Moskisvet.com
Marilyn Monroe

Novice

Je bila seks ikona poslana v smrt?

M.K.
22. 05. 2015 08.24
4

Skoraj 53 let je že minilo od dne, ko so na avgustovsko jutro igralko in seks ikono Marilyn Monroe našli mrtvo v domači postelji. Obdukcija je potrdila, da je bila zanjo usodna mešanica uspaval, ki pa naj jih ne bi dobila na črnem trgu, temveč naj bi ji jih predpisal zdravnik, dr. Hyman Engelberg.

Za pojavnost Monroejeve je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja.
Za pojavnost Monroejeve je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja. FOTO:

Marilyn Monroe se je rodila 1. junija 1926 s pravim imenom Norma Jeane Mortenson. Otroštvo je zaradi odsotnega očeta, ki je ni nikoli priznal za svojo hčer, in duševne bolezni matere preživljala v rejniških družinah. Lik neumne blondinke, ki zmede in zapeljuje moške z naivnostjo, je ovekovečila v filmu Gospodje imajo raje plavolaske (1953). Za pojavnost Monroejeve je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja, zapečatena z avro nedolžnosti, pristnosti, krhkosti in skrivnostnosti. A kdo bi si mislil, da se je navzven popolna ženska v sebi borila s številnimi težavami.

Fotografija, ki jo pozna ves svet.
Fotografija, ki jo pozna ves svet. FOTO: Reuters
5. avgusta leta 1962 so seks simbol, kot so poimenovali zapeljivo igralko, našli mrtvo v njeni domači postelji. Na nočni omarici takrat 36-letne zvezdnice so ležale škatlice različnih tablet, obdukcija je razkrila, da je umrla zaradi prevelikega odmerka različnih uspaval, zato so primer zaključili z izjavo, da si je svetlolasa lepotica najverjetneje sodila sama. Sedaj pa je javnost dobila vpogled v do sedaj zapečatene dokumente preiskave, ki so sprožili ugibanja o tem, da ji je samomor pomagal storiti zasebni zdravnik dr. Hyman Engelberg. Ta naj bi ji namreč predpisal smrtonosno mešanico zdravil, med drugim tudi kloralhidrata in nembutaloma. Dokumentacija razkriva tudi, da naj bi zdravnika v zvezi s smrtjo igralke sicer zaslišali, a da naj bi ta lagal pod prisego.

Več poskusov samomora

Tudi o zdravstvenem stanju lepe Marilyn naj bi dokumentacija razkrivala precej sočnih podrobnosti. Po poročanju britanskih medijev naj bi seks ikona trpela za bipolarno motnjo in naj bi večkrat poskušala narediti samomor z različno kombinacijo zdravil, a naj bi vsakokrat uspela poklicati na pomoč, še preden je bilo prepozno. Usodne avgustovske noči pa naj bi pri mešanju koktajla zdravil enega izmed uspaval, ki ji jih je predpisal zdravnik Engelberg, namerno ali nenamerno vzela preveč. "Tudi če bi hotela, po zaužitju zdravil ni mogla nikogar več poklicati na pomoč, ker je skoraj gotovo v trenutku izgubila zavest," navedbe iz dokumentacije povzema Daily Mail.

Zadnji košček sestavljanke

»Gre za zadnji košček sestavljanke resnične zgodbe o smrti gospodične Monroe,« je dejal nekdanji preiskovalec smrti Monroejeve o koktajlu zdravil, ki naj bi jih Engelberg predpisal seks ikoni. Vendarle pa vse to ostajajo samo navedbe iz na novo razkritih dokumentov - pravo resnico sta oba domnevna protagonista namreč odnesla s seboj v grob. Hyman Engelberg je namreč umrl leta 2005, tako da se obtožbe o svoji vpletenosti in pomoči mladi igralki ne more več komentirati.

Jo je v smrt pognal zdravnik? Kolikšna je njegova krivda? Tega najverjetneje nikoli ne bomo izvedeli.
Jo je v smrt pognal zdravnik? Kolikšna je njegova krivda? Tega najverjetneje nikoli ne bomo izvedeli. FOTO: Pinterest

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400