Moskisvet.com
Igra prestolov

Skrivnosti

Kaj nas je naučila serija Igra prestolov: modrosti za vsako priložnost

A.P.
16. 05. 2020 08.40
0

Ne glede na to, kaj si mislite o koncu in zadnji sezoni serije Igra prestolov, je bila to dolgo časa daleč najbolj priljubljena TV-serija – polna zasukov, spletk, presenečenj, okrutnih smrti in odličnih dialogov. Bila je tudi zakladnica modrosti in iz nje smo potegnili nekaj modrih misli, ki jih lahko uporabimo v vsakdanjem življenju.

Zadnja klapa TV-serije Igra prestolov (Game of Thrones) je padla leta 2019 in junaki so dočakali svoje končne usode. Čeprav se je serija poslovila, bodo modre misli vodilnih likov za vedno ostali z nami in četudi se je serija odvijala v Westerosu, izmišljenem svetu sedmih kraljestev, ki ima malo vzporednic z današnjim svetom, so nam glavni akterji serije, ki jim je besede v usta polagal pisatelj George R.R. Martin, postregli s kopico življenjskih resnic, ki si jih je vredno zapisati za uho, saj se lahko po njih ravnate tudi v svetu, kjer ni zombijev in zmajev. ''Včasih do istega gradu vodijo različne poti,'' oz. v ''prevodu'': do istega cilja lahko včasih pridemo na več različnih načinov. Pomembno je, da vztrajamo, ne gleda na to, kakšna je pot in prišli bomo do cilja. To je le ena od modrosti (avtor je Jon Snow), v nadaljevanju pa si jih lahko preberete še več.

Jon Snow in Bran Stark
Jon Snow in Bran Stark FOTO: Profimedia

''Zima prihaja'' – Eddard Stark

Na videz preprost stavek in moto družine Stark se je ljubiteljem serije zagotovo najbolj vtisnil v spomin in ga danes uporabljamo ob različnih priložnostih. Znamenite besede lahko služijo tudi kot odličen nasvet o prihodnosti. Načrtovanje stvari vnaprej ni vedno mogoče, a tudi živeti samo za dani trenutek ni vedno najboljša odločitev. Drži, večina ne zna živeti ta trenutek in kar naprej nekaj čaka, a slej ko prej bo hladen veter zapihal tudi proti vam in tedaj je dobro biti pripravljen.

Eddard Stark
Eddard Stark FOTO: Profimedia

''Volk samotar umre, trop preživi.'' – Sansa Stark

Sansa je pri tem citirala svojega očeta Neda Starka, ko je ta dejal Aryi: ''Ko zapade sneg in zapiha ledeni veter, bo volk samotar umrl, trop pa bo preživel.'' Noben človek ni otok, popolnoma sam zase, pač pa kos celine. V težkih trenutkih ob sebi potrebujemo prijatelje, družino, svoje ''krdelo'', saj naj bo lažje. S tem lahko tudi spomnite nekoga na njegove dolžnosti - kot člana ''krdela''.

Sansa Stark
Sansa Stark FOTO: Profimedia

''Zelo majhen človek lahko meče zelo veliko senco.'' – Varys

Lord Varys je moč razumel bolje kot kdorkoli drug v Igri prestolov. Nenazadnje je na poti do vrha preživel štiri kralje. Cersei Lannister bi morda rekla, da je ''moč – moč'', a dejstvo je, da je moč iluzija, ki traja samo toliko časa, kot traja iluzija moči. Zgodovina je polna takšnih primerov. Samo poglejte Gadafija in Huisena ...

''Strah reže globlje od mečev.'' – Arya Stark

Strah pred bolečino (ali čemerkoli, česar se človek boji) je precej hujši od bolečine same in včasih je strah vse. kar je potrebno, da se vdamo. Strah traja dlje od bolečine in ima lahko uničujoče posledice tudi dolgo po tem, ko se rana zaceli.

''Modrica je lekcija in vsaka nas nekaj nauči.'' – Arya Stark

Arya je iz plahe majhne deklice, ki se je skrivaj učila bojevanja, zrasla v neustrašno bojevnico, potem ko jo je izklesala kruta usoda. Če njene besede postavimo v širi kontekst, nas modrice oz. težke preizkušnje ne smejo zlomiti, ampak utrditi. Ali kot bi dejali danes, ''kar te ne ubije, te okrepi''.

''Um potrebuje knjige, kot meč potrebuje brusilni kamen.'' – Tyrion Lannister

Tyrion Lannister je bil eden najbolj bistrih umov v seriji, ki je telesno hibo (pritlikavost) nadomeščal z močjo uma. Um je bil njegovo orožje, njegov meč, knjige pa brus, ki so mu omogočale, da je ohranjal bistrost uma in bil zato vedno korak pred tistimi, ki so ga podcenjevali. Ali če parafriziramo, ''znanje je moč''.

Tyrion Lannister
Tyrion Lannister FOTO: Profimedia

''Ogenj ne more pokončati zmaja" – Daenerys Targaryen

Te besede je mati zmajev izrekla, ko je Khal Drogo zlil stopljeno zlato na glavo njenega samovoljnega brata princa Viserysa in ga je to ubilo – rodbina Targaryen je bila v seriji, ne pa tudi knjigah, imuna na ogenj in jih ta ni mogel ubiti, kar je večkrat dokazala tudi Daenerys. V širšem kontekstu je lahko ta stavek malce bolj navdihujoč. Karkoli nas dela to, kar smo, najsi bo to travma, hiba, debelost ali kaj drugega, tega ne morejo uporabiti proti nam, če le sami sebe sprejmemo za takšne, kakršni smo. Sprejmite se z vsemi svojimi napakami in lažje vam bo v življenju.

Daenerys Targaryen
Daenerys Targaryen FOTO: Profimedia

''Sekanje glav prinaša zadoščenje, a na ta način ljudje med seboj ne bodo sodelovali.'' – Sansa Stark

Čeprav je imela Sansa mnogo razlogov za maščevanje, je vedela, da to ni pravi način. Včasih je pač treba odložiti ''meče'' in delati z roko v roki za višje cilje.

''Ustvarili bomo boljši svet.'' – Daenerys Targaryen

Čeprav avtorici tega citata to ni uspelo, nam zgodovina služi tudi za to, da se iz nje nekaj naučimo in ne ponavljamo napak iz preteklosti. Žal se zgodovina ''kot idiot mehanično ponavlja,'' je dejal francoski pisatelj Paul Morand, saj se prepogosto iz nje prav nič ne naučimo.

''Kaos je lestev.'' – Petyr Baelish

Lord Petyr ''Mezinček'' Baelish ni ravno človek, po katerem se gre zgledovati, njegove besede naj služijo kot svarilo, da mnogi tragedije in krizne situacije izrabljajo za lastno korist, se gredo vojno dobičkarstvo oz. gradijo svoj uspeh na račun trpljenja drugih.

''Rhaegar se je boril hrabro, plemenito in častno – in umrl.'' – Jorah Marmont

Ta misel nas opominja, da se nam včasih, četudi v življenju naredimo vse, tako kot je treba, ne izide po željah. Žalostno, a resnično dejstvo. Pravici ni vedno zadoščeno in trud ni vedno poplačan. Tudi dobrim ljudem se žal dogajajo slabe stvari.

Jorah Marmont
Jorah Marmont FOTO: Profimedia
Sean Bean v filmih poslej ne bo več umiral
Preberi še
Sean Bean v filmih poslej ne bo več umiral

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382