Moskisvet.com
POS terminal

Novice

Hrvatom zaradi koronavirusa povišali limit, kaj pa Slovencem?

A.P.
29. 03. 2020 06.00
0

Hrvaška narodna banka (HNB) je v luči koronavirusa pri brezstičnem plačevanju dvignila mejo vnosa številke PIN s 13 (100 kun) na 33 evrov (250 kun), da bi s tem zmanjšala tveganje okužbe z virusom. Kako je pri nas, kjer lahko z brezstično kartico brez PIN plačujemo do 25 evrov? Ali zaradi pandemije koronavisura o povišanju zgornje meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami razmišljajo tudi pri Združenju bank Slovenije?

Kot vemo, se je z 18. oktobrom 2019 povišala zgornja meja limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa s 15 evrov na 25 evrov. Od tedaj za plačilo do vključno 24,99 evra na POS terminalu na prodajnem mestu ni več potreben vnos PIN številke. Zaradi zagotavljanja varnosti pri brezstični uporabi kartic, so banke in hranilnice že ob prvi uvedbi brezstičnih kartic postavile dodaten limit za vse kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje – kot seštevek zneskov zaporednih brezstičnih plačil, ki so bila izvedena brez vnosa številke PIN.

Inja najprej prosila za denar, zdaj je storila to!
Preberi še
Inja najprej prosila za denar, zdaj je storila to!
Dvig limita bi bil v teh časih dobrodošel.
Dvig limita bi bil v teh časih dobrodošel. FOTO: Thinkstock

Zaradi razsajanja zelo nalezljivega koronavirusa je vsak stik z opremo, ki jo uporablja več ljudi, tvegan in se mu izognemo, če je le mogoče. V tem primeru je brezstično plačevanje kot naročeno, saj se ne dotikamo POS terminala, na katerem je lahko koronavirus, ki čaka na svojo žrtev. Zato smo povprašali Združenje bank Slovenije, ali morda razmišljajo o še dodatnem dvigu limita, odgovorili so nam: ''Z dvigom meje vnosa številke PIN s 25 na 50 EUR lahko glede na izkušnje v času epidemije predvidevamo, da ta strankam ne bi prinesel dodane vrednosti. V trenutnih razmerah ljudje namreč nakupujejo redkeje in to predvsem v živilskih trgovinah, kjer so zneski plačil praviloma višji od 50 EUR, saj se izogibajo prepogostih obiskov trgovin. Hkrati gre poudariti, da se v obdobju epidemije vse več strank odloča za naročila in nakupe prek spleta, kjer vnos številke PIN ni potreben. Že prejšnji teden so posamezne banke in hranilnice pozvale trgovce, s katerimi poslujejo, naj redno razkužujejo POS opremo. Združenje bank Slovenije je trgovce k temu pozvalo tudi prek Trgovinskega združenja.'' Svojim članom je priporočilo, da se ''za pravilno in ustrezno čiščenje ter razkuževanje POS terminalov lahko uporabi čistilni alkohol ali tekoče razkužilo za roke. Smiselno je, da se čiščenje in razkuževanje izvaja redno po uporabi, oziroma čim večkrat na dan.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382