Moskisvet.com
Fosilna goriva

Novice

Kaj bi se zgodilo, če bi danes nehali uporabljati fosilna goriva?

A.P.
25. 01. 2020 06.00
1

Že res, da je uporaba fosilnih goriv omogočila razvoj industrije, a že Theodor Roosevelt je dejal, da je njihova uporaba ''kot bi za kurjenje kamina uporabili kose pohištva, ker je to lažje kot iti ven po kup drv.'' Kljub številnim pozivom in pariški zavezi ne storimo dovolj, da bi ustavili globalno segrevanje. A kaj bi se zgodilo, če bi danes prenehali uporabljati fosilna goriva?

''Naša hiša še vedno gori. Vaša nedejavnost vsako uro razpihuje plamene. Še vedno vam sporočamo, da vas mora zajeti panika in morate ravnati tako, kot da imate nadvse radi vaše otroke,'' je na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu (WEF) dejala mlada okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki je dala vedeti, da mladi ne želijo čakati na postopen prehod na ogljično nevtralnost in postopno odpoved fosilnim gorivom, zato je pozvala vse odgovorne, da nemudoma prenehajo vlagati v izkoriščanje fosilnih virov energije in še danes preklopijo na alternativne vire energije. V luči njenega poziva smo preverili, kaj bi se zgodilo, če bi svet danes povsem prenehal izkoriščati fosilna goriva.

Podnebne spremembe Zemlji ne prizanašajo.
Podnebne spremembe Zemlji ne prizanašajo. FOTO: Shutterstock

Kaj, če bi vsi vozniki rekli 'ne' vozilom na bencin in dizel, če bi se vsi odpovedali plinskim štedilnikom, če bi vse nehali uporabljati plinske grelce za vodo in bencinske vrtne kosilnice itd. Bi si s prenehanjem izkoriščanja fosilnih goriv precej otežili življenje? Kaj bi se zgodilo s podnebjem? Bi s tem rešili problem globalnega segrevanja ozračja?

Ogljični odtis: kdo so nagometaši, ki najbolj škodujejo planetu
Preberi še
Ogljični odtis: kdo so nagometaši, ki najbolj škodujejo planetu

Fosilna goriva pri izgorevanju v zrak sproščajo veliko ogljikovega dioksida in drugih plinov, ki se zadržuje v atmosferi. Ustvarja se učinek tople grede, ko ti plini v atmosferi zadržujejo toploto, ki bi sicer ušla v vesolje. Zaradi tega so povprečne temperature Zemljinega površja tudi višje.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Zemlja je danes v povprečju za eno stopinjo Celzija toplejša od povprečne zemljine temperature odkar opravljamo meritve (1880) in preden smo začeli v ozračje spuščati enormne količine toplogrednih plinov. Ne sliši se veliko, a če dodamo, da je Zemlja potrebovala 12.000 let, da se je njena povprečna temperatura dvignila za štiri stopinje Celzija, to nekaj pove.

Avtomobili prispevajo velik delež onesnažavanja ozračja.
Avtomobili prispevajo velik delež onesnažavanja ozračja. FOTO: Shutterstock

Kakšno bi bilo danes življenje brez fosilnih goriv? Kot prvo, ostali bi brez večine transporta. Obstali bi avtomobili, letala in ladje. Vaša lokalna trgovina ne bi več dobivala svežih pošiljk hrane. Tudi vaš električni avto bi bil neuporaben. Zakaj? Pomislite, od kje elektrika prihaja. Večji del njene proizvodnje pade na fosilna goriva – kar dve tretjini svetovnih potreb, če smo natančni. Bi ostali torej tudi brez elektrike? Ne povsem. Glede ne to, da tretjino elektrike zagotavljajo obnovljivi viri energije in nuklearne elektrarne, svet ne bi bil povsem ''v temi''. Države, kot so Kostarika, Norveška in Islandija bi bile skorajda neprizadete zaradi tega, saj največji delež proizvodnje elektrike tam pade na obnovljive vire energije. Za polnjenje telefona se boste morali zato odpeljati – ali bolje, odpešačiti oz. odkolesariti – daleč na sever.

Neobnovljivi viri kljub ''čistim'' zavezam ostajajo trdno v sedlu.
Neobnovljivi viri kljub ''čistim'' zavezam ostajajo trdno v sedlu. FOTO: Shutterstock

S črtanjem fosilnih goriv kot vira energije, bi bankrotirali energetski velikani, kot sta ruski Gazprom in ameriški ExxonMobil. Na milijone ljudi bi posledično izgubilo delo. Rudarji bi se morali prekvalificirati, morda za montažo solarnih panelov. Posloviti bi se morali od plastike in večine tehnoloških igračk. Plastiko namreč pridobivamo s predelavo surove nafte.

Prihodnost letalstva: odpadno jedilno olje in meso namesto kerozina?
Preberi še
Prihodnost letalstva: odpadno jedilno olje in meso namesto kerozina?

Kot vidite, se ukinitev tega poceni vira energije čez noč zdi precej skrajen ukrep, poleg tega pa to sploh ne bi ustavilo podnebnih sprememb, vsaj ne v doglednem času. Trenutne spremembe so namreč nepovratne. Četudi prenehamo izkoriščati fosilna goriva, se bo ozračje še naprej segrevalo vsaj naslednjih nekaj desetletij, kar je posledica že nakopičenih plinov. Globalna temperatura bi torej kljub temu še naprej rasla in se ustalila na ravni, ki je še nismo izkusili. Dejstvo pa tudi je, da če ne prenehamo v ozračje sproščati škodljivih plinov, ki so posledica uporabe fosilnih goriv, bo rezultat na dolgi rok za nas poguben. K sreči bomo slej ko prej ostali brez neobnovljivih virov energije, torej nafte, zemeljskega plina in premoga, a takrat bo verjetno za nas že prepozno.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342