Moskisvet.com
Hitler

Novice

Hitlerjeva zapuščina, ki razburja

STA/N.J.
27. 05. 2016 08.17
25

Državno tožilstvo v nemškem Bambergu je sprožilo preiskavo glede načrtovanega nekomentiranega ponatisa knjige Moj boj nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Izid ponatisa je za letošnje poletje napovedala leipziška založba Der Schelm.

Knjiga Moj boj
Knjiga Moj boj FOTO: AP
S preiskavo želijo po besedah predstavnika oblasti ugotoviti, ali bo mogoče v tem primeru vložiti tožbo. Druge podrobnosti niso znane; tako ni znano, proti koliko osebam naj bi se ukrepalo, niti ni zagotovo znano, ali gre za desničarske skrajneže.
Moj boj (Mein Kampf) - 2
Moj boj (Mein Kampf) - 2 FOTO: Reuters

Leipziška založba je načrtovano izdajo na spletu napovedala kot "nespremenjen ponatis" izdaje iz leta 1943, ki je izšla pri osrednji založbi Nacionalsocialistične nemške delavske stranke.

Hitler je Mein Kampf napisal med prestajanjem zaporne kazni v landsberški trdnjavi novembra 1923. Prvi del je izšel julija 1925, drugi je sledil decembra 1926. Do jeseni 1944 je delo izšlo v 12,4 milijona izvodih, nato ni bilo več ponatisov. S koncem lanskega leta se je končala prepoved ponatisa, ki je veljala prejšnjih 70 let in za katerega je imela pravice dežela Bavarska. Tako je v začetku letošnjega januarja Inštitut za novejšo zgodovino v Münchnu poskrbel za kritično izdajo tega dela.

Lastnik založbe Der Schelm Adrian Preissinger je za medije potrdil, da je ponatis načrtovan za poletje. Kje bodo knjigo tiskali in v kakšni nakladi bo izšla, ni želel razkriti.

 

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394