Moskisvet.com
Putin na obisku v Srbiji

Novice

Je to Putinova hčerka ali ne?

Ma.K.
22. 02. 2019 07.54
4

V ruskih medijih je razkrivanje podrobnosti iz zasebnega življenja aktualnega predsednika Vladimirja Putina že več kot dvajset let velika tabu tema. Še posebej sporno je kakršno koli pisanje o njegovih otrocih: uradno dveh hčerah, ki ju ima z nekdanjo soprogo Ljudmilo. No, tako je vsaj veljalo do sedaj. Pred tedni so namreč na državni televizijski postaji objavili pogovor z mlajšo žensko, za katero številni domnevajo, da je njegova potomka.

Je Katerina Tikonova Putinova hčerka? To je vprašanje, ki so si ga pred tedni zastavljali v ruskih medijih. Mnogi menijo, da gre za skrbno premišljeno mehčanje doslej izjemno trdnega zidu okrog družine predsednika Vladimirja Putina, drugi so prepričani, da je to napoved vstopa njegovih hčera v politično življenje. Rusija nima dolgoletne tradicije javnega življenja 'prve družine', sovjetski in post-sovjetski voditelji pa so v k vprašanju ohranjanja zasebnosti pristopali na različne načine. Putin, nekdanji vohun, je svoje hčerke strogo držal stran od javnega sveta. V svoji več kot 20-letni politični karieri ju je omenil le nekajkrat – in to vselej s posebno naklonjenostjo. Tako je bilo tudi lansko leto, ko je na kratko obelodanil, da je postal dedek.

Čeprav se je sam z veseljem nastavljal fotografskim objektivom na uradnih in tudi tistih malo manj uradnih dogodkih – denimo med potovanjem po Sibiriji, pri pohodništvu, med jahanjem in med počivanjem brez srajce – je ruski predsednik za svojo družino veselej zahteval popolno zasebnost. Ruski časopis Vedomosti je pred časom kot prvi objavil intervju s Katerino Tikonovo, ki je sicer tudi akrobatska plesalka, zahodni mediji pa so poročali, da naj bi šlo za Putinovo mlajšo hčerko, čeprav predsednik tega za javnost nikoli ni uradno potrdil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Velik dogodek v našem Bizancu," je napisal eden izmed ruskih članov opozicije na svojem profilu družbenega omrežja Facebook. V intervjuju za nacionalno televizijsko postajo je Tikonova podala izjavo o svojem delu direktorice znanstvenega inštituta in se pohvalila, da skupina njihovih znanstvenikov razvija naprave za branje možganskih valov. Gospod predsednik je bil ob gledanju tega prispevka torej lahko kar dvojno ponosen: po eni strani zaradi uspešnega vladanja, saj so nove naprave dokaz izjemnega ruskega tehnološkega razvoja, po drugi pa iz čiste osebne plati, saj je bila Tikonova predstavljena kot članica skupine najboljših ruskih znanstvenikov. 

Gre za skrbno premišljeno politično potezo?

"Njen nastop na državni televizijski postaji morda napoveduje tudi potencialno večanje javne vloge predsedniške družine, ki je vroča tema ruske politične kulture že vse od sovjetskih časov," je povedala Nina Hruščov, profesorica mednardnih odnosov na New School v New Yorku in vnukinja nekdanjega sovjetskega voditelja Nikite Hruščova. Josip Visarijonovič Stalin je svojo družino skrival pred radovednimi pogledi javnosti tudi v času, ko je promoviral svoje sinove v vojski, medtem ko je Nikita Hruščov leta 1959 Združene države Amerike obiskal skupaj s svojo družino in jo javno predstavil. Hčerka predsednika Borisa Jelcina je bila v devetdesetih letih prejšnjega stoletja javna oseba, njegov naslednik Putin pa je ta trend pojavljanja v javnosti družine prvega moža države ponovno prekinil.

