Moskisvet.com
Tito in Kolinda

Novice

Hrvaška predsednica: Diktator Tito, adijo!

STA
19. 03. 2015 13.29
139

V uradu hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović so v sredo z ustanovo Muzeji Hrvatskog zagorja opravili primopredajo več kot 100 umetniških del in drugih predmetov iz časov nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Titov doprsni kip, ki ga je na Pantovčaku postavil prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman, bo na ogled v Kumrovcu.

Tito – obraz Jugoslavije - 27
Tito – obraz Jugoslavije - 27 FOTO: Teja Pelko

Poleg Titovega doprsnega kipa, ki ga je izdelal znani hrvaški kipar Antun Augustinčić, so zagorskim muzejem predali tudi dva Titova oljna portreta, ki sta ju naslikala Marin Tartaglia in Omer Mujadžić, so sporočili iz urada hrvaške predsednice.

Umetniška dela in ostali predmeti so bili del dediščine jugoslovanskega predsednika in njegove soproge Jovanke Broz iz nekdanje Titove vile Zagorje na Pantovčaku, v katerem je pokojni predsednik Tuđman uredil predsedniški urad in postavil Titov kip.

Direktorica Muzejev Hrvatskega zagorja Vlasta Krklec je povedala, da gre za 105 predmetov, večinoma daril, ki so jih Brozu pošiljali z območja nekdanje Jugoslavije in drugih držav. Poleg eksotičnih predmetov s Kitajske, Indonezije in Nepala so na Pantovčaku prevzeli tudi srebrne jedilne pribore, kristalne vaze in podobne predmete, je pojasnila za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Kot je dodala, so se pogovori o donaciji in izposoji predmetov začeli še v času bivšega predsednika Iva Josipovića, ki je ob lanskem hrvaškem državnem prazniku, dnevu antifašističnega boja, 22. junija zatrdil, da bo Titov kip ostal v uradu do konca njegovega mandata.

Tito – obraz Jugoslavije - 14
Tito – obraz Jugoslavije - 14 FOTO: Teja Pelko
Odvetnik Vladimir Gredelj je konec lanskega leta kazensko ovadil Josipovića zaradi Titovega doprsnega kipa, češ da v predsedniškem uradu povzdiguje totalitarizem ter krši hrvaško ustavo in resolucije Evropskega parlamenta. Grabar-Kitarovićeva je pred kratkim napovedala, da bo umaknila Titov doprsni kip iz svojega urada in da ga bodo premestili v njegovo rojstno vas Kumrovec. Muzeji Hrvatskega zagorja imajo pet različnih muzejev na petih koncih severozahodne Hrvaške, med drugim v Kumrovcu.

Javnost kritizira njeno odločitev

Del javnosti je kritiziral napoved predsednice države, da bo premestila Titov kip s Pantovčaka. Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je predlagal, da bi doprsni kip postavil v svojemu uradu.

Premestitev Titove dediščine s Pantovčaka je tudi del politike največje hrvaške opozicijske stranke HDZ, ki je napovedala, da bodo Tita, ki ga doživljajo kot zločinca, pregnali iz javnega življenja Hrvaške. Nasprotujejo tudi Trgu maršala Tita v Zagrebu.

Grabar-Kitarovićeva je med torkovim uradnim obiskom v Berlinu ponovila, da bo Titov doprsni kip umaknila iz svojega urada ter izjavila, da je bil Tito diktator. Hrvaški premier Zoran Milanović se je v sredo odzval na izjavo predsednice ter je dejal, da "sta Tito in Tuđman najboljše, kar je Hrvaška imela v določenih zgodovinskih okoliščinah". "Če tega kot Hrvat ne razumeš, potem ne razumeš niti hrvaške zgodovine," je dejal Milanović. Dodal je, da ni navdušen nad nobenim od njiju in da v svojem uradu nima nobenih doprsnih kipov.

So pa v Benkovcu v sredo odkrili bronasti, 2,5-metrski spomenik Tuđmanu ob 25. obletnici ustanovitve podružnice HDZ v tem mestu.

Prisega Kolinde Grabar Kitarović - 1
Prisega Kolinde Grabar Kitarović - 1 FOTO: Reuters

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400