Moskisvet.com
točenje vodke v kozarce

Novice

Je to vojna napoved vodki?

Ma.K.
27. 10. 2015 08.16
4

Alkoholizem je eden izmed najpogostejših vzrokov smrti v Rusiji. A kako obvladati težavo? Moskva in Sankt Peterburg želita en dan v tednu prepovedati prodajo alkoholnih pijač. Ampak ali bo javnost to dopustila?

Vodka
Vodka FOTO: Reuters

Rusija je dežela lepih deklet, mraza in .... vodke. Prav zato se zdi ideja, da en dan v tednu ne bi mogli nikjer kupiti alkoholnih pijač, skorajda nepredstavljiv. A v dveh največjih ruskih mestih bi se v prihodnje lahko zgodilo ravno to. Res je sicer, da je iniciativa še v povojih in zato ne gre pričakovati, da se bo uresničila v kratkem, pa vseeno. Tako pri varuhih potrošnikov kot tudi pri nekaterih političnih veljakih je naletela na pozitiven odziv.

Pred nekaj dnevi je odjeknila novica, da so mestne oblasti v Moskvi in Sankt Peterburgu preučevale idejo o dnevu brez alkohola. Javno razburjenje, ki je sledilo novici, je jasno pokazalo na dvorezno vlogo alkohola v Rusiji. Po mnenju nekaterih alkohol sodi k identiteti Rusije, kot denimo sneg in pesmi Aleksandra Puškina. Drugi so prepričani, da je alkohol eden izmed največjih problemov v državi. Alkoholizem velja za enega izmed glavnih razlogov za visoko umrljivost. Pričakovana življenjska doba moških v Rusiji, rojenih leta 2006, naj bi bila po napovedih Združenih narodov samo 61 let.

Vodka v kozarcu
Vodka v kozarcu FOTO: Profimedia
Dosedanji poskusi so bili delno uspešni

Dostop do alkohola in njegovo prekomerno uživanje je v Rusiji želel omejiti že zadnji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, a je s svojo kampanjo proti alkoholu pogrnil na celi črti. V 80. letih prejšnjega stoletja je poskušal uživanje alkoholnih pijač zmanjšati z omejevanjem proizvodnje in z visokimi cenami. A mu ni uspelo.

V zgodnjih letih post-sovjetske Rusije so lahko alkohol prodajali 24 ur na dan tako rekoč povsod: tudi v kioskih na ulicah. Posledica tega je bil vonj po žganih pijačah, ki se mu nikjer ni bilo mogoče izogniti. Leta 2013 so prodajo alkoholnih pijač v kioskih povsem prepovedali, v trgovinah z živili pa omejili: alkohol lahko tako danes v Rusiji kupite med 8. uro zjutraj in 11. uro zvečer. Tudi pitje alkohola na javnih mestih je zakonsko omejeno na to časovno obdobje. Sedaj bi oblasti rade še bolj zaostrile prodajo alkoholnih pijač, ruska javnost pa temu ostro nasprotuje, češ da je bilo omejitev na tem področju v zadnjih desetletjih že tako ali tako preveč in zato zanje abstinenčni dan ne pride v poštev.

A lokalne oblasti so, kot kaže, odločene, da bo do sprememb prišlo. Andrej Anočin, poslanec iz Sankt Peterburga, je napovedal, da na lokalni ravni razmišljajo o celodnevni prepovedi prodaje alkoholnih pijač enkrat na teden, natančneje ob sredah. Kmalu zatem je tudi moskovski lokalni veljak Aleksej Mišin na glas razmišljal o podobni omejitvi prodaje alkohola v ruskem glavnem mestu. Pozneje se je hitro popravil in pojasnil, da so ga napačno citirali. Dejal naj bi namreč samo, da bi se mu v primeru, če bi na lokalni ravni resnično obveljala taka prepoved prodaje alkoholnih pijač, zdel najbolj primeren dan za to petek, saj gre za dan pred koncem tedna, ko se po tradiciji v Rusiji spije največje količine alkohola, da pa nikakor ni strasten podpornik tovrstne zamisli.

»V celoti podpiramo to idejo,« pa je glede na navedbe tiskovne agencije Tass povedala predstavnica ruske agencije za varovanje potrošnikov Rospotrebnadsor Ana Popova. »In podpirali jo bomo tako dolgo, dokler ne bo sprejeta.« Z njo se strinjajo tudi številni poslanci v spodnjem domu ruskega parlamenta. Še več, prepričani so, da bi morala prepoved veljati po vsej Rusiji, saj da se veliko Moskovčanov ob petkih odpravi na podeželje in zato prepoved ne bi imela pravega učinka. »Brez celovite prepovedi tudi v drugih regijah omejevanje prodaje alkoholnih pijač ne bo imelo popolnega učinka,« je za Tass poudaril poslanec Dimitrij Čugunov

Moskva
Moskva FOTO: Reuters

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497