Moskisvet.com
kako izbrati pravo ograjo za moje dvorisce

Novice

Kako izbrati pravo ograjo za moje dvorišče?

Moški svet
28. 11. 2022 05.00
0

Aluminij, les, PVC, kompozit, železo, pa še marsikaj bi lahko našteli – vse to so materiali, iz katerih so danes izdelane ograje za dvorišča. Zaradi tega ima marsikdo popolnoma upravičeno pri izbiri prave ograje velike težave. Ste tudi vi med njimi?

Pri načrtovanju in izbiri ograje vas lahko zmedejo številni dejavniki. V nadaljevanju boste izvedeli, kateri so najbolj pomembni in kaj morate upoštevati, da boste izbrali pravo ograjo za vaše dvorišče.

Vprašajte se o namenu dvoriščne ograje

Marsikdo pri izbiri oblike zunanje ograje najprej pomisli na njen videz. Res je, da prispeva dvoriščna ograja pomemben estetski vidik k  celotni podobi vašega doma, vendar je s tega vidika bistveno bolj pomemben njen namen.

Dvoriščna ograja iz aluminija
Dvoriščna ograja iz aluminija FOTO: Arhiv naročnika

Torej, čemu bo dvoriščna ograja služila, je vprašanje, na katerega si morate najprej odgovoriti.

- Če si želite več zasebnosti: izberite visoko ograjo z malo ali skoraj nič prostora med lamelami oziroma s celim polnilom, ki preprečuje radovedne poglede na vaše dvorišče.

- Če si želite večje varnosti: izberite visoko in trpežno ograjo, ki je ni mogoče mehansko ali kako drugače poškodovati. Zasnovana naj bo tudi tako, da je z zunanje strani težko splezati nanjo.

- Če imate hišne ljubljenčke: izberite takšno ograjo, ki bo preprečevala pobege vašega psa ali muce na cesto ali k sosedu; pri tem pomislite na to, kako visoko lahko vaš hišni ljubljenček skače, da ni spodaj velikih špranj ali da kuža ne laja na mimoidoče itd.

- Ali bo ograja služila zgolj razmejitvi vašega zemljišča: v tem primeru lahko izberete katerokoli ograjo, ki se bo najbolje podala k vašemu domu.

- Če si želite zvočne izolacije: izberite ograjo s polnim polnilom, ki bo najbolje zadrževala zvok.

- Če si želite privlačen videz in povečati vrednost nepremičnine: izberite dvoriščno ograjo, ki se bo estetsko in arhitekturno ujemala z videzom vašega doma in je izdelana iz trpežnih materialov.

Pozanimajte se o najpogostejših materialih za dvoriščne ograje

Danes so vam na voljo dvoriščne ograje iz različnih materialov, zato je odločitev o tem, katerega izbrati, vse prej kot enostavna. Izbira materiala pomembno vpliva na vzdrževanje in življenjsko dobo vaše ograje, zato zahteva tehten razmislek. 

Izbirate lahko med naslednjimi materiali:

  • - Les

Lesene ograje so tradicionalne in se odlično podajo marsikateremu domu. Cenovno so ugodnejše in lahko si jo postavite tudi sami. Če je izdelana iz kakovostnega lesa in primerno zaščitena, vam bo dolgo služila. Res pa je, da zahteva lesena ograja veliko vzdrževanja, saj jo je potrebno redno skoraj vsakoletno brusiti, barvati in lakirati.

  • - PVC

Dvoriščne ograje iz PVC ponujajo ogromne možnosti oblikovanja in barvne izbire, prav tako pa so odporne na vlago, veter. Na splošno so cenovno ugodna izbira za vse vremenske razmere in ne potrebujejo veliko vzdrževanja, vendar so manj odporne na mehanske poškodbe. Še posebej s časom izgubljajo svojo konstrukcijsko trdnost in tako se iz leta v leto povečuje možnost, da PVC ograja poči ali se kako drugače poškoduje. Tudi videz/barva se po nekaj letih zaradi vpliva UV žarkov vidno spremeni.

  • - Aluminij

Aluminijaste ograje veljajo za izjemno vzdržljive in trajne, saj je aluminij izjemno odporen material, tako na vremenske vplive kot tudi na mehanske poškodbe. Alu ograja je zelo odporna na vlago, dež, veter, rjavenje in UV žarke. Ima zelo dolgo življenjsko dobo z zelo nizkimi stroški vzdrževanja. Alu ograje je mogoče izdelati v najrazličnejših stilih in trendih, z izbiro neskončnih možnosti barvnih odtenkov pa se z lahkoto podajo k vsakemu domu. Zaradi izjemnih lastnosti materiala in neomejenih možnosti obdelave ter izjemno dolge življenjske dobe so alu ograje danes vse bolj popularne.

Alu dvoriščne ograje
Alu dvoriščne ograje FOTO: Arhiv naročnika

- Kovano železo

Kovano železo je eden od najbolj vzdržljivih trdnih materialov, zato vam bo dvoriščna ograja iz kovanega železa dolgo služila. Ograja iz kovanega železa je sicer edinstvena in elegantna, vendar vam ponuja malo zasebnosti. Takšna ograja zahteva veliko investicijo in tudi kasneje jo je potrebno redno vzdrževati, saj je nagnjena k rjavenju.

Vedno imejte v mislih vzdrževanje dvoriščne ograje

Dejstvo je, da nekatere ograje zahtevajo zelo malo ali nič vzdrževanja, medtem ko bodo druge ograje zahtevale redno vzdrževanje. Ne glede na to pa bo le dobro vzdrževana dvoriščna ograja prestala preizkus časa in vam bo služila še leta in leta.

Z vidika vzdrževanja boste imeli najmanj dela z ograjami iz PVC in Aluminija. Se pa alu ograja ponaša z zelo dolgo življenjsko dobo, za razliko od PVC ograje. Oba materiala sta odporna na vremenske razmere, zato je dovolj, če jih redno očistite z vodo. Nekoliko drugače je z leseno in kovano ograjo. Oba materiala je potrebno temeljito zaščititi pred zunanjimi vremenskimi vplivi, redno pa jih je potrebno tudi brusiti, barvati in lakirati.

Katere ograje so trenutno IN?

Ob hitrem tempu življenja imajo ljudje vse manj časa za vzdrževanje svojega doma. Zato je to vse bolj pomemben dejavnik pri izbiri dvoriščne ograje. Če pa k temu dodamo še estetski vidik, potem ni nič presenetljivega, da gre današnji trend dvoriščnih ograj v smeri vedno večje priljubljenosti ograj iz aluminija.

Moderne dvoriščne ograje
Moderne dvoriščne ograje FOTO: Arhiv naročnika

Aluminij ponuja neskončne možnosti oblikovanja in izbire številnih barvnih odtenkov. Zaradi tega se moderna ograja iz aluminija odlično poda k tradicionalnemu in sodobnemu videzu doma. Njena dodana vrednost pa sta zagotovo tudi preprosta montaža in cenovna dostopnost.

Dvoriščna ograja je dolgoročna naložba, zato pred njeno izbiro pretehtajte vse dejavnike, ki smo jih omenili. Prepričani smo, da boste na ta način le prišli do svoje sanjske dvoriščne ograje.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497