Moskisvet.com
Kiosk K67

Novice

Kaj kultni slovenski kiosk dela sredi New Yorka?

A.P.
11. 05. 2019 10.59
0

Kdor koli se te dni sprehaja po New Yorku, se bo za kratek čas počutil kot doma. Znameniti newyorški Times Square namreč krasi malce manj znameniti, a zato toliko kultnejši kiosk K67 slovenskega oblikovalca Saše Mächtigala.

Te dni lahko na Times Squaru v New Yorku, točneje na stičišču 45. in 46. ulice z Broadwayem, naletite na spomenik nekega časa, sloviti kiosk K67. V njem sicer ne boste mogli kupiti najnovejših izdaj časopisov in revij, cigaret ter tobaka, saj trenutno služi kot informacijsko središče za oblikovalski paviljon, nekoč pa morda vendarle. Lastniki imajo namreč z njim velike načrte.

Za to, da kiosk K67, ki je postal del splošne urbane strukture v Jugoslaviji, danes v New Yorku dnevno vidi do pol milijona ljudi, je krivo združenje Times Square Alliance, ki upravlja z javnim prostorom slavnega newyorškega trga. Predsednik združenja Tim Tompkins želi sem pripeljati vse, kar je najboljšega na področju oblikovanja. Pri tem sodelujejo tudi z oblikovalko Victorio Milne, ki je Mächtigov kiosk opazila na lanski razstavi jugoslovanske arhitekture v slovitem Muzeju sodobne umetnosti (MoMa) – H konkretni utopiji – in poskrbela za dostavo Mächtigalovega kioska na enega najbolj živahnih kotičkov sveta. Prvič je ta kiosk New York sicer obiskal že leta 1970, ko je prav tako gostoval v MoMi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Čez Times Square gre dnevno pol milijona ljudi in je imenitno prizorišče za promocijo. Gre nam za to, da pripeljemo nekaj Evrope v nov svet, nekaj lepote v manj lep kraj in če želite tudi nekaj socializma v ta center kapitalizma," Tompkins pojasnjuje svojo odločitev.

8 najbolj odštekanih teorij serije Prijatelji
Preberi še
8 najbolj odštekanih teorij serije Prijatelji

"Kiosk nam je tako všeč, da smo ga kupili in pripeljali sem, da bo tu za vedno. Še ne vemo točno, kaj bi dali vanj, ker lahko služi številnim funkcijam - za turistične informacije, za hrano in pijačo, morda knjige, časopise. Ampak najprej bodo turistične informacije," je o namembnosti in prihodnosti slovenskega kioska, simbola socializma v srčiki kapitalizma, dejal Tompkins. Kje točno bo stal v prihodnje, še ni znano, verjetno pa ne daleč od trenutne lokacije. Prav tako ni znano, koliko so Američani zanj odšteli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako je kiosk K67 prispel v ZDA? Saša Mächtig je 2. januarja 2019 dobil pismo z interesom za nastanitev kioska na Times Squaru. "Treba je bilo najti stari kiosk in ga popolnoma obnoviti. Izdelan je iz poliestra kot jadrnice in če se poškoduje, ga je mogoče obnoviti," je dejal Mächtig. Enega je videl pred trgovino v Zgornjih Jaršah ter povprašal o lastništvu. Ker ni bil last trgovca, mu ga je ta z dovoljenjem občine Domžale daroval in v mesecu dni je bil restavriran ter pripravljen za pot v New York.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veliko jabolko pa ni edina slovita lokacija, kjer slovenski kiosk K67 živi še danes. Imajo ga na univerzi ETH v Zürichu, pa v berlinski hiši Mykita, kjer je v njem najmanjša gostilna v Berlinu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394