Vladimir in Ljudmila Putin sta se ločila leta 2013.
Vladimir in Ljudmila Putin sta se ločila leta 2013. FOTO: Profimedia

Ta trenutna očitna sprememba prihaja v trenutku padca podpore Putinu, kar je razvidno iz številnih javnomnenjskih raziskav, in "to je dokaz, kako je njegova družina vključena v rusko ogrodje ne zgolj preko Putina, ki vlada v Kremlju," je poudarila Hruščova. "To je bil znak, da njegova deklica, njegova družina, pušča svoj pečat na znanosti, na prihodnosti Rusije," je pojasnila. Mlajša Putinova zakonska hči se je rodila, medtem ko je njen oče delal v Nemčiji kot vohun, danes pa je stara 32 let. Njena mati Ljudmila Putin je v glavnem izginila iz javnega življenja na polovici njegovega mandata. Zakonca sta se ločila leta 2013, ona pa se je zatem ponovno poročila.

Ljudmila Putin je leta 1986 diplomirala iz filologije na državni univerzi v Leningradu. Zanimati se je začela za jezike in postala prava strokovnjakinja za španski, francoski in nemški jezik – slednjega je osvojila v času, ko je njen soprog delal kot častnik KGB v nemškem Dresdenu. Prav tam pa je v njej najbrž začela tleti želja po svobodi. V Nemčiji je bila namreč večinoma prepuščena sama sebi. Sama je skrbela za hčerki, Mašo ter Katjo. Spominja se, da je v osmem mesecu nosečnosti naokrog tekala z dojenčico Mašo v eni in vrečko, polno živil iz bližnje trgovine, v drugi roki. Vse je morala postoriti popolnoma sama.

Katerina Tikonova je tudi akrobatska plesalka.
Katerina Tikonova je tudi akrobatska plesalka. FOTO: Profimedia

Prikazovanje Tikonove na javni televiziji je, kot je povedala Hruščova, znak, ki Rusom kaže, da "obstaja več kot le en Putin, ki dela" zanje. V intervjuju je Tikonova govorila pred računalniško grafiko glave, ki je bila očitno povezana z elektrodami. "Res lahko rečete, da oseba v istem trenutku razume potencial tehnologije, pa tudi samega sebe," je dejala. Ruski časopis RBK je že leta 2015 poročal o vlogi Tikonove v raziskovalnem inštitutu, imenovanem Innopraktika, šele pozneje pa jo je agencija Reuters identificirala kot Putinovo hčerko, ki se predstavlja pod drugim imenom. Prav njen inštitut naj bi delno financiral državno naftno podjetje Rosneft, je poročal neodvisni ruski medij The Belle. Kremelj ni želel komentirati vprašanja glede identitete Tikonove. Med televizijsko oddajo je bila predstavljena kot "direktorica Innopraktike in namestnica direktorja Inštituta za matematična raziskave kompleksnih sistemov na moskovski državni univerzi".

Njena poroka z ruskim investitorjem Kirilom N. Šamalom je povzročila zaskrbljenost zaradi morebitnega navzkrižja interesov, ko je ruski pokojninski sklad Siburu petrokemični družbi, ki je bila takrat v delni lasti Šamala, zagotovil 1,75 milijarde dolarjev (1,54 milijarde evrov) posojil. Po poročanju portala Bloomberg News par danes ni več poročen, Sibur pa je zanikal kakršno koli navzkrižje interesov pri prejemanju posojil iz pokojninskih skladov. To vprašanje je bilo politično občutljivo zlasti v preteklem letu, ko je Kremelj razglasil primanjkljaj pokojninskih rezerv in hkrati dvignil upokojitveno starost, kar je sprožilo val protestov.

Že junija je državni kanal Rossiya 1 objavil tudi pogovor z žensko, za katero se domneva, da je Putinova starejša hči, ki prav tako živi in deluje pod spremenjenim imenom: imenuje se Maria Voroncova. Tematika pogovora je bilo njeno delo otroške endokrinologinje. V svoji podrobni razlagi, zakaj njegova družina in hčerki živijo v tajnosti, je Putin leta 2017 novinarjem pojasnil, da si želi, da bi njegovi vnuki "živeli kot navadni ljudje", daleč stran od radovednih oči javnosti. "Ne želim, da bi hčerki odraščali kot nekakšni kraljevski princesi. Imeti morata normalno okolje in običajno, tipično interakcijo s preostalimi otroki. Isto minuto, ko bi razkril njihova imena in starost, bi jih takoj identificirali in jih mediji nikoli ne bodo pustili pri miru," je povedal Putin. Takrat je povedal tudi, da sta njegovi hčerki "vključeni v znanost in izobraževanje" ter da "živita povsem normalno, vsakdanje življenje", v katerem naravnost uživata.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497