Moskisvet.com
Ženske, ki želijo kar naprej seksati, imajo pogosto velike težave pri iskanju spolnega partnerja, saj je težko najti nekoga, ki jih lahko zadovolji vedno ter povsod.

Novice

Je vaša draga nimfomanka?

M.K.
14. 05. 2014 08.29
17

Nimfomanka – že sama beseda je dovolj, da zbudi moške fantazije. Predstavljajte si ženske, ki so nenasitne in ukazovalne. Zapeljujejo neznance in imajo vedno svoje zahteve ter želje. So idealna priložnost za seks avanturo. A resnica, ki tiči za to sila privlačno besedo, je veliko manj seksi: nimfomanija je namreč precej hudo bolezensko stanje.

Znanstveniki se izogibajo izrazu nimfomanija, kerne kaže na resnost težav ljudi, ki se soočajo z zasvojenostjo s seksom in imajo pogosto kup bizarnih fetišev. Raje govorijo o hiperseksualnosti.
Znanstveniki se izogibajo izrazu nimfomanija, kerne kaže na resnost težav ljudi, ki se soočajo z zasvojenostjo s seksom in imajo pogosto kup bizarnih fetišev. Raje govorijo o hiperseksualnosti. FOTO: Thinkstock
Znanstveniki se izogibajo izrazu nimfomanija, ker je lahko precej pristranski in sam po sebi ne kaže na resnost težav ljudi, ki se soočajo z zasvojenostjo s seksom in imajo pogosto kup bizarnih fetišev. Raje govorijo o hiperseksualnosti. Pomen besed je isti: bolezensko povečana spolna sla, s katero se soočajo tako moški, kot ženske. A če mislite, da je nimfomanija bolj domena močnejšega spola, se močno motite. S seksom naj bi bile namreč veliko bolj zasvojene ženske.

Je kriv prehiter razvoj dogodkov?

V 19. stoletju so vse ženske, ki so kdaj izrazile svoje povsem normalne seksualne potrebe, veljale za nimfomanke. Tedanja konservativna družba jih je označevala kot močno psihično bolne že, če so se samozadovoljevale. »Gledano z današnje perspektive je bilo to seveda neverjetno seksistično, a je potrebno upoštevati, da ženske v nekaterih državah zelo dolgo niso imele tako rekoč nobenih pravic in je zanje spolnost pričela nove, bolj sproščene razsežnosti, dobivati zelo pozno, šele v začetku devetdesetih let, takrat pa se je tudi začelo močno povečevati število nimfomank, saj je seks skorajda čez noč postal nekaj povsem običajnega, kot je denimo spanje,« je prepričan priznan dunajski psihoterapevt Richard L. Fellner, ki se ukvarja s partnerskim spolnim življenjem.

Bi vaša draga kar naprej seksala? Pobesni vsakokrat, ko jo zavrnete? Potem je morda nimfomanka.
Bi vaša draga kar naprej seksala? Pobesni vsakokrat, ko jo zavrnete? Potem je morda nimfomanka. FOTO: Profimedia
Kako prepoznati nimfomanko?

Abstinenčna kriza

Spolno vedenje postane patološko, ko vpletenim začne povzročati trpljenje – in ko se prizadeti ne morejo več kontrolirati. Hiperseksualni ljudje pogosto že po dveh ali treh dnevih brez seksa kažejo simptome abstinenčne krize: pojavijo se lahko želodčne težave, napetost, razdražljivost, težave s koncentracijo. »Gre za simptome, ki so podobni pri vseh odvisnostih,« pravi Fellner.

Psihične težave

Hiperseksualnost pogosto spremljajo tudi druge psihične bolezni, kot so denimo bipolarna motnja, Alzheimerjev sindrom ali kakšne druge duševne motnje. Tudi zasvojenost z alkoholom in/ali drogami lahko sproži prekomerno povečanje spolne sle. Niso pa te težave pogoj za nimfomanstvo. »Tudi če je vaša spolna partnerica načeloma povsem zdrava, ima lahko težave z neprestano potrebo po intimnosti,« je prepričan Fellner. »Je pa res, da tako kot pri vseh ostalih odvisnostih tega najverjetneje ne bo priznala. Nasprotno, vas bo obtožila, da je ne morete potešiti, ker ste nesposobni in nezainteresirani.«

Iskanje partnerja

Ženske, ki želijo kar naprej seksati, imajo – pa naj se sliši še tako smešno – pogosto velike težave pri iskanju spolnega partnerja. Po besedah priznanega psihoterapevta so moški pod pritiskom že, če partnerica od njih seks zahteva dvakrat na teden. Pa to ne zaradi tega, ker ne bi želeli ali mogli seksati, temveč predvsem zaradi tona, s katerim izrazi svojo zahtevo.

Ženske, ki želijo kar naprej seksati, imajo pogosto velike težave pri iskanju spolnega partnerja, saj je težko najti nekoga, ki jih lahko zadovolji vedno ter povsod.
Ženske, ki želijo kar naprej seksati, imajo pogosto velike težave pri iskanju spolnega partnerja, saj je težko najti nekoga, ki jih lahko zadovolji vedno ter povsod. FOTO:
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376