Moskisvet.com
orka

Novice

Neverjetne zgodbe jadralcev o dramatičnih srečanjih z orkami

V.H.
19. 05. 2024 04.00
1

Orka, znana tudi kot kit ubijalec, vse pogosteje napada jadrnice, kar je sila nenavadno, saj to ni njeno običajno vedenje. Mnogi se tako sprašujejo, kaj je vzrok za takšno obnašanje, medtem ko so odgovori kar zanimivi. Več o tem pa v nadaljevanju.

Jadralci poročajo o dramatičnih srečanjih, zaradi katerih so morali predčasno prekiniti plovbo ali pa je prišlo do še hujšega scenarija, torej se je njihova jadrnica potopila. Nekateri pravijo, da gre mogoče za maščevanje, ker jim ribiči kradejo hrano oziroma jim odlovijo preveč tun, spet druga hipoteza pravi, da so med orkami čisto pravi huligani, ki to počnejo samo za zabavo. 

Ali se med orkami skrivajo huligani? 

Orke sodijo v družino delfinov in veljajo za inteligentne živali, ki se očitno rade tudi dobro zabavajo. "In to je že bilo dokumentirano pri drugih vrstah delfinov, ko je neka stvar postala dobesedno trendi," pojasnjuje morski biolog Tilen Genov, ki je del delovne skupine, ki proučuje njihove vedenje. "Kot raziskovalci kitov in delfinov, ki vidimo te posnetke, vsi se strinjamo, da vedenje ni videti agresivno, dejansko deluje vedenje radovedno in igrivo."

Jadralci poročajo o neverjetnih zgodbah, ki jim je težko verjeti 

Mornarjem pa tovrstna zabava seveda niti malo ni všeč, saj pravijo, da so srečanja z njimi naravnost grozljiva. Gregor Muhič, jadralec: "Sem dobil en udarec s strani, najprej sem mislil, da smo nekaj povozili, kaj takega, nakar se je izkazalo čez čas, ko sem pogledal nazaj dejansko, da so bile tri orke." Mladič orke je popolnoma uničil krmilo, kot da bi vedel, kako onesposobiti jadrnico.  

Ali se jih moramo bati?

Orke navadno niso agresivne do ljudi, a njihova nagajivost oziroma napadi na jadrnice lahko povzročijo kar nekaj težav, saj gre za ogromne živali, ki merijo v dolžino do osem metrov, tehtajo pa lahko celo do šest ton. Dodatna previdnost vsekakor ni odveč. 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497