Moskisvet.com
Izdelali so virus, ki lahko izbriše človeštvo - 3

Novice

Izdelali so virus, ki lahko izbriše človeštvo

U.K.
29. 11. 2011 15.03
109

Skupina znanstvenikov poskuša objaviti izsledke raziskave, s katero so izdelali posebej narejen virus gripe, ki izhaja iz zloglasnega virusa H5N1.

In virus naj bi bil dovolj smrtonosen, da bi potencialno lahko uničil ali vsaj dodobra zdesetkal človeštvo. Znanstveniki namreč verjamejo, da za vsak virus obstaja določen odstotek ljudi, ki so nanj odporni.

H5N1
H5N1 FOTO: Reuters
Po besedah predstavnikov nizozemskega medicinskega centra Erasmus virus H5N1, ki naj bi do danes povzročil vsaj 500 smrtnih primerov, ni dovolj nalezljiv, da bi lahko povzročil pandemijo. Vendar so nizozemski znanstveniki izdelali novo vrsto, ki bi se lahko po zraku z lahkoto širila med prebivalci po vsem planetu. Vodja projekta Ron Fouchier je potrdil, da so povzročili petkratno mutacijo virusa H5N1 in dobili vrsto, ki je precej bolj smrtonosna od recimo antraksa.

In mnogi znanstveniki po vsem svetu že protestirajo zaradi tovrstnih raziskav, saj gre za potencialno biološko orožje, ki bi v nepravih rokah lahko ogrozil življenje na Zemlji.

Virus so testirali na dihurjih, ki imajo podoben dihalni sistem kot ljudje in po podatkih medicinskega centra gre za izjemno smrtonosno različico virusa, ki se prenaša po zraku. Fouchier zagovarja raziskavo s tem, da bodo tako bolje razumeli virus H5N1 in da obstaja možnost, da bi takšna vrsta nastala tudi v naravi. A kar je še bolj sporno, je to, da želi objaviti postopek, s katerimi so virus ustvarili.

Podobne raziskave so sicer že delali Američani in Japonci, vendar postopkov prav tako še niso objavili. Tako japonsko-ameriško raziskavo kot nizozemsko sedaj preverjajo pri NSABB (National Science Advisory Board for Biosecurity), ki pa ne more prepovedati objave, lahko le prosijo znanstvenike, da svojih postopkov ne objavijo.

H5N1
H5N1 FOTO: Reuters

Paul Keim, predsednik NSABB, je za medije dejal, da zanj ni drugega patogenskega organizma, ki bi ga tako prestrašil kot mutiran H5N1.

Znanstveniki tradicionalno delijo podatke med seboj in ob odkritju tega virusa se je razvnela burna polemika glede svobode deljenja znanstvenih odkritij. Sama raziskava ima po mnenju mnogih velike medicinske koristi, a predstavlja tudi veliko odgovornost.

Ni znano, kolikšna je smrtnost tega virusa in koliko časa lahko preživi izven gostitelja, a če prestraši predsednika agencije za biološko varnost, potem bi bilo verjetno bolje, da ne bi nikoli obstajal.

Oglejte si še nekatere najbolj smrtonosne bolezni, ki jih poznamo!

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400