Moskisvet.com
Banka sperme-3

Novice

Ne heroji - superheroji so!

N.J.
07. 09. 2015 14.22
14

Britanska banka sperme ima samo devet registriranih darovalcev sperme. Pomanjkanje darovalcev je tudi razlog, zakaj zdaj spodbujajo moške, naj 'pokažejo, kar imajo', in postanejo darovalci.

Umetna oploditev
Umetna oploditev FOTO: iStockphoto

Banka sperme, ki so jo ustanovili pred komaj kakšnim letom, ima veliko pomanjkanje darovalcev. Le devet moških redno jo 'bogati', število darovalcev sperme pa počasi upada na področju celotne Velike Britanije.

Banko so odprli z namenom, da bi pritegnili več darovalcev, a zaenkrat jim ne kaže najbolje. Nedavno poročilo Združenja za oploditev in embriologijo je pokazalo, da število darovalcev upada, povpraševanje pa je vse večje predvsem na račun istospolnih partnerjev in starejših samskih žensk, ki si želijo otroka.

Posnemali bodo 'Vikinge'

Izvršna direktorica Laura Witjens je za britanske medije izdala nov propagandni načrt, ki moške – darovalce – povzdiguje v superjunake. Upa, da bodo s pravimi besedami moške spodbudili k darovanju sperme. »Naj moški pokažejo svojo moškost in darujejo spermo,« pravi.

Sperma
Sperma FOTO: Profimedia

Taktika, ki se je namerava zdaj lotiti, naj bi bila že preverjena in učinkovita. Tako namreč darovanje sperme propagirajo Danci, ki jim tovrstni posel pravzaprav cveti. »Če nagovarjamo z 'Moški, pokažite, koliko veljate in kako dobri ste', potem bi bilo darovalcev več,« je prepričana Witjens, ki bo zdaj preizkusila še način privabljanja, ki na Danskem dobro deluje. »Tako darovalce privabljajo Danci, ki ponosno pravijo, da prihaja do invazije Vikingov. Danci izvažajo pivo, Lego kocke in spermo. To je njim v ponos.« Kot je še dodala, bodo tudi v Veliki Britaniji zdaj uporabili temo superjunaštva kot rdečo nit propagande.

Da bi moški lahko daroval spermo, mora kliniko obiskati dvakrat tedensko, pred obiskom pa se mora dva dni zdržati seksa in dva dni pred darovanjem ne sme masturbirati. Plačajo le 35 funtov (okoli 50 evrov) na seanso, po šestih mesecih pa darovalca znova testirajo.

Sperma darovalcev mora biti izjemno močna, da bi lahko preživela kljub zamrznitvi. Le okoli 10 odstotkov moških ima po ocenah Witjensove dovolj močno spermo, da bi prestali vse preizkuse, in le eden izmed njih bi lahko postal darovalec. Tako huda je selekcija.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497