Moskisvet.com
Tom Steyer

Novice

Kaj pomeni skrivnostni simbol na roki milijarderja?

A.P.
18. 01. 2020 06.00
3

Navadnega televizijskega soočenja demokratskih predsedniških kandidatov za ameriške letošnje volitve se je udeležil tudi milijarder Tom Steyer, ki je zopet buril domišljijo s svojim simbolom na roki.

Milijarder, filantrop in okoljevarstvenik Tom Steyer se je na zadnje predsedniško soočenje demokratskih kandidatov uvrstil zavoljo lastnih milijonov, ki jih je vložil v oglase in so mu dali prepoznavnost. Steyer je del svojega bogastva pridobil z vlaganjem v nafto in plin, a danes sodi med najbolj odločne aktiviste proti podnebnim spremembam, zagovarja pa tudi visoko obdavčitev bogatih.

Steyer se je po debati nehote znašel v navzkrižnem ognju.
Steyer se je po debati nehote znašel v navzkrižnem ognju. FOTO: Profimedia

Bolj kot zaradi svojih besed je pozornost javnosti ponovno pritegnil zaradi skrivnostnega simbola, ki ga je imel narisanega na hrbtni strani leve roke. Debata je sicer minila v znamenju dvoboja med Berniejem Sandersom in Elizabeth Warren, ki sta se sporekla takoj po debati, ko je Warrenova obtožila Sandersa, da jo je označil za lažnivko, med dvema ognjema pa se je nehote znašel Steyer, ki je tekmecema želel zgolj seči v roko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A kot rečeno besedno obračunavanje ni bil vrhunec večera, pač pa narisan simbol na Steyerjevi roki – križ s četverico manjših križev v vsakem kvadrantu. To ni bilo prvič, da je imel milijarder na roki narisan simbol. Kot pravi, si ga nariše vsak dan zadnji dve leti.

Steyer je obudil debato o skrivnostnem križu.
Steyer je obudil debato o skrivnostnem križu. FOTO: Profimedia
Trump je leta 2019 to storil kar 21-krat na dan!
Preberi še
Trump je leta 2019 to storil kar 21-krat na dan!

Tovrsten križ je sicer znan kot jeruzalemski križ. V osnovi gre za grški križ s prečkami na koncu vsakega kraka z manjšim križem v vsakem od prostorov med krakoma. Ta križ naj bi si za svoj simbol v 12. stoletju izbral Baldvin, brat lorenskega vojvode Gotfrida Bujonskega, ki so ga leto po zavzetju Jeruzalema v prvi križarski vojni kronali za krščanskega kralja Jeruzalema. Po eni teoriji naj bi peterica križev simbolizirala pet Jezusovih ran, po drugi pa je veliki križ Jezus, preostali pa simbolizirajo evangelije. Rdeče obarvan jeruzalemski križ danes najdemo na zastavi Gruzije.

Ko skupaj zaplešeta Putin in Bush: še nikoli videni arhivski posnetek
Preberi še
Ko skupaj zaplešeta Putin in Bush: še nikoli videni arhivski posnetek

Steyer ga sicer uporablja iz neverskih vzgibov. V intervjuju za BuzzFeed in še pred kandidaturo za predsednika ZDA, je na vprašanje o pomenu križa na roki dejal: ''Pomeni, da povem resnico ne glede na ceno. Že nekaj časa si ga na roko narišem vsak dan, da me opominja na to. Šele kasneje sem ugotovil, da je simbol tradicionalno znan kot jeruzalemski križ.'' Simbol naj bi tudi znak za ponižnost, kar pa je samo njegova iterpretacija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Steyer je po veroizpovedi kristjan, Boga pa je našel pri tridesetih. Simbol sicer ni povezan z vero, pač pa politično skupino, ki jo je ustanovil oktobra leta 2017. Skupina se imenuje Need to Impeach (''Potreba po razrešitvi'') njen namen pa je, da dolžnosti predsednika razrešijo Donalda Trumpa, kar je tudi rdeča nit kampanje 62-letnika. Čeprav so jeruzalemski križ uporabljali tudi nekateri belski suprematisti – povezovali so ga tudi z napadom na muslimane v novozelandskem Christchurchu – simbol ni klasificiran kot suprematistična ikona.

Okoljski aktivist in milijarder nima posebnih možnosti za demokratsko nominacijo.
Okoljski aktivist in milijarder nima posebnih možnosti za demokratsko nominacijo. FOTO: Profimedia

Nedavno je razburjenje s fotografijo povzročil sin Donalda Trumpa, Donald Trump Jr., ki je poziral s puško z jeruzalemskim križem in saržerjem z motivom Hillary Clinton za zapahi. Fotografijo je objavil le nekaj dni po atentatu na iraškega generala Qasema Soleimanija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav so njegovi predstavniki trdili, da ne gre za sovražni simbol, zgodovinar in avtor Dan Jones – sam ima jeruzalemski križ vtetoviran – pravi, da je tako kot pri vseh, tudi pri tem simbolu ''vse odvisno od konteksta. V kontekstu kristjanov, ki romajo v Jeruzalem je simbol miroljubne narave, v kontekstu Trumpa Jr.-ja, ko se križ nahaja na puški AR-15, pa je nasilen kontekst jasno izražen in simbolizira trk civilizacij, ki datira v srednji vek.'' Ker ima križ različne pomene, ga morajo predsedniški kandidati uporabljati še posebej previdno, meni Jones. ''Steyer ima svoje razloge zanj, a se mora zavedati tudi konteksta. Če bo izvoljen za predsednika, ga bo ISIS-ov propagandni ustroj označil za križarja namesto vrhovnega poveljnika.''

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382