Moskisvet.com
Iransko brezpilotno letalo - 4

Novice

Iransko brezpilotno letalo drži skupaj lepilni trak!

A.M.
22. 11. 2013 08.14
14

Iranci ne mirujejo. Vedno znova presenečajo z najsodobnejšimi tehnološkimi in vojaškimi dosežki. Tokrat brez 'fotošopa', pač pa zgolj s pomočjo lepilnega traku.

Iransko brezpilotno letalo - 8
Iransko brezpilotno letalo - 8 FOTO: Arhiv proizvajalca

Če je predstavitev samomorilskega brezpilotnega letala ra'ad 85 bolj spominjala na kakšno vojaško burlesko, saj je 'iranski' ponos držal skupaj dobri stari lepilni trak, pa je najnovejši iranski 'trot' vse kaj drugega kot slaba šala.

Fotros ali 'padli angel' na moč spominja na ameriška tekmeca, to sta 'reaper' in 'predator'. Gre za univerzalno brezpilotno letalo, ki lahko opravlja izvidniške, vohunske in vojaške naloge. Njegov domet naj bi znašal 2.000 km, poletelo naj bi do 7 km visoko, v zraku pa lahko ostane do 30 ur. Začuda lepilnega traku ni opaziti, pod površjem pa se verjetno skriva tehnologija, razvita na podlagi zajetih ameriških vohunskih letal. Razpon kril meri dobrih deset metrov, poganja pa ga turbopropelerski motor. Iranska vojska ga bo uporabljala za nadzor meja, naftovodov, prometa, telekomunikacijskih povezav, varovanje okolja in pregled območij, ki bi jih prizadele naravne ujme.

Kot kaže, je 'padli angel' po nevidnem lovcu in 'doma' izdelanem brezpilotnem ra'adu prvo letalo, ki dejansko služi svojemu namenu.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382