domovih izjemno priljubljeni. Poleg tega, da gre za copate, ki so izdelani iz naravnih materialov, ki zagotavljajo odlične izolativne lastnosti, jih imamo radi tudi zaradi enostavnega vzdrževanja. 

Da pa bo vse še bolj enostavno, upoštevajte naslednje nasvete:

- Usnjeni copati niso odporni na visoke temperature, zato jih ne perite v pralnemu stroju. Namesto tega priporočamo ročno čiščenje. Če pa se vendarle odločite za pranje v pralnem stroju, naj temperatura ne presega 40 stopinj Celzija in uporabite nižje obrate ožemanja.
- Pri čiščenju usnjenih copat se prav tako izogibajte uporabi mila in drugih pralnih sredstev. Namesto tega uporabite izdelke za čiščenje usnja.
- Če boste usnjene copate čistili redno, potem bo zadostovalo že brisanje z vlažno krpo. Krpo lahko namočite tudi v raztopino vode in namenskega čistila za usnje ter jo močno ožemite, da je vlažna.
- Ko ste copate očistili z vlažno krpo, počakajte, da se popolnoma osušijo.
- Na koncu nanesite balzam za usnje in ga v skladu z navodili vtrite v usnjene copate. Tako bo usnje ostalo mehko in voljno, vaši copati pa vam bodo dolgo služili.
- Usnjene copate pustite, da se osušijo na zraku.

Čiščenje usnjenih copat
Čiščenje usnjenih copat FOTO: Arhiv naročnika

Nasveti za nego krznenih copat

Tudi krzneni copati veljajo za zelo priljubljene, saj so izjemno topli. Običajno so izdelani iz kakovostnega ovčjega krzna, v kombinaciji z usnjem ali velurjem iz usnjenih kož. 

Pri krznenih copatih je pomembno predvsem čiščenje njihove notranjosti, kjer se lahko hitro razmnožujejo različne bakterije. Vendar ne, če boste upoštevali spodnje nasvete:

- S posebno krtačo za semiš ali mehko krpo najprej odstranite umazanijo na površini copat.
- Temu sledi čiščenje madežev, za kar lahko uporabite koruzni škrob, ki dobro vpija maščobo. Koruzni škrob potresite po copatih in pustite nekaj časa delovati, nato pa ga odstranite s krtačo. Če so madeži bolj trdovratni, potem uporabite namenska čistila za semiš oziroma usnje.
- Na notranjost krznenih copat nato potresite s soda bikarbono in jo s pomočjo krtače vtrite v krzno. Pustite učinkovati nekaj ur, nato pa jo posesajte kar s pomočjo sesalca. 
- Če je notranjost copat močno umazana, naredite mešanico tople vode in čistilnega sredstva za volno. Vanjo namočite krpo in jo močno ožemite. Z vlažno krpo nežno drgnite notranjost copat, dokler ne odstranite večine umazanije.
- Pustite, da se copati nekaj ur sušijo na zraku. Za to lahko uporabite tudi sušilnik za lase, vendar izključno samo pri nizki temperaturi.

Kako pogosto čistiti copate?

Kljub temu, da so hišni copati namenjeni uporabi v notranjih bivalnih prostorih, se prav tako umažejo. Če ne drugega, se sčasoma navzamejo neprijetnih vonjav, zato je prav, da jih redno negujete. S tem pa preprečite tudi razmnoževanje morebitnih bakterij.

Priporočamo vam, da tako usnjene kot tudi krznene copate čistite enkrat mesečno ali še pogosteje. Na ta način bo za redno nego zadostovala zgolj vlažna krpa, čiščenje pa bo enostavno in z minimalno napora.

Kako pravilno očistiti copate
Kako pravilno očistiti copate FOTO: Arhiv naročnika

Redno čiščenje in pravilna nega copat sta ključnega pomena tudi za njihovo dolgo življenjsko dobo. Da pa jih boste lahko še dalj časa uporabljali, poskrbite:

- Da hišnih copat ne nosite zunaj.
- Če delate umazana dela, potem se vedno preobujte v čiste nogavice, preden si nataknete copate.
- Hišne copate redno zračite, ko jih ne nosite.
- Če imate različne copate za poletje in zimo, potem jih pred shranjevanjem očistite. Vanje lahko natlačite papir, da bodo ohranili obliko.

Kdaj je čas za zamenjavo copat?

Nošenje copat v zaprtih prostorih je koristno, saj ščitijo naša stopala pred umazanijo, ohranjajo stabilnost in poskrbijo, da nam je toplo v noge. Le malokdo se zaveda, da na ta način v copatih preživimo večji del dneva, zato je logično, da se sčasoma obrabijo.

Nakup novih hišnih copat je seveda potreben vedno, ko opazite luknje in druge poškodbe, ki se jih ne da odpraviti. Prav tako pa je čas za zamenjavo, ko so tako umazane, da jih ne morete več povrniti v prvotno stanje. 

Nikar ne pozabite – nakup copat iz kakovostnih materialov se vedno obrestuje!

Sponzorirana vsebina 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497