Moskisvet.com
Jerneja Repinc Zupančič

Novice

Iskalna akcija slovenske skakalke, ki je po devetih dneh našla svojo psičko

M.S.
01. 12. 2021 08.00
0

Upanje umira zadnje in dokaz je nedavna zgodba iz Gorenjske o devetdnevnem iskanju psičke Nale, ki ima srečen konec.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Smučarska skakalka Jerneja Repinc Zupančič je te dni slabo spala, saj je pred dnevni pobegnila njena dve leti stara psička Nala, ki je kar devet dni tavala po gorenjskih gozdovih, preden je našla pot domov. Mlada skakalka jo je ob pomoči srčnih ljudi, ki so psičko opazili in sporočali njeno lokacijo, na koncu našla. V tem času je kosmatinka prehodila vsaj 70 kilometrov in konkretno shujšala, saj je izgubila kar šest kilogramov. Z 32 kilogramov je padla na 26 kilogramov. Bila pa je nepoškodovana in čista.  ''Našli smo se,'' je zapisala mlada skakalka ob fotografiji, na kateri se ponovno stiska h Nali in se zahvalila vsem za nesebično pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Jerneja Repinc Zupančič je mlada skakalka, ki je do zdaj dosegla dve zmag v pokalu FIS, največji uspeh pa je zabeležila na ekipni tekmi na svetovnem mladinskem prvenstvu v Lahtiju, kjer je bila z Niko Prevc, Jernejo Brecl in Niko Vetrih tretja (2021), medtem ko je bila s Katro Komar, Jernejo Brecl in Laro Logar na ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu v nemškem Oberwiesenthalu (2020) druga.

''Slovenija je dežela čudovitih ljudi. Gorenjci, globoko se vam priklanjam, v tej akciji sem spet dobila upanje za človeštvo. Bili ste pozorni na vsakega psa, ki je taval, niste preganjali tavajočih živali, javljali ste lokacije, ki smo jih z našimi psi preverjali; med iskanjem Nale sta se dva nemška ovčarja zaradi Nale in zaradi vas vrnila domov. Predvsem pa me je ganilo zavzeto sodelovanje Krope, Jamnikov, Dražgoš, Železnikov, Škofje Loke in vseh njihovih okoliških krajev. Sodelovali so lovci, gozdarji, pohodniki, izletniki, tudi otroci v Kropi. Slovenija premore vesolje empatije, gorenjska je bila v tem času eno samo srce,'' je na Facebooku zapisala Sabino Piber iz ekipe K9 iskanje pogrešanih – Slovenija, ki je pomagali iskati Nalo, potem ko jo je dan po izginotju kontaktirala Jerneja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Lastniki psov srečnejši od lastnikov mačk
Preberi še
Lastniki psov srečnejši od lastnikov mačk

Iskalna akcija se je začela 17. novembra, ko se je 19-letnica s psičko odpravila na sprehod. Ko sta se ob družbi dve prijateljev in še enega psa sprehajali po Podbrezju, sta nemška ovčarka in bernski planšar, potem ko so ju lastniki na travniku ob gozdu spustili, kar naenkrat stekla med drevesa, saj sta zavohala sled. Verjetno je zagledala srno, je za Dnevnik pojasnila Jerneja. Drugi pes je za razliko od Nale vrnil. Dekle iz Jelendola pri Tržiču je ob pomoči prijateljev iskala psičko, a je niso našli, čeprav uboga ukaze in nima težav z odpoklicem in je dala skozi pasjo malo šolo. Po dveh urah je poklicala starše in povedala, kaj se je zgodilo. Na pomoč sta priskočila tudi mama in oče, a je bil ves trud zaman. Po iskanju dolgo v noč je Jerneja za seboj pustila rutko, saj moraš, če se ti izgubi pes, v bližini pustiti nekaj, kar ima vonj po lastniku, je še pojasnila skakalca, ki jo prijatelji kličejo Nejka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iskalna akcija se je nato razpotegnila čez devet dni, Jerneja pa je v tem času še naprej verjela, da je njena psička v redu. Že prvi dan je svojo stisko delila na Facebooku in prosila za pomoč pri iskanju. Nato se je, kot že rečeno, povezala z ekipo, ki išče pogrešane živali z izšolanimi psi K9, ki so tudi delili njeno objavo in začela markirati sledi. K9 je želel psički postaviti živi zid, da bi ji preprečili nadaljnje potovanje. Ljudje z vseh koncev Gorenjske so jo obveščali, kje so Nalo opazili. Med drugim je bilo to v Kropi, Škofji Loki in Železnikih. Zgodba je svoj srečni konec dobila 26. novembra, ko so jo našli prav v Železnikih. Nala je ležala na Nejkinih oblačilih, ki jih je Jerneja raztrosila po krajih okoli mesteca, da bi psičko privabil njen vonj. Kuhanje hrenovk v gozdu v Železnikih z mamo le dan pred tem ni obrodilo sadov. Tisto noč sta z mamo tudi prespali v avtu v Železnikih, potem ko je bila Nala nazadnje opažena tam. Ko sta se odpravili domov, pa je prišel klic odrešitve. Ko sta bili psička in lastnica ponovno združeni, so se ulile solze. Kot pravi Jerneja, se psička te dni ne obnaša drugače kot prej, le več apetita ima. ''Nala je doma v hribih. Zanjo je logično iti v hrib, da greš domov. Šla je na napačen hrib, celo na napačno hribovje. Na neki točki je prečkala Savo, šla skozi Kropo na Jamnike, se poklonila padlim v Dražgošah in nadaljevala v smeri proti Poljanski dolini. Vseskozi smo ji sledili s kakim dnevom zamika. Vmes so prihajale novice, da so jo videli na Kokrici, v Besnici, v Škofji Loki, Mavčičah, pa v Prašah,'' je še povzela Pibernikova, kar pojasni, zakaj je bila psička na koncu pri kraju z močmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Čemu služijo modri odsevniki na obcestnih količkih?
Preberi še
Čemu služijo modri odsevniki na obcestnih količkih?
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Slovencu rdeči karton po prekršku nad svojim vratarjem
Preberi še
Slovencu rdeči karton po prekršku nad svojim vratarjem
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